Getty Images
16.09.21 DI Life Science Nyheder

Erhvervsministeriet ønsker at styrke danske life sciences virksomheders konkurrenceevne gennem ny national handlingsplan for immaterielle rettigheder.

Erhvervsministeren lancerede i denne uge en national handlingsplan for immaterielle rettigheder med 16 konkrete initiativer, som skal hjælpe virksomheder med at beskytte deres produkter og idéer. Planen skal hjælpe med at fastholde styrkepositioner på blandt andet life science.

I Danmark lever virksomhederne i høj grad af viden og innovation. Ofte kan og bør de gode og innovative idéer beskyttes gennem patenter og varemærker, så man som virksomhed sikrer sig imod billige kopier og unfair konkurrence. Men de små og mellemstore virksomheder i Danmark ligger efter de lande, vi normalt sammenligner os med, når det kommer til andelen af virksomheder, der søger om patenter, designrettigheder og varemærkebeskyttelse. Det skyldes bl.a., at mange synes, det er for dyrt og besværligt at beskytte deres innovative løsninger. Virksomheder, der bruger rettigheder, oplever ellers en markant positiv effekt på vækst, eksport, lønninger og jobskabelse.

På baggrund af dette lancerede erhvervsministeren i denne uge en handlingsplan for patenter, varemærker og design, såkaldte immaterielle rettigheder, med 16 konkrete initiativer. Med planen skal rettighederne i højere grad hjælpe virksomheder til at styrke deres forretning.

Handlingsplan for et innovativt Danmark

Download

I et af initiativerne har regeringen blandt andet sammen med et bredt flertal i Folketinget afsat 3. mio. kr. årligt i årene 2021-2023 til en patientvoucherordning, der skal give små og mellemstore virksomheder (SMV’er) økonomisk støtte til at få lavet deres patenter. Et andet er en platform, hvor virksomhederne kan handle med deres patenter og dermed styrke deres konkurrence evne og øge værdiskabelsen. 

I DI Life Science finder vi det meget positivt at erhvervsministeren har valgt at lancere en handlingsplan der skal styrke danske virksomheders IP-rettigheder. Især glæder vi os over, at ministeren ønsker at fremme et globalt system for IPR-beskyttelse.

I Danmark er vi verdensmestre i at få gode ideer. Desværre opfyldes det klare potentiale ikke i alle de gode patenter, der tages. Det glæder os derfor meget i DI Life Science, at erhvervsministeren vil bidrage til at styrke de danske virksomheder IP-rettigheder for at beskytte nogle af de mange idéer og produkter. Gennem handlingsplanen håber vi, at der kan faciliteres et globalt system for IPR-beskyttelse som kan styrke et internationalt engagement. Peder Søgaard-Pedersen, Chef for DI Life Science

Fakta om handlingsplanen

Den nationale IP Handlingsplan indeholder 16 initiativer inden for fire områder og skal kort sagt:

  1. Øge værdiskabelse via IP-rettigheder
  2. Sikre et mere fair, effektivt og velfungerende IPR-system
  3. Øge det internationale engagement
  4. Skabe mere kendskab til IP-rettigheder

Læs mere om handlingsplanen her.

Relateret indhold