EU-Kommissionen
16.09.21 DI Life Science Nyheder

Von der Leyen vil hindre ny pandemi med sundhedsunion

Onsdag den 15. september 2021 afholdte EU-Kommissionens formand sin årlige tale ”Unionens tilstand 2021”. Her satte hun blandt andet fokus på, hvordan en europæisk sundhedsunion skal forhindre, at en sygdom kan medføre en global pandemi.

Coronapandemien har vist, at der er behov for en europæisk beredskabsmyndighed inden for sundhed.

Det sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, onsdag i sin tale "Unionens tilstand 2021". Talen sætter kursen for det kommende års arbejde i EU.

Jeg foreslår en ny mission. En sundhedsberedskabsmission for hele EU, som skal bakkes op af en investering på 50 milliarder euro inden 2027 […] Vi arbejder på en europæisk sundhedsunion - også for verdens skyld. Vi har vist, at vi er bedst, når vi arbejder sammen. Ursula von der Leyen, EU-Kommissionens formand

Hun uddyber, at sundhedsberedskabet skal sørge for, at en sygdom, der opstår lokalt, aldrig igen bliver til et globalt problem, som det skete med coronavirusset.

Ifølge von der Leyen er EU efterhånden godt ude på den anden side af pandemien, fordi medlemslandene har samarbejdet.

”En pandemi er en maraton, ikke en sprint. Vi følger videnskaben, vi har leveret til Europa og resten af verden. Vi er lykkedes, fordi vi gjorde det på den europæiske måde”, siger hun.

Hun tilføjer, at det ikke er tid til at læne sig tilbage. Det vigtigste er nu at få mere gang i den globale vaccinationsindsats, så det ikke kun er i Europa, at vi er godt med.

EU har derfor doneret 200 millioner ekstra vaccinedoser til lande, som ikke er i EU.

Læs mere om talen på EU-Kommissionen hjemmeside.

 

EU’s Myndighed for Kriseberedskab og – indsats på Sundhedsområdet (HERA)

HERA udgør en vigtig søjle i den europæiske sundhedsunion, som kommissionsformand Ursula von der Leyen bebudede i sin tale om Unionens tilstand i 2020, og den vil dække et uopfyldt behov i EU's indsats og beredskab på sundhedsområdet.

Torsdag den 16. september 2021 oprettede Europa-Kommissionen derfor EU's Myndighed for Kriseberedskab og ‑indsats på Sundhedsområdet (HERA) for at forebygge, opdage og hurtigt sætte ind over for sundhedskriser. HERA vil foregribe trusler og potentielle sundhedskriser gennem indsamling af efterretninger og opbygning af den nødvendige beredskabskapacitet.

Læs også: Et stærkt EU-agentur skal sikre os mod fremtidens sundhedskriser

HERA skal bidrage sikre, at der i tilfælde af en sundhedskrise udvikles, fremstilles og distribueres lægemidler, vacciner og andre medicinske modforanstaltninger (eksempelvis handsker og mundbind), hvilket der ofte var mangel på i den indledende fase af indsatsen mod coronavirus.

HERA's aktiviteter får et budget på 6 mia. EUR fra den nuværende flerårige finansielle ramme for perioden 2022-2027, hvoraf en del vil udgøres af supplerende midler fra NextGenerationEU.

I DI Life Science glæder vi os over, at HERA endeligt er blevet oprettet. Det sidste halvandet år har noget bedre end andet vist, at området vil have stor gavn af noget struktur både i forbindelse med arbejdet i beredskabsfasen, men også i håndteringen, hvis en lignende sundhedskrise skulle indtræffe.

Du kan læse mere om HERA og dets arbejdsopgave på EU-Kommissionens hjemmeside.

Rikke Bruun Uggerhøj
Skrevet af:

Rikke Bruun Uggerhøj

Relateret indhold