Getty Images
26.11.21 DI Life Science Nyheder

Mundbind og coronapas genindføres

Smittetallet for corona er fortsat stigende. Store danske virksomheder har derfor taget ansvar og har indført egne restriktioner. I forlængelse af virksomhedernes egne restriktioner vedtog Folketingets Epidemiudvalg i går aftes en række nye coronarestriktioner. Disse omfatter blandt andet en udvidelse i brugen af coronapasset og genindførelse af mundbindet.

En trepartsaftale mellem Regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens hovedorganisation har givet arbejdsgivere mulighed for at kræve gyldigt coronapas af de ansatte. Hos Dansk Industri finder aftalen stor opbakning, da denne kan være med til at bremse smitten og sikre medarbejderes sundhed, samt holde produktion og forsyningslinjer åbne, så der sikres leverancer til danskerne.

Flere store danske virksomheder har valgt at indføre krav om gyldigt coronapas blandt medarbejdere for at sikre et trygt arbejdsmiljø. Mange virksomheder har endvidere valgt at tage et større ansvar ved at indføre egne coronarestriktioner for at inddæmme coronasmitten. Det gælder blandt andet aflysning af julefrokoster, opfordringer til hjemmearbejde samt nedlukning af internationale forretningsrejser. Tiltag som disse tages godt imod i Dansk Industri, da de kan være med til at sikre et sundere og mere trygt arbejdsmiljø for alle medarbejdere.

Danske virksomheder har igennem hele pandemien taget stort ansvar for at begrænse smitten. Der er også et stort ønske blandt virksomhederne om at gøre dette fremadrettet, og derfor er det en god nyhed for både medarbejdere og virksomheder, at virksomhederne må kræve, at medarbejdere har et gyldigt coronapas. Det vi sikre et tryggere arbejdsmiljø for alle. Kim Graugaard, Arbejdsmarked og personalejura viceadm. direktør

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede på et pressemøde onsdag d. 24. november 2021 Epidemikommissionens anbefalinger om potentielle coronarestriktioner. I går blev regeringens forslag behandlet af Folketingets Epidemiudvalg og restriktionerne omhandlende coronaps gælder allerede fra i dag (fredag), hvor restriktionerne om brugen af mundbind, gælder fra på mandag. Samen skal restriktionerne bidrage til at sænke smittetrykket.

Læs også: Corona: Aftale om refusion fra første fraværsdag på plads

Her er de nye restriktioner

Mundbind genindføres flere steder

  • Kollektiv transport - bus, tog, letbane, færge, indenrigsfly og taxa
  • Detailhandel og engroshandlen - dagligvarebutikker, indkøbscentre, stormagasiner, arkader og take-away steder
  • Sundhedssektoren - besøgende patienter og medarbejdere på sygehuse, klinikker og kommunale sundhedstilbud

Udvidelse af brug af coronapas 

  • Statslige arbejdspladser
  • Videregående uddannelser, ungdoms- og voksenuddannelser samt sprogcentre
  • Liberale serviceerhverv - tatovører, massageklinikker, frisører, solarier
  • Besøgende i ældreplejen og sociale tilbud
  • På lokationer, hvor der er over 100 indendørs og 1.000 udenfor 

Kortere varighed af negativ test i coronapas

  • 48 timer for antigentest (lyntest)
  • 72 timer for PCR-test

I Dansk Industri ser politisk direktør, Emil Fannikke Kiær, positivt på, at coronapasset kan være en måde at sikre et åbent og velfungerende samfund. Derfor bakker DI også op om en øget anvendelse af coronapasset i tråd med myndighedernes anbefalinger ikke mindst for at forhindre øvrige restriktioner. Emil Fannikke Kiær ærger sig dog over, at mundbindet igen bliver nødvendigt i blandt andet transport, detailhandel, storcentre mm.

Det er trist, hvis der er behov for at genindføre mundbind i erhvervslivet og i samfundet generelt. Vi lytter naturligvis til myndighedernes vurderinger, men det er klart, at mundbind havde vi gerne været foruden. Emil Fannikke Kiær, Politisk direktør

Læs også: DI om nye restriktioner - Coronapasset skal holde landet åbent

Danskerne kan derfor godt vende sig til at skulle have mundbind som fast inventar i tasken, samt at genoptage regelmæssig tests. Til at imødekomme det store behov for tests og for at gøre det nemmere for borgerne, har virksomheden Roche udviklet en CE-godkendt antigen-test (quicktest), som vil kunne benyttes derhjemme, på skoler og på arbejdspladser. Selvtestene kan være et godt supplement og et godt værktøj til at stoppe smittekæder på arbejdspladser eksempelvis. Testresultaterne som man tager selv, vil dog ikke kunne bruges som coronapas.

Relateret indhold