DI Life Science

Mød Bavarian Nordic: Vacciner baner vejen til et frit og aktivt liv

Abekobber eller Mpox. Et ord på linje med krigen i Ukraine og Dronning Elizabeths død i 2022, ifølge Googles søgefunktion. På trods af en mindre pandemi, der primært rammer bestemte grupper, gav det endnu mere medvind til den danske vaccinevirksomhed, der som eneste på markedet havde opfundet ’kuren’.

Foto: Colourbox

Bavarian Nordic er gået fra at være en lille biotekvirksomhed, der primært fokuserede på koppevacciner og immunterapi mod kræft for 5 år siden til i dag at være på alles læber – især efter vaccinerne gjorde deres indtog i vores mindset og i Bavarian Nordics forretning.

COVID-19 pandemien lagde verden ned, men pandemien gav som bekendt også nye muligheder, og i 2021 skrev den danske regering under på en stor million lånekontrakt om en danskproduceret boostervaccine mod COVID.

Vi var et navn på verdenskortet grundet vores koppevaccine og rabiesvaccine, men COVID-19-vaccinen satte for alvor vores navn på danskernes nethinde. Det samme vil formentlig ske igen når vi senere i år kommer med data på en ny vaccine til forebyggelse af RS -virus. Og som det ser ud nu, lover vaccinen virkelig godt, da de foreløbige data ser spændende ud. COVID-19-vaccinen har vist sig modstandsdygtig med en høj dækningsgrad overfor mutationerne. Derudover håber vi på , at vores vaccine kan vise en længere holdbarhed – et vigtigt parameter for samfundsøkonomien, hvis vi i fremtiden skal have boostervacciner, som vi er vant til mod influenza. Rolf Sass-Sørensen, Vice President og direktør for kommunikation hos Bavarian Nordic
Foto: Bavarian Nordic PR

Fremtiden byder på mere forebyggelse som et redskab til det aktive liv

Til spørgsmålet om, hvad fremtiden byder på for Bavarian, er svaret:

Fremtiden bliver endnu mere fokuseret på at bruge vacciner som redskab til at leve et frit og aktivt liv. Vaccinerne skal i højere grad bruges som et supervåben til forebyggelse, så vi alle kan leve det liv, vi ønsker. Det kan vores kommende vacciner hjælpe med,” fortæller Vice President, Rolf Sass-Sørensen og fortsætter:

Siden COVID-pandemien er vacciner blevet et mere tilgængeligt og oplagt redskab for mange danskere, men alligevel er det de færreste, der overvejer en dansk vaccine mod TBE, hvis de f.eks. har sommerhus på Bornholm eller besøger Sveriges natur jævnligt. Det tror jeg, vi kommer til at se mere af i de kommende år. Det samme gælder for RS-virus, som er en ligeså alvorlig sygdom for ældre som influenza og COVID, når man sammenligner antal indlæggelser eller dødsfald. Her tror og håber jeg, at vi i fremtiden er mere opmærksomme på, at hver enkelt kan forebygge og sikre større frihed i eget liv med vacciner.”

Behov for større grad af homogenisering og data på tværs af EU

Virksomhedens historie emmer af solskin, men de mange forsøg skal fortsat vise gode resultater, før vaccinerne ender på markedet. Og det kræver bl.a. et tilpas stort og homogent datagrundlag. Her kigger Bavarian Nordic ofte til USA og Tyskland, da Danmark ganske enkelt er for småt, og vaccinerne har international rækkevidde. Derfor står en større grad af homogenisering og data på tværs af Europa på ønskesedlen i fremtiden.

Kort om

Bavarian Nordic startede i 1994 som biotek virksomhed med fokus på vacciner indenfor infektionssygdomme og immunterapi, men har senere kommercialiseret forretningen med flere markedsførte vacciner. Bavarian Nordic er i dag en fuldt integreret vaccinevirksomhed med fokus på forskning og udvikling, fremstilling og kommercialisering af livreddende vacciner.

Læs mere: Bavarian Nordic (bavarian-nordic.com)

Rolf Sass-Sørensen, Vice President og Direktør for kommunikation hos Bavarian Nordic.

Relateret indhold