DI Life Science

Radiobotics

Danske Radiobotics har udviklet en algoritme, der kan nedbringe ventetider, aflaste speciallæger og give færre fejl i diagnosticeringen ved aflæsning af røntgenbilleder.

Når du får taget et røntgenbillede på hospitalet, er det i dag en speciallæge i radiologi, der analysere det og afgør, om du fejler noget – og i så fald hvad. Desværre har lægerne meget travlt, og det betyder ventetid for patienterne. Derfor arbejder den danske virksomhed Radiobotics på at få kunstig intelligens (AI) til at overtage nogle af opgaverne.

- Vi har lavet en algoritme, som kan se, om der er slidgigt i et knæ. Ved hjælp af data fra patienter har vi trænet algoritmen, så den blandt andet kan se på afstanden mellem knoglerne, om der er slidgigt eller ej, fortæller Stine Mølgaard Sørensen, der er COO og medstifter i Radiobotics. Algoritmer som denne kan både nedsætte ventetiden, aflaste speciallægerne og give færre fejl i diagnosticeringen.

Fuld fart frem

I 2021 vil Radiobotics have hentet 40 mio. kr. i virksomhedens kun tre årige levetid. Radiobotics forventer at lukke serie A-runden i enten andet eller tredje kvartal 2021, og kommer selskabet i mål som håbet, vil det fordoble det beløb, som Radiobotics har rejst siden stiftelsen i slutningen af 2017. Virksomheden har i december 2020 rejst næsten 39,1 mio. kr. I dag består teamet i Radiobotics af 16 fuldtidsmedarbejdere og fire på deltid.

Radiobotics har ved at fokusere på muskuleskeletal radiologi sat sig på en unik niche inden for radiologien med et enormt potentiale. I Danmark alene fortages der hvert år 1,4 mio. muskuloskeletale røntgenbilleder.  Det har indtil nu fået både Innovationsfonden, EU's Horizon 2020-program og såkaldte Eurostars-program samt en række kendte erhvervsfolk til at lade millioner falde over health tech-firmaet fra København. Med til at støtte op om potentialet er også det forhold, at der både i Europa og globalt er mangel på radiologer, og at antallet af medicinske billeder i perioden 2012-2017 er vokset massivt med mere end 30 pct. Derfor er Radiobotics' produkt også målrettet de mest almindelige typer røntgenbilleder, som for radiologer er rugbrødsarbejde, der kræver tid.

En del af pengene fra den aktuelle kapitalindsprøjtning skal også gå til at øge fokus på markederne i Storbritannien og USA. Sidstnævnte, USA, er også indenfor billedediagnostik verdens største marked med flere medicinske billeder taget per patient end i Europa. Mange af disse er stadig røntgen, og alene inden for Radiobotics’ fokusområde bliver der taget op mod 100 mio. billeder om året i USA. Efter at have opnået EU-godkendelse i 2020, er USA da også udråbt til at være Radiobotics’ næste store vækstmarked, og planen om at få godkendt Radiobotics’ algoritmeteknik af de amerikanske sundhedsmyndigheder i år og lancere umiddelbart efter, holder stadig stik.

Kort om

Radiobotics er en virksomhed, der udvikler algoritmer der kan spotte sygdomme på røntgenbilleder. Algoritmer som Radiobotics udvikler kan både nedsætte ventetiden, aflaste speciallægerne og give færre fejl i diagnosticeringen. Virksomheden har på blot tre år oplevet stor vækst i både antal ansatte og formået at rejse næsten 39,1 mio. kr. i sin levetid.

Læs mere om Radiobotics her.

Relateret indhold