09.06.22 DI Life Science Nyheder

Danske Regioner og Dansk Industri: Ny milliardfond skal tage livtag på sundhedsvæsenets store udfordringer

Med et nyt samarbejde vil Dansk Industri og Danske Regioner revolutionere fremtidens sundhedsvæsen. Visionen for samarbejdet er at sikre udvikling og brug af ny sundhedsteknologi, der skal sikre borgerne let og lige adgang til forebyggelse og sygdomsbehandling af høj kvalitet, på tværs af kommuner og regioner i hele Danmark.

Parterne foreslår en offentlig-privat fond ”Teknologifonden for et sundere Danmark”, som skal transformere sundhedssektoren med ny teknologi og tættere samarbejder mellem det offentlige og private som centrale elementer. Fonden skal være et reelt partnerskab, der bygger videre på de gode erfaringer med offentlig-privat samarbejde under Covid. Begge parter skal have hånden på kogepladen og dele risiko, såvel som gevinst.

Det danske sundhedsvæsen er forsat blandt verdens bedste, men samtidigt er det tydeligt hvor presset sundhedsvæsenet er. Allerede i dag er der en enorm efterspørgsel efter sundhedsydelser, samtidigt med at både den private og offentlige sektor oplever store problemer med at rekruttere personale. Og det bliver kun værre. Frem mod 2030 bliver vi ca. 160.000 flere borgere over 80 år og stadigt færre i den arbejdsdygtige alder.

Teknologifonden for et sundere Danmark” er tænkt som et uafhængigt organ med en kompetent og erfaren ledelse, der selv kan drive udviklingsprojekter på større udfordringer i sundhedsvæsenet.

Det nye samarbejde er et nødvendigt tiltag oven i det tiltag, vi gør i forhold til at rekruttere og fastholde personalet. Derfor skal vi finde nogle håndtag til at frigøre hænder, og teknologi er et af de håndtag, vi er nødt til at bruge. Teknologi er simpelthen forudsætningen for, at vi løser sundhedsvæsenets udfordringer. Ellers er vi meget bekymret for, at vi ikke kan levere den samme kvalitet og service til borgerne i fremtiden. Anders Kühnau, Formand for Danske Regioner

For at projekter kan få penge fra fonden skal ’arbejdskraftbesparelse’ være et blandt flere hovedkriterier. For det er afgørende, at de arbejdskraftbesparende teknologier bliver redskaber i en større og fælles vision for fremtidens sundhedsvæsen.

Målet er at skabe et sundere Danmark, men der er også et stort potentiale i det her for private virksomheder og iværksættere, fordi vi taler om projekter, der kan gavne den offentlige sektor og samtidig give eksportmuligheder til andre lande. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Resten af verden står i lignende problemer som det danske sundhedsvæsen. Med forslaget fra Danske Regioner og DI kan Danmark blive foregangsland på fremtidens sundhedsløsninger, til gavn for patienter, sundhedspersonale og den danske life science og sundhedsindustri, mener de to organisationer.

Læs mere om forslaget her: Magtfuld S-politiker og erhvervsboss vil »revolutionere« dansk sundhedsvæsen under pres: »Der skal ske noget drastisk nyt nu« (berlingske.dk)

Simone Overby Sloth
Skrevet af:

Simone Overby Sloth

Peder Søgaard-Pedersen

Peder Søgaard-Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3945
  • Mobil +45 2128 6755
  • E-mail peso@di.dk

Relateret indhold