Dennis Schmidt Pedersen, viceadministrerende direktør i Leo Pharma, advarer om, at vi mangler dansk og udenlandsk arbejdskraft, og at et af problemerne er bureaukrati og administrativt bøvl, der betyder, at vi mister dygtige talenter.

Foto: Jeppe Bøje Nielsen
09.06.21 DI Life Science Nyheder

Lund­beck, Leo Phar­ma og De­mant i op­råb til po­li­ti­ker­ne: Vi mang­ler ar­bejds­kraft, pa­tien­ter må ven­te læn­ge­re på ny me­di­cin, og vi ta­ber om­sæt­ning

Krav om dansk bankkonto er blandt de bureaukratiske benspænd, virksomhederne mener, skaber problemer.

Denne artikel blev bragt i Børsen d. 9. juni 2021.

Vi har hørt det fra byggeriet. Vi har hørt det fra industrien. Vi har hørt det fra restaurationsbranchen. Der mangler arbejdskraft i Danmark, og nu melder også medicinal- og life science-branchen om, at mangel på dansk og udenlandsk arbejdskraft er en alvorlig udfordring, der kan presse indtjeningen, og som potentielt kan betyde, at Danmark går glip af vækst og velstand.

Lundbeck, Leo Pharma og Demant, der er tre af landets største og mest succesrige selskaber inden for medicinal- og life science-branchen, og som i 2020 samlet omsatte for 42,4 mia. kr., har problemer med at skaffe medarbejdere og går nu ud med et fælles opråb til Folketinget forud for forhandlingerne om reformer, der skal skaffe mere arbejdskraft.

Bliver vi forsinket med et produkt, så kan det betyde et tab på millioner af euro på månedsbasis. Dennis Schmidt Pedersen, HR-chef, Leo Pharma

“Mangel på kvalificeret arbejdskraft kan betyde, at vi ikke overholder de tidslinjer, vi har sat, i forhold til at udvikle behandlinger til vores patienter, og at vi på grund af mangel på ansatte ikke kan få vores produkter på markedet hurtigt nok. Konsekvensen er, at patienter må vente længere på ny medicin, og at vi taber omsætning – potentielt millioner af euro på månedsbasis,” siger Dennis Schmidt Pedersen, viceadministrerende direktør og HR-chef i Leo Pharma.

Budskabet bakkes op af Elise Hauge, koncerndirektør med ansvar for HR og kommunikation i Lundbeck, der i 2020 havde en omsætning på 17,7 mia. kr.

“Vi mangler folk, og lige nu har vi ca. 50 åbne positioner, som vi ikke har fået besat, på vores fabrik oppe i Lumsås og på hovedkontoret i Valby,” siger Elise Hauge.

I forhold til hvad det betyder for Lundbecks forretning, at det er svært at finde arbejdskraft, siger Elise Hauge:

“Hvis vi ikke får de kompetencer ind, som vi har brug for, så kan det i sidste ende betyde, at vi ikke kan udvikle nye produkter, der kan hjælpe vores patienter. Så det vil tage længere tid at udvikle produkter, og det kan potentielt på længere sigt ramme vores omsætning.”

Søren Nielsen, administrerende direktør i Demant, siger, han altid er på jagt efter dygtige medarbejdere, men at situationen har ændret sig det seneste stykke tid:

“Vi er en vækstvirksomhed, og når man har et hovedkontor med 1300 ansatte, så er man altid på jagt efter folk, men det, vi kan konstatere, er, at balancen mellem udbud og efterspørgsel går mod lavere arbejdsudbud og større efterspørgsel, fordi danske virksomheder gør det godt og er innovative,” siger Søren Nielsen, der aktuelt står og mangler mellem 50 og 100 ansatte.

 

Fakta

Life science-branchen i tal

  • Der var i 2020 ca. 50.000 direkte beskæftigede i life science-branchen. Den indirekte beskæftigelse er på ca. 40.000.
  • Beskæftigelsen i life science-branchen er steget med ca. 35 pct. fra 2010 til 2020.
  • Eksporten er vokset over 130 pct. de sidste ti år og var i 2020 på 150 mia. kr.
  • Eksporten kan runde 350 mia. kr. i 2030, hvis væksten fortsætter på samme niveau, vurderer DI.
Bøvl og bureaukrati

Fælles for Lundbeck, Demant og Leo Pharma er, at de har brug for vidensmedarbejdere fra udlandet, og at de oplever reglerne som bureaukratiske og som en bremse i forhold til at få udenlandsk arbejdskraft hertil.

“Problemet er bureaukratiet og det administrative setup. Et krav er, at man skal have en dansk bankkonto til at udbetale løn på, hvilket det som udlænding er svært at få. En ting, man kunne gøre, var, i hvert fald i en overgangsordning, at tillade, at man kunne udbetale løn til en udenlandsk bankkonto. Det lyder banalt, men det er et problem for os, at man ikke kan udbetale en løn til f.eks. Deutsche Bank. Bureaukrati betyder, at vi mister dygtige talenter,” siger Dennis Schmidt Pedersen.

 

42,2 mia. kr. omsatte Lundbeck, Leo Pharma og Demant for i 2020

Samme melding kommer fra Lundbeck: “Udfordringen i forhold til at få ansatte hertil er alt det, der er omkring skat, og så det administrative bøvl. At få opholdstilladelser og bankkonto er besværligt, og det skal også ses i lyset af, at det er et stort skridt at flytte til et andet land, hvor ægtefællen også skal inddrages og tages med på råd,” siger Elise Hauge.

Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI, påpeger, at branchen er helt afgørende for Danmark, og det er en branche, man bliver nødt til at lytte til, når virksomhederne advarer om mangel på arbejdskraft:

“Problemet er, at væksten bliver bremset uden dygtige ansatte, og kan vi ikke rekruttere mere udenlandsk arbejdskraft, så risikerer vi, at væksten bliver mindre,” siger han.

Hvor mange ansatte mangler der i branchen?

“Min bedste vurdering er, at det er tættere på tusind ansatte, der mangler, end det er hundrede. Det er virkelig vanskeligt, og det er et problem.”

Rikke Bruun Uggerhøj
Skrevet af:

Rikke Bruun Uggerhøj, Troels Beha Pedersen

Peder Søgaard-Pedersen

Peder Søgaard-Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3945
  • Mobil +45 2128 6755
  • E-mail peso@di.dk

Relateret indhold