Strategisk prioritering af Asien: En nøgle til fremtidens vækst i dansk life science
”Ved at prioritere sundhedsdiplomatiet i Asien kan vi ikke kun sikre økonomisk vækst, men også styrke Danmarks position som en global leder inden for life science,” skriver underdirektør i DI.
Bragt i MedWatch 27. november 2024.
En stærk life science-strategi er netop landet med ambitionen om at fordoble eksporten til 350 mia. kr. inden 2030.
For at nå det mål er det afgørende, at vi også retter vores fokus mod nye vækstmarkeder, specielt i Asien, hvor lande som Kina, Indien, Japan og Sydkorea allerede oplever markante stigninger i sundhedsudgifter.
I dag ligger de gennemsnitlige sundhedsudgifter i Asien på kun 480 USD pr. indbygger – betydeligt under verdensgennemsnittet på 1.270 USD og langt fra Danmarks niveau på 7.400 USD.
En analyse fra DI (40 pct. af verdens sundhedsudgifter ligger i USA – fire promille i Danmark - DI) viser, at der er et enormt eksportpotentiale til Asien, hvis de øger deres investeringer i sundhed i takt med stigende velstand.
Hvis sundhedsudgifterne i Asien fx steg til blot en fjerdedel af verdensgennemsnittet, ville markedet vokse med 900 mia. USD. En stigning til halvdelen af gennemsnittet ville løfte markedet med hele 2.280 mia. USD.
Sundhedsdiplomatiet som løftestang
Sundhedsdiplomatiet skal være Danmarks bro til Asien. En bro, der ikke blot sikrer økonomisk vækst, men også fremmer vores styrkeposition som en førende nation inden for life science.
Asien er ikke kun et marked med vækstpotentiale, men også et område med stigende krav til avancerede sundhedsløsninger.
Markeder som Japan og Sydkorea har sundhedssektorer i rivende udvikling, som giver unikke muligheder for danske virksomheder for samarbejde om udvikling af innovative sundhedsløsninger.
Kina og Indien bruger ligeledes stadig flere penge på sundhed, så også her er potentialet stort.
Heldigvis har aftalepartierne understreget med life science-strategien, at sundhedsdiplomati er afgørende for at åbne døre til de vigtige markeder, hvor danske løsninger kan gøre en reel forskel.
Det kræver et endnu tættere samarbejde mellem myndigheder, virksomheder og diplomatiske repræsentanter, som kan fremme danske løsninger i komplekse markeder med forskellige regulatoriske krav.
Ved at intensivere vores diplomatiske indsats på sundhedsområdet kan vi sikre, at danske virksomheder bliver en naturlig del af den eksplosive vækst i Asien – og samtidig bidrage til bedre sundhed globalt.
Men det er nu, vi skal handle. Ved at prioritere sundhedsdiplomatiet i Asien kan vi ikke kun sikre økonomisk vækst, men også styrke Danmarks position som en global leder inden for life science. Den danske life science industri har teknologien, ekspertisen og viljen. Lad os bruge de styrker til at bygge bro til Asien og skabe en sundere fremtid for flere patienter.