Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

07.03.25 DI Life Science Nyheder

Direktør og DI: Danmark går glip af velfærdsløsninger, der skaber bedre sundhed og livskvalitet

Danmark må skabe en systematisk tilgang til test og evaluering, hvis regeringens planer om et stærkt hjemmemarked for innovative sundheds- og velfærdsløsninger skal lykkes, skriver Sara Gry Striegler og Lars Bech-Jørgensen.

Bragt i Altinget 6. marts 2025.

I det danske life science-økosystem findes en lang række sundhedsløsninger, der kan skabe værdi for sundhedspersonale, patienter og borgere.

Det kan eksempelvis være monitoreringssystemer, der frigiver tid til, at medarbejderne kan varetage centrale, patientnære opgaver, VR-briller, der træner og mobiliserer borgere, eller senge der mindsker forekomsten af tryksår, men også skaber tryghed for borgeren og aflaster personalet.

Men mange innovative løsninger kommer imidlertid ikke længere end til testfasen, selvom evalueringer tydeligt viser, at de kan lette personalets arbejde og frigive tid eller skabe bedre patientforløb. Dermed går vi glip af værdifulde løsninger, der skaber bedre sundhed og mere livskvalitet.

Årsagerne til det uforløste potentiale har rod i forskellige barrierer: Kendskabet til løsninger er sporadisk og tilfældigt, så man bruger nogle steder ressourcer på at opfinde (egne) løsninger, der allerede findes og er velintegreret andre steder.

En anden udfordring er, at løsningerne ikke testes og evalueres ens – eller at der slet ikke evalueres systematisk.

Testforløb skal følge en national linje

Der mangler nemlig en fælles national tilgang og standard for testforløb og evaluering af nye sundheds- og velfærdsteknologiske løsninger, der sikrer bred forståelse for værdien af løsningerne på kort og på lang sigt.

Derfor skal vi skabe en tilgang og struktur, hvor vi evaluerer på samme måde, lærer fra hinanden, og hvor vi sikrer implementering og skalering af løsninger, der virker. Også dem, der virker på andre sygehuse og i andre kommuner.

Det kræver bred opbakning både regionalt og kommunalt.

Sammenhæng omkring testforløb på tværs af hospitaler, regioner og kommuner vil gøre det lettere at implementere og skalere de innovative løsninger nationalt. Samtidig vil flere få værdi af løsningerne.

Alene det, at den samme løsning heller ikke skal testes igen og igen på tværs af offentlige sundhedsmyndigheder, har stor gevinst. En velstruktureret evalueringskultur kan derudover også sikre, at vi på tværs kan vurdere, hvilke løsninger, der giver mest værdi, og sortere de løsninger fra, der ikke virker i praksis.

Det kan spare ressourcer og højne standarden for vores sundhedssystem.

Danmark skal forene det offentlige og private 

Med Life Science-strategien lægger regeringen og forligspartierne vægt på, at Danmark skal være et stærkt hjemmemarked for innovative sundheds- og velfærdsløsninger – og at hjemmemarkedet skal være et afsæt for succes på eksportmarkederne.

Et vigtigt skridt for at indfri de ambitioner er derfor, at vi får skabt en systematisk tilgang til test og evaluering.

Det er dog ikke nok at teste. Løsninger skal også indkøbes og implementeres, førend de skaber reel værdi for os alle. Derfor er der brug for en stærk bro mellem det offentlige og de private virksomheder – og at begge sider gensidigt forstærkes til at kunne indgå i disse afgørende partnerskaber.

Et eksempel er brobyggende organisationer som Nordic Health Lab, der skaber forudsætningerne for stærke tværgående partnerskaber og arbejder for at sikre ensartede og velgennemtestede metoder til test og evaluering.

Tilgange som disse må spredes nationalt, så vi kan få accelereret udbredelsen af de løsninger, der virker.

Næste skridt er derfor at skabe et stærkere netværk for vidensdeling, opbygning af en governance-struktur og samarbejde på tværs af myndigheder, så test koordineres og evalueringer deles.

Derudover skal der afsættes budget i de enkelte kommuner og regioner til at købe og implementere de løsninger, der har den største effekt for personalet og patienterne. Vi har jo både behovet og løsningerne. Derfor er spørgsmålet ikke længere, om vi skal handle. Men hvor længe vi har råd til at lade være.

Skrevet af:

Lars Bech-Jørgensen, Sara Gry Striegler