12.03.23 DI Life Science Nyheder

Debat: Sundhedsvæsenet har brug for en digital akutplan

Det er ingen hemmelighed, at sundhedsvæsenet er alvorligt presset. Ventelisterne stiger, sengeafsnit lukkes, og antallet af ubesatte stillinger er stort. Regeringen har annonceret en akutplan, der skal bidrage til at nedbringe ventelisterne med bl.a. midlertidige løntillæg, overarbejde og flere på fuldtid. Men på længere sigt er vi nødt til at se i øjnene, at den nuværende indretning af sundhedsvæsenet ikke kommer til at skaffe nok hænder i fremtiden.

I stedet skal vi transformere vores sundhedsvæsen, så sundhedsydelser bliver leveret på en anden måde i fremtiden. Vi skal bruge nye digitale og teknologiske løsninger, så sundhedspersonalet kan hjælpe flere patienter uden det går udover kvaliteten, arbejdsmiljøet, patienterne eller ventetiden. Det er den eneste måde, vi kan sikre, at mangel på medarbejdere ikke ender med at blive en sundhedskrise.

 

Sundhedsvæsenet har med andre ord behov for en digital akutplan. Den skal sikre en langsigtet robusthed, hvor regeringens akutplan er med til at sikre robustheden på kort sigt.

 

Rundt om på sygehusene afprøver man i dag allerede nye teknologiske løsninger i samspil med private virksomheder. Det kommer der mange gode løsninger og fremtidsperspektiver ud af, men det går ikke hurtigt nok. Vi skal op i et højere gear og fokus skal være tydeligere. Vi skal udvikle løsninger, der hurtigt kan udbredes til hele landet – så vi også på den korte bane kan bruge teknologi til at aflaste personalet og dermed sikrer patienterne endnu bedre.

 

Men det er ikke nok, at vi kun ser på den korte bane. Derfor har Danske Regioner og DI i fællesskab foreslået en offentlig-privat fond ”Teknologifonden for et sundere Danmark”, som skal transformere sundhedssektoren med ny teknologi og tættere samarbejde mellem det offentlige og private.

 

Vi ønsker med fonden at styrke det offentlig-private samarbejde om udviklingen og implementeringen af ny teknologi, så vi gør personalet i stand til at udrede, behandle og pleje det stigende antal patienter – uden at antallet af medarbejdere følger med.

 

Kunstig intelligens skal eksempelvis understøtte personalet med diagnosticering og administrative opgaver, og flere teknologiske løsninger skal sikre kronikere et trygt behandlingsforløb af høj kvalitet i eget hjem.

 

Vi skal tænke nyt hele vejen rundt, tilpasse patientforløb og arbejdsgange – og det gør vi bedst i fællesskab på tværs af den offentlige og private sektor. Nogle teknologier findes allerede, andre er tæt på, mens vi måske også skal udvikle teknologi, som vi endnu ikke kan forestille os.

 

Det meste af verden har – ligesom os – brug for mere sundhedspersonale både på kort og lang sigt. Dermed er der gode muligheder for, at vi ikke blot kan få løst en betydelig del af udfordringen med mangel på arbejdskraft i det danske sundhedsvæsen, men også give patienter og borgere mulighed for at få mere selvbestemmelse og blive behandlet i deres eget hjem.

 

Vi har set det komme længe, men nu kan det ikke udskydes længere. Sundhedsvæsenet løber tør for personale, hvis vi ikke tænker nyt nu.

 

(Dette indlæg blev bagt i Avisen Danmark den 13.03.23)

Relateret indhold