10.02.22 DI Life Science Nyheder

Slangebid og kviktest – VenomAid sigter mod Brasilien

Startup-virksomheden VenomAid Diagnostics, som udvikler kviktest til slangebid, har fået ny pengeindsprøjtning fra Innovationsfonden. Beløbet skal gøre virksomheden klar til kliniske forsøg.

VenomAid har udviklet en kviktest, der ved hjælp af en bloddråbe fra bidsåret af et slangebidsoffer inden for få minutter kan vise, hvilken slange man er blevet bidt af. Testen er en point-of-care-test, som betyder, at den kan udføres alle steder. Nu skal testen gøres klar til kliniske forsøg.

Det er ikke første gang, at VenomAid modtager penge udefra, da de forrige år modtog 500.000 kr. fra Novo Nordisk Fonden, som de netop har opbrugt, derfor falder den nye bevilling fra Innovationsfonden kærkommen i stifter og CEO Jonas A. Jürgensens øjne.

I hans optik ser man støtten som en blåstempling af projektet, der blandt andet giver virksomheden mulighed for at lave de to første fastansættelser i teamet. Der er dermed ingen tvivl om, at støtten har stor betydning for VenomAid.

Takket være støtten fra Innovationsfonden, forventer vi at kunne komme i mål med at have et produkt klar til klinisk testning senere i år. Samtidig giver støtten os mulighed for at lave de to første ansættelser i VenomAid (udover founders), og er dermed også med til at etablere VenomAid som arbejdsplads. Jonas A. Jürgensen

Støtten kommer gennem Innobooster-ordningen, som udelukkende støtter vidensbaserede udviklingsprojekter i små- og mellemstore virksomheder. Innovationsfonden investerer efter de aftalte rammer, som findes i den politiske aftale ”Fordeling af forskningsreserven 2022”, hvor et af temaerne er Life Science, sundhed og velfærdsteknologi.

Mette Skovgaard Friich, der er Innovation Officer i Innovationsfonden mener, at investeringen er det helt rigtige, da life science er et vigtigt fokusområde i Danmark. Hun lægger især vægt på, at VenomAids produkt kan være med til at have stor indflydelse på mange menneskers liv.

”VenomAid Diagnostics har præsenteret et spændende, innovativt og udfordringsdrevent projekt inden for sundhedsområdet – et projekt, der kan skabe impact både økonomisk og i forhold til diagnostiske muligheder og således har potentialet til at gøre en stor forskel for rigtig mange mennesker.” Siger Mette Skovgaard Friich.

30.000 slangebid om året

Kviktests til slangebid, er ikke typisk noget man bruger i Danmark, hvorfor VenomAid og sigter efter et andet marked nemlig det Brasilianske. Støtten fra Innovationsfonden skal være med til at gøre VenomAid klar til kliniske forsøg på netop Brasilianske hospitaler i starten af 2023

Allerede nu er Venomaid godt i gang med at etablere samarbejdsaftaler i Brasilien, hvor man årligt oplever op mod 30.000 slangebid. ”Antivenom” markedet er kæmpestort på globalt plan, og hvis alt flasker sig for VenomAid, kigger de ind i et markedspotentiale på 35 mio. USD alene i Brasilien, hvor hele markedet globalt set lyder på op imod 400 mio. USD.

De mange slangebid er en dyr udgift for den Brasilianske stat, hvor man regner med, at udgifterne løber op mod 100 mio. dollar, der udelukkende er forbundet til håndtering af slangebid og tabt arbejdsfortjeneste deraf. Derfor er Brasilien også et oplagt sted at fokusere for VenomAid.

Slangebid er et synligt problem, som man søger at løse. Brasilien et foregangsland når det kommer til håndtering af slangebid. Man har fra regeringens side besluttet at omkostninger forbundet med slangebids-behandling bliver dækket af det offentlige, så – de ofte fattige – ofre ikke selv skal betale. Jonas A. Jürgensen

I Innovationsfondens øjne giver investeringen også god mening i et internationalt perspektiv.

”Et af Innovationsfondens vigtigste strategisk fokusområder er at støtte projekter, der har internationalt potentiale, og som derfor kan bidrage til at sætte Danmark endnu mere på verdenskortet som et land med en førerrolle inden for sundhed, højteknologi og grøn omstilling.” Siger Mette Skovgaard Friich.

Gode muligheder for life science startups i Danmark

I Danmark har vi gode mulighed for at støtte den tidlige opstart af udviklingstunge projekter, som i høj grad gør sig gældende i Life Science industrien. Det er med til at hjælpe både etablerede virksomheder med at undersøge tangenter af deres eksisterende forretning, og endnu vigtigere, så hjælper det helt nyopstartede spin-outs i gang.

VenomAid er ikke en undtagelse, da vi på nuværende tidspunkt har fået omkring ~3,7 mDKK i støtte igennem forskellige fonde og start-up programmer, hvilket har muliggjort at vi kunne nå til Proof of Concept stadie, samt arbejde os imod en prototype, og reelt bevise at det er muligt at diagnosticere slangebid med en kviktest.” fortæller Jonas A. Jürgensen.

I Innovationsfondens øjne er Life science et vigtigt indsatsområde for Danmark som samfund. Fonden oplever, at midlerne bidrager til at skabe samfundsmæssig værdi og økonomisk vækst for private og offentlige virksomheder og for aftagere i samfundet.

Innovation inden for life science-industrien er både risikofyldt, tidskrævende og kostbart, og derfor er det væsentligt, at der findes soft funding til projekter på deres relativt tidlige stadier Mette Skovgaard Friich

Fremtiden ser umiddelbart god ud for VenomAid og deres kviktest. Og hvis man spørger Jonas A. Jürgensen, så er han ikke i tvivl om potentialet ved at indtage flere markeder end Brasilien.

”Forhåbentligt vil vi om 10 år have produkter på markedet i de fleste regioner, der døjer med slangebid, herunder større dele af Latin Amerika, Indien, Afrika, USA, etc. Den dag i dag kræver effektiv brug af modgift uddannet klinisk personale - i fremtiden vil det 'bare' kræve tilstedeværelsen af ​​en af VenomAid’s diagnostisk test.”

             linkedin - v5.png

Relateret indhold