10.01.23 DI Life Science Nyheder

Digitalisering er den rette medicin mod et haltende sundhedsvæsen

Et mere digitalt sundhedsvæsen kan frigive personale til at behandle de mange flere ældre og kronikere, skriver Peder Søgaard-Pedersen, chef for DI Life Science, i denne klumme.

Det er ingen hemmelighed, at der er rigeligt med udfordringer på sundhedsområdet: Mangel på medarbejdere, et stigende antal kronikere og et haltende samarbejde mellem sektorerne for blot at nævne de mest alvorlige. 

Heldigvis har vi fået en minister med et solidt kendskab til området og et ambitiøst regeringsgrundlag bag sig.

Rekrutteringskrisen er presserende her og nu, men mangel på arbejdskraft bliver ved med at være et problem på længere sigt, hvis ikke vi tager andre redskaber i brug end løntillæg og flere på fuldtid. På den længere bane skal vi nemlig kigge på hele strukturen i sundhedsvæsenet og prioritere bedre, så vi får mest sundhed for pengene.

Og så skal vores sundhedsvæsen være mere digitalt. DI og Danske Regioner har længe foreslået at etablere en offentlig-privat teknologifond for et sundere Danmark. Derfor er det også glædeligt, at en sådan fond nu har fundet vej til regeringsgrundlaget. Sundhedsfonden skal fremtidssikre vores sundhedsvæsen og reducere den del af personalets arbejde, der ikke omfatter patientkontakt, så personalet kan behandle de mange flere ældre og kronikere – uden at blive overbelastede.

For at lykkes med for alvor at få digitaliseret sundhedsvæsenet, kræver det en fælles indgang til sundhedsdata. Så patienterne får bedre behandling, bliver mere selvhjulpne og får bedre livskvalitet. Og så personalet oplever gnidningsfri koordinering på tværs af geografi og sektorer. En infrastruktur med nem og sikker adgang til alle relevante sundhedsdata – også for vores dygtige forskere, så de kan udvikle innovative behandlinger og sundhedsløsninger. 

Vi har talt om det længe, men nu skal der handling bag ordene. 

Kommer vi i mål med det, skal de mange gode løsninger også ud i verden. For Danmark er ikke det eneste land med udfordringer på sundhedsområdet. Derfor skal vi blive ved med at udvikle og pleje stærke internationale relationer både sammen med førende sundhedsnationer og vores primære eksportmarkeder, samt multilateralt i WHO, OECD og EU. 

Det vil en dansk sundhedsambassadør med det rette netværk og kendskab til området kunne løfte gennem en samlet international sundhedspolitik.

Vi ser frem til samarbejdet om et sundere Danmark i en sundere verden!

 

(Klummen blev bragt i MedWatch den 29.12.22).

Relateret indhold