15.05.25 DI Life Science Nyheder

For mange innovative løsninger lider en stille projektdød

Det er ikke nok med gode intentioner og vellykkede pilotprojekter. Den fulde værdi af sundheds- og velfærdsteknologiske løsninger opnås først, når de implementeres og integreres i den daglige drift.

Peder Søgaard-Pedersen, DI

I Danmark oplever vi ofte, at innovative sundheds- og velfærdsteknologiske løsninger bliver testet og afprøvet, men sjældent implementeret i driften på længere sigt.

Derfor bør de igangværende forhandlinger om kommunernes og regionernes økonomi fokusere på at sikre, at gode ideer og innovative løsninger ikke forbliver uforløste. Det er afgørende for at skabe reelle forbedringer i vores sundheds- og velfærdssystem. 

Når vi taler om sundheds- og velfærdsteknologiske løsninger, er det nemlig ikke nok at have gode intentioner og vellykkede pilotprojekter. Den fulde værdi af disse teknologier opnås først, når de implementeres bredt og integreres i den daglige drift. Desværre er der ofte mangel på en klar proces og prioriteret budget til at tage skridtet fra test til reel implementering. 

Vi har derfor brug for en systematisk tilgang til implementering, der sikrer, at velafprøvede teknologier ikke ender som endnu et eksempel på ’projektdød’, hvor innovationer aldrig kommer videre fra udviklingsstadiet. Det kræver både politisk vilje og økonomiske ressourcer. 

For det første bør vi sikre, at der etableres klare procedurer for, hvordan testede teknologier kan overføres til drift. Hvem har ansvaret, og hvordan følges der op på et testforløb? Det må ikke først være efter et testforløb, at overvejelserne om indkøb samt budget til indkøb og implementering skal findes. Når der er tale om teknologiske løsninger, der har bevist deres værd og potentiale i testfase, bør der ikke være spørgsmålet, om de skal implementeres - men hvordan og hvor hurtigt. 

En investering i fremtiden

For det andet skal der være en bred forståelse for, at investering i sundheds- og velfærdsteknologi er en investering i fremtiden. Teknologier som digitalt tilsyn, patientmonitorering og digitale platforme til sagsbehandling kan ikke kun forbedre effektiviteten, men også øge kvaliteten af vores omsorg og sundhedsydelser. 

De innovative sundheds- og velfærdsteknologiske løsninger skal ikke indkøbes og implementeres for virksomhedernes skyld, men fordi de skaber reel værdi i en tid, hvor vi står overfor en udbredt mangel på sundheds- og omsorgsmedarbejdere. Jo før vi tager dem i brug desto større værdi skaber de.

Vi står over for et presserende behov for at gå fra test til handling, og det kræver som nævnt, at forhandlingerne om kommunernes og regionernes økonomi tilgodeser denne udfordring. Vores sundheds- og velfærdssystem fortjener teknologi, der kan skabe værdi her og nu – ikke blot i en fjern fremtid.

Bragt i Sundhedsmonitor 15. maj 2025

Relateret indhold