25.10.22 DI Life Science Nyheder

Mangel på medarbejdere må ikke udvikle sig til en sundhedskrise

Danmark har et stærkt og velfungerende sundhedsvæsen, og vi har en stærk life science-industri. Sammen kan vi undgå, at rekrutteringsudfordringen ender med at blive en sundhedskrise ved hjælp af konkrete teknologiske løsninger og en teknologifond, skriver Peder Søgaard-Pedersen, underdirektør i DI Life Science.

Alarmklokkerne ringer allerede. Manglen på medarbejdere i sundhedsvæsnet nærmer sig flere steder et kritisk niveau, og med faldende optag på eksempelvis sygeplejerskeuddannelsen, en stor andel af sundhedspersonalet tæt på pensionsalderen og udsigt til stadig flere ældre og patienter med kroniske sygdomme, bliver det kun værre.

Frem mod 2030 bliver vi ca. 160.000 flere borgere over 80 år og stadigt færre i den arbejdsdygtige alder.

Hvis vi ikke gør noget, så ender rekrutteringsudfordringer med at blive en egentlig sundhedskrise med bl.a. længere ventetider, faldende behandlingskvalitet, mindre patientsikkerhed og mere ulighed i sundhed. Det danske sundhedsvæsen er fortsat blandt verdens bedste, men det kræver handling og nytænkning nu, hvis det også skal være det i fremtiden.

Dosispakker frigør tid

Eksisterende og afprøvede teknologiske løsninger kan allerede i dag bidrage til at frigive tid hos sundhedspersonalet, der så i stedet kan bruge deres tid på andre opgaver. Eksempelvis har erfaringer fra Aalborg Kommune vist, at der er potentiale for at frigøre op til 850 årsværk på landsplan hos sygeplejersker og sosu-assistenter ved at udbrede brugen af dosispakket medicin, hvor pillerne tælles og pakkes af maskiner på apotekerne i stedet for, at eksempelvis sygeplejersker skal bruge tid på det. Det frigiver værdifuld tid og øger samtidig patientsikkerheden.

Manglen på sygeplejersker og sosu-assistenter er både stor og stigende. Dosispakket medicin har vist sig som en særdeles effektiv måde at få frigjort de vigtige varme hænder. Derfor opfordrer vi i DI også til, at der hurtigst muligt laves en permanent aftale om brug af dosispakket medicin mellem regionerne og de praktiserende læger, inden nu midlertidige aftale udløber til december. Vi har brug for, at få udbredt og udnyttet teknologiske løsninger som denne, så de sygeplejersker vi har, bruger deres tid og faglighed bedst muligt.

Sammen kan vi undgå, at rekrutteringsudfordringen ender med at blive en sundhedskrise Peder Søgaard-Pedersen, Underdirektør

Det er dog ikke nok at få udbredt brugen af eksisterende teknologier, selvom vi også kommer langt ad den vej. Vi har også brug for, at der i et samspil mellem sundhedsvæsnet og life science-virksomhederne udvikles nye teknologiske løsninger. Sammen med Danske Regioner har vi foreslået, at der etableres en offentlig-privat teknologifond, der skal transformere og omstille sundhedssektoren med ny teknologi, så vi kan imødegå en fremtid flere patienter og færre medarbejder og stigende efterspørgsel efter sundhedsydelser – og stadig have et fantastisk sundsvæsen.

’Teknologifonden for et sundere Danmark’ skal drive udviklingen og ibrugtagningen af nye sundhedsløsninger, der skal reducere arbejdskraftsudfordringen i sundhedsvæsenet, og sikre danskerne nem og lige adgang til forebyggelse og sygdomsbehandling af høj kvalitet.

Danmark har et stærkt og velfungerende sundhedsvæsen, og vi har en stærk life science-industri. Sammen kan vi undgå, at rekrutteringsudfordringen ender med at blive en sundhedskrise.

Debatindlægget blev bragt i Sundhedsmonitor den 21. oktober

Relateret indhold