Getty Images
12.05.21 DI Life Science Nyheder

Manglen på medicin forværres

Syge danskere oplever stadig oftere problemer med at få fat i den medicin, som de har fået ordineret af deres læge.

Mangel på medicin har været et stigende problem igennem flere år i såvel Danmark, som mange andre lande, hvor lægemiddelindustrien ikke er i stand til at levere den medicin, der efterspørges. EU har derfor også arbejdet på at regulere lægemiddelindustrien i et forsøg på at reducere problemerne med tomme medicinhylder på apoteker og sygehuse. Her ses også på muligheden for at sikre, at der foregår en større produktion af kritiske lægemidler i Europa, hvilket også er kommet højt på dagsordenen under den igangværende coronapandemi.

Ifølge en analyse fra Danmarks Apotekerforening er der i dag omkring 1.200 varenumre, der ikke kan leveres; i starten af 2015 var tallet 800. På det danske lægemiddelmarked drejer det sig om hver tiende varenummer, som ikke er tilgængeligt på et givent tidspunkt.

Det understreges dog i analysen, at der typisk vil være et andet lægemiddel i samme styrke og med samme indholdsstof, som kan udleveres til patienten. Derfor anslås det, at patienterne  »kun« oplever at gå forgæves ved to ud af 100 besøg på landets apoteker.Det lyder måske ikke af så meget. Men da der er millioner og atter millioner af den slags besøg, er det faktisk et ret stort antal patienter, der går forgæves.

Corona udstiller problemerne

Bag problemerne med mangel på medicin ligger et væld af forskellige årsager på et komplekst globalt marked, præget af uro og ustabilitet. Produktion og salg af medicin er i høj grad en international affære, og overalt kæmper man med at finde svarene på, hvorfor det kikser med at få medicinen frem til de syge, og hvad man kan gøre for at undgå det.

Blandt de talrige forklaringer, er mangel på råvarer og emballage samt problemer med transport og flaskehalse i produktionen samtidig med, at  efterspørgslen på medicin stiger. Og forsyningsproblemerne er kun blevet forstærket under coronapandemien.

Relateret indhold