Tim Kildeborg Jensen / Ritzau Scanpix
19.01.21 DI Life Science Nyheder

Danmark er længst i EU med udrulning af coronavaccine

Sundhedsstyrelsen forbereder sig nu på en situation, hvor mindst 100.000 personer kan vaccineres om dagen. Danmark, er ifølge Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, kommet godt fra start, når det gælder indsatsen med at vaccinere befolkningen mod covid-19.

169.441 - svarende til 2,9 procent af befolkningen - var mandag d. 18. januar registreret som modtagere af det første af to stik med vaccinen mod covid-19. Det gør Danmark til det EU-land, der er længst med at vaccinere befolkningen.

Vaccinen fra Pfizer BioNTech blev tilbudt de første plejehjemsbeboere søndag 27. december. Fredag d. 8. januar var meldingen fra regionerne, at de plejehjemsbeboere, der har ønsket at blive vaccineret, havde modtaget første stik. Danmark har indtil videre modtaget i alt 170.012 doser af vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Der er dog flere på vej. De næste uger forventes det at der vil ankomme enten 56.550 eller 59.475 doser af vaccinen ugentligt fra Pfizer og BioNTech, viser en oversigt fra Statens Serum Institut.

EU-Kommissionen har netop indgået en yderligere aftale om vaccinen fra Pfizer/BioNTech om køb af yderligere 300 mio. doser, hvoraf 75 mio. doser skal være klar i løbet af andet kvartal af 2021. Dermed har EU-landene sikret sig 600 mio. doser af vaccinen.

Onsdag d. 6. januar udstedte EMA en betinget markedsføringstilladelse af Modernas vaccine mod COVID-19. Tirsdag d. 12. januar ankom så de første 4800 vaccinedoser fra selskabet, der er den anden godkendte vaccineleverandør i EU. Denne levering var så lille, at den ikke kan deles og bruges således udelukkende i Region Syddanmark. Der forventes yderligere tre leverancer i uge 4, 5 og 7 med hhv. 6.000, 16.000 og 48.000 doser.

Desuden har det europæiske lægemiddelagentur (EMA) har modtaget den tredje ansøgning om en betinget markedsføringstilladelse af vacciner mod COVID-19. Ansøgningen kommer fra virksomheden AstraZeneca.  Hvis EMA’s uafhængige lægemiddeleksperter vurderer, at der er tilstrækkelig dokumentation for vaccinens effekt og sikkerhed, kan en godkendelse foreligge i løbet af få uger.

Sundhedsstyrelsen har tidligere offentliggjort en prognose, hvor man anslår, at alle danskere, der ønsker vaccinen, kan være vaccineret inden udgangen af juni. Det bygger dog på flere forudsætninger, blandt andet at de bestilte vacciner leveres til tiden.

Relateret indhold