Foto: Getty Images
24.02.22 DI Life Science Nyheder

Sådan får du del af de 300 mia. euro fra Global Gateway

EU-investeringer for omkring 300 mia. euro til sundhed, klima, migration og sikkerhed i afrikanske lande er på tegnebrættet som led i EU’s store Global Gateway-strategi.

EU udvider sit tilbud til partnerlande med store investeringer i infrastrukturudvikling i Afrika. Fra 2021 til 2027 vil Team Europe – dvs. EU-institutionerne og EU-landene i fællesskab – finde op til 300 mia. euro til investeringer i digitalisering, klima og energi, transport, sundhed samt uddannelse og forskning – pakken går under navnet Global Gateway.

Sådan fordeles Global Gateway midlerne til Afrika

 • Grøn omstilling med særligt fokus på bæredygtig energi, biodiversitet, fødevarer og landbrug samt klimatilpasning.
 • Digitalisering med fokus på at understøtte sikker adgang til internettet for alle i Afrika
 • Bæredygtig vækst og jobskabelse med særligt fokus på bedre transportforbindelser mellem EU og Afrika, støtte til nye virksomheder, økonomisk integration og styrket handelssamarbejde, bæredygtig udvinding af mineraler samt styrket EU-Afrika samarbejde om videnskab, innovation og teknologi.
 • Bedre sundhedssystemer med fokus på vaccinedækning og produktion af farmaceutiske materialer.
 • Styrket uddannelse og træning.

Danske virksomheder har nogle af verdens bedste løsninger på de konkrete udfordringer kontinentet står overfor. Samtidig er de fantastiske ambassadører for danske værdier, for når de operer i Afrika, sikrer de over en bred kam ordentlige job med arbejdssikkerhed, medarbejderinddragelse og en anstændig løn.

Læs også: 150 mia euro på vej til Afrika – sådan får du del i dem - DI (danskindustri.dk)

Sådan får du adgang til projekterne

Investeringerne udmøntes via de enkelte EU-landes bistandssamarbejde, EU’s udviklingssamarbejde og en række finansieringsinstitutioner som den Europæiske Investeringsbank (EIB), den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling (EBRD) samt nationale institutioner som IFU i Danmark.

Initiativet er i en tidlig fase, men her er tre gode råd, hvis du gerne vil engagere din virksomhed i projekterne:

 • Tag kontakt til EU-delegationen i det land, du har interesse i – de har overblik over planlagte Global Gateway investeringer i landet. Find EU delegationerne her: EU in the World - European External Action Service (europa.eu) Hvis der er en dansk ambassade i landet, kan de også hjælpe. Du finder alle danske ambassader her: Find os i verden (um.dk)
 • Følg med på TED - Tenders Electronic Daily, som er EU’s udbudsportal, hvor mere end 2.000 nye udbud dagligt tilføjes Gå til TED - Tenders Electronic Daily
 • Der findes en række danske finansieringsinstrumenter, som kan understøtte handel og investeringer i Afrika.

 

DI åbnede i 2020 et kontor i Kenya, som dækker Østafrika, og som står klar til at rådgive vores medlemmer.

Kontakt: Klaus Lehn Christensen, Regional Manager East Africa, +45 3377 4548, Mobil +254 0791440701, E-mail kllc@di.dk

Klaus Lehn Christensen

Klaus Lehn Christensen

Regional Manager East Africa

 • Direkte +45 3377 4548
 • Mobil +254 0791440701
 • E-mail kllc@di.dk

Relateret indhold