DI: Digitale investeringer og regionalt ansvar for patientrejsen vil skabe et stærkere og mere nært sundhedsvæsen
Der er flere gode elementer i den netop indgåede aftale om en sundhedsreform, der nu skaber et entydigt regionalt ansvar for hele patientrejsen og skruer op for investeringerne i digital sundhed. Men reformen vil kun blive en succes, hvis de 17 sundhedsråd lykkes, hvor de nuværende sundhedsklynger har fejlet. Det mener DI.
Det vigtigste med reformen er at sikre et entydigt myndighedsansvar, så patienterne ikke bliver ved med at være kastebold mellem sygehus, lægepraksis og den kommunale sundheds- og ældrepleje. Det leverer dagens aftale på, selvom DI havde håbet på, at man var gået hele vejen og havde samlet den kommunale ældrepleje med resten af sundhedsvæsenet.
Digitale investeringer har også været en kæphest for DI, der glæder sig over, at partierne bag aftalen har holdt fast i ambitionerne med det nationale center for sundhedsinnovation. Et center, der skal styrke skaleringen af de mange digitale løsninger, der allerede findes i dag, men som ikke kommer patienterne til gode i den nuværende struktur.
”Reformen tager et længe ventet opgør med et presset sundhedsvæsen, hvor manglende digital sammenhæng spænder ben for at give patienterne den bedste behandling og gøre dem i stand til at mestre egen sygdom. Derfor er vi rigtig glade for, at regeringen nu vil satse massivt på at få teknologi helt ud i patienternes eget hjem,” siger Peder Søgaard-Pedersen, underdirektør og chef for DI Life science.
Offentlig-privat samarbejde vil være afgørende for sundhedsrådenes succes
Et andet element i sundhedsreformen er de 17 sundhedsråd, som skal flytte sundhedsvæsenet tættere på patienterne og de pårørende.
”Jeg er bekymret for, om de 17 sundhedsråd reelt vil skabe det fornødne samarbejde mellem sundheds- og ældrevæsenets mange parter. Og så kommer vi ikke udenom, at vi frygter, at private virksomheder ikke bliver inddraget, når de nye råd skal udvikle og implementere nærsundhedsplanerne. Et stærkt offentlig-privat samarbejde bliver afgørende for om sundhedsvæsenet bliver i stand til at løbe længere på literen,” siger Peder Søgaard-Pedersen.
DI Life Science ser frem til at bidrage til det mere konkrete indhold i reformen sammen med vores medlemmer og følger implementeringen tæt i den kommende tid.