Af Peder Søgaard-Pedersen, underdirektør og chef i DI Life Science, Peter Drøidal, Country Manager i Novartis og Ida Sofie Jensen, koncerndirektør hos Lif - Lægemiddelindustriforeningen

MedWatch
31.05.24 DI Life Science Nyheder

Måling af innovation: En nødvendighed for Danmarks life science-industri

Et innovationsindeks vil ikke blot måle udviklingen i vores innovationsgrad, men også vores evne til at implementere og udbrede nye løsninger.

Bragt i MedWatch 30.05.2024

Danmark har indtaget en styrkeposition inden for life science gennem mange år. Vi har blomstret i global skala, og er blevet kendt for vores evner inden for forskning, udvikling og produktion af medicin, medicinsk udstyr og sundhedsteknologier. Men denne position er truet. Andre lande, herunder europæiske lande, men især USA og Kina, har i stigende grad ambitioner og tager initiativer for at styrke deres life science industri.

For at sikre fortsat konkurrencedygtige forhold og vilkår for life science-industrien i Danmark, er det afgørende, at vi har et måleinstrument, der kan give os indsigt i, hvor vi står i forhold til andre lande. Der er med andre ord brug for et dansk innovationsindeks, som også Life Science Rådet peger på.

Et innovationsindeks vil ikke blot måle udviklingen i vores innovationsgrad, men også vores evne til at implementere og udbrede nye løsninger. Inspirationen kan fx hentes fra England og Norge. England har et innovationsindeks, der i stort udstrækning er baseret på europæiske data. Norge har et innovationsbarometer, der måler innovationen, men nok så vigtigt også implementeringen og udbredelsen af nye løsninger.

Ved at oprette et innovationsindeks, kan vi sætte et klart ambitionsniveau for hele vores life science-strategi. Det vil blive et værdifuldt redskab til at benchmarke for adgang og anvendelse af innovative løsninger på tværs af det danske sundhedsvæsen og i forhold til andre lande.

Et innovationsindeks skal ikke favorisere specifikke løsninger, men i stedet skabe rammerne for, at vi aktivt kan arbejde med innovation. Med et innovationsindeks vil vi kunne holde os ajour med vores præstationer og sammenligne os med vores internationale konkurrenter. Det vil give os mulighed for konstant forbedring og sikre, at vi forbliver en stærk aktør på life science-scenen.

Vi har en chance for at styrke vores position yderligere. Lad os ikke gå glip af den. Lad os oprette et innovationsindeks og sikre, at Danmark fortsat er en global leder inden for life science.

Relateret indhold