08.04.22 DI Life Science Nyheder

Lastbil fyldt med medicinsk udstyr og medicin kører mod Ukraine i dag

I dag kulminerede flere ugers samarbejde mellem Medicoindustrien og Dansk Industri. En lastbil fra fragtfirmaet DSV fyldt med donationer af medicin og medicinsk udstyr fra i alt syv medlemsvirksomheder kørte nemlig mod Ukraine og de ukrainske krigsofre.

Foto: Stellan Nørreskov Wullf

Det har længe været et ønske for Dansk Industri og Medicoindustrien at kunne fylde en lastbil med donationer fra medlemsvirksomheder for at gøre en forskel for krigsofrene i Ukraine.

”Vores ønske fra DI’s side har været at gøre en forskel, hvor vi kunne. Og det har i dette eksempel været at opfordre vores medlemmer til at donere medicin og medicinsk udstyr, hvor vores rolle sammen med Medicoindustrien har været at facilitere transport direkte til krigsofrene i Ukraine. Det er vi selvsagt meget glade for nu er lykkedes.” siger Peder Søgaard-Pedersen, chef for DI Life Science.

For medlemmerne lyder det også, at samarbejdet har haft stor værdi. Mange virksomheder i Danmark har igangsat egne aktiviteter for at donere til krigsofrene, men samarbejdet mellem DI og Medicoindustrien har gjort det nemt for virksomheder af donere.

”Medicoindustriens og Dansk Industris initiativ gjorde det let for mig at donere i et troværdigt setup. Og for at være helt ærlig, så slap jeg for en masse arbejde med at finde ud af, om det, jeg havde at byde ind med, var relevant. Det sørgede de for at afklare.” siger Peter Christensen, direktør Opitek.

Samarbejde opstod i enighed om at gøre en fælles indsats

For både Medicoindustrien og Dansk Industri har det hele vejen igennem handlet om at finde ud af, hvordan de kunne gøre en forskel. Og her har medlemmernes tilsvarende ønske smeltet sammen, hvilket samarbejdet er opstået af.

- ”Vi blev kontaktet af medlemmer, der på Twitter og LinkedIn så, at de store danske producenter af lægemidler og medicinsk udstyr sendte nødhjælp afsted. De spurgte bl.a., om vi kunne spille en rolle. Samtidigt rakte DI ud til os, og så gav det mening, at vi sammen tilbød begge foreningers medlemmer at koordinere en transport. Nu er det så endt med en pæn sending af lægemidler og udstyr til et ukrainsk sundhedsvæsen i knæ.” fortæller Lene Laursen, Direktør Medicoindustrien.

For at være sikker på, at der er behov for donationerne har DI og Medicoindustrien løbende vurderet de forskellige henvendelser fra medlemsvirksomhederne ud fra den ukrainske ambassades lister over de mest akutte behov. Og for at sikre, at det medicinske udstyr kommer sikkert frem, har man indgået et samarbejde med en ukrainsk hjælpeorganisation, som sikrer, at de forskellige donationer kommer frem til de hospitaler, hvor der er mest brug for udstyret.

Logistikken var mere udfordrende end først antaget

Medicoindustrien har løbende haft kontakt til de ukrainske sundhedsmyndigheder gennem den ukrainske ambassade i Danmark. I den proces har der været en del formalia og mange dokumenter, der skulle frem og tilbage mellem virksomheder, ambassaden, de ukrainske sundhedsmyndigheder, transportøren og den nødhjælpsorganisation, som sørger for at få udstyret fordelt til hospitalerne i Ukraine.

Det var derfor også planen, at donationerne skulle være sendt afsted noget tidligere end i dag, men det viste sig at være langt mere udfordrende, end først forventet.

Det er ikke nemt at arrangere en transport, når den har skulle arrangeres mellem flere parter, og derudover er det ikke nemt at transportere medicin og medicinsk udstyr, da udstyret kræver, at man har specialviden til at installere og betjene det.

”At donere medicinsk udstyr er altså lidt noget andet end at sende tøj og fødevarer. Så meget desto mere er vi glade for, at det lykkedes, og at vi kunne assistere virksomhederne i denne særlige situation,” siger Lene Laursen.

Selvom der her været udfordringer med planlægge transporten af donationerne, er de nu kommet afsted til krigsofrene i Ukraine. Og for DI har det været en selvfølge at bidrage til at få det til at lykkes.

- ”I DI har vi mange medlemsvirksomheder, som jeg ved kan og vil bidrage, og derfor er det en selvfølge for os at opfordre dem til at bidrage. Vi ved dog, at det for den enkelte aktør kan være svært at overkomme de logistiske udfordringer, der kan være forbundet med leveringen af disse donationer. Derfor tilbød vi vores hjælp.” Siger Peder Søgaard-Pedersen, DI Life Science

Lastbilen med donationerne forventes at være fremme i Ukraine på tirsdag. Virksomhederne der har doneret er: ALK, Radiometer, Opitek, Cortrium, Eldon Biologicals, Medical Denmark, Axel Madsen Health Care og Lohmann & Rauscher.

Relateret indhold