Mød Human Bytes der vil redde sundhedsvæsenet med kunstig intelligens
400.000 liv om året i Europa. Så mange liv kan reddes med kunstig intelligens ifølge en rapport fra MedTech Europe. Fordi kunstig intelligens kan være med til at opspore fx kræft langt tidligere, sikre den rette diagnostik og øge effektiviteten i behandling.
Hos Human Bytes i Hellerup fortæller CEO Ulrik Rokkedal Therkildsen passioneret omkring de mange fordele ved at bruge kunstig intelligens i sundhedsvæsenet i langt højere grad end, vi gør i dag. For svaret på, hvorfor han er gået med i virksomheden, der håndplukker de bedste AI-løsninger på hylderne er, at han er drevet af at få teknologien ud at skabe gavn for patienterne.
”Det handler om at kunne give patienterne en mere præcis og hurtigere diagnosticering og ikke mindst en mere effektiv behandling. Et godt eksempel er screening for brystkræft – mammografi – hvor langt flere kan få en hurtigere afklaring, så de der ingenting fejler kan ånde lettet op, og de der gør, kan komme i målrettet og hurtig behandling – inden kræften udvikler sig. Det må aldrig komme patienterne til skade, at vi har stor mangel på radiologer i det danske sundhedsvæsen. Her kan kunstig intelligens gøre en kæmpe forskel,” fortæller Ulrik Rokkedal Therkildsen.
Manglen på radiologer er et stort problem, og normalt skal to radiologer vurdere et scanningsbillede for brystkræft. Med kunstig intelligens kan man nøjes med en enkelt radiolog i over 70% af tilfældene, mens second opinion netop foretages af algoritmen. Et regnestykke, der er til at forstå i et presset sundhedsvæsen, hvor mangel på arbejdskraft er den største udfordring.
Løsningen på fremtidens problemer med manglen på arbejdskraft og et stigende antal patienter, findes allerede. Den dårlige nyhed er bare, at kunstig intelligens endnu ikke bruges nok – altså i hele landet, på alle relevante afdelinger. Ulrik Rokkedal Therkildsen, CEO hos Human Bytes
Patientsikkerheden kan øges betydeligt med kunstig intelligens
Foruden de mere åbenlyse fordele og potentialer med brug af kunstig intelligens; frigivelse af sundhedspersonalets tid og hurtigere diagnostik, er kunstig intelligens også med til at øge patientsikkerheden.
Et eksempel er måling af vitale parametre som blodtryk, puls mv., som sygeplejersker i dag bruger meget af deres arbejdsdag på. Det kan allerede i dag gøres digitalt ved hjælp af en algoritme. Det betyder, at patienten monitoreres konstant frem for når en sygeplejerske har mulighed for det.
”Det giver patienterne en større tryghed, at der måles kontinuerligt, og at der bliver holdt øje med deres tilstand konstant. Der sker færre fejl grundet travlhed eller andet. Dermed kan kunstig intelligens hæve patientsikkerheden. Samtidig kan det give øget tryghed for sygeplejerskerne, der trygt kan forlade en patient, velvidende at de få en alarm hvis tilstanden forværres” forklarer CEO i Human Bytes.
Manglende skalering bunder i myter og behovet for selv at ville udvikle løsningen
Det lyder alt sammen for godt til at være sandt. Derfor er det næste spørgsmål også ”Hvorfor bruger vi ikke de her løsninger meget mere? Og hvorfor er det ikke løsninger, vi ser rullet ud i hele landet?”.
Svarene er flere. Bl.a. peger CEO Ulrik Rokkedal Therkildsen på, at der til dels er meget ”not invented here” i Danmark; Hvis ikke klinikerne i fx en region eller på et specifikt hospital har været med til at udvikle løsningen – også selvom den virker godt på en tilsvarende afd. eller hospital – vil man hellere starte et nyt udviklingsprojekt op end at anvende en allerede veldokumenteret løsning.
”Det er en virkelig ærgerlig tendens, der bremser meget skalering. Det betyder ganske enkelt, at flere patienter skal vente længere på at få gavn af en teknologisk løsning, som vi ved virker,” siger Ulrik Rokkedal Therkildsen.
Derudover peger han på, at der stadig findes en del misforståelser eller myter om kunstig intelligens. Ulrik Rokkedal Therkildsen slår bl.a. fast, at kunstig intelligens er statisk software – ingen levende organisme, som det ind i mellem kan lyde som om i debatten.
”Vi slipper ikke et monster løs, der agerer selvstændigt og spiser patientdata til morgenmad,” siger han med et grin og uddyber:
Med kunstig intelligens er det ligesom at købe f.x. en software licens til en MR scannereller anden statisk software. Derfor kan det også virke lidt begrænsende, at der er så mange myter i omløb. Det håber jeg, at vi i fremtiden løsner op omkring, så de danske patienter kan få gavn af de mange løsninger, der allerede findes på hylderne. Ulrik Rokkedal Therkildsen, CEO hos Human Bytes
Kort om Human Bytes
Human Bytes startede i 2019 med ambitionen om at flytte kunstig intelligens fra forskning ud i virkeligheden og skabe gavn for både patienter og sundhedsøkonomien. Virksomheden distribuerer kunstig intelligens til sundhedsvæsenet indenfor en lang række sundhedsområder og specialer.
Læs mere her.