Med en erhvervsuddannelse kan dit barn få en meningsfuld fremtid
Her kan du læse mere om de mange fordele og muligheder, der er ved at tage en erhvervsuddannelse i industrien.
En erhvervsuddannelse i industrien er ikke kun en vej til jobgaranti og en god løn. Det er en uddannelse, hvor de unge vil få alsidige opgaver og se, at deres arbejder skaber konkret værdi. De går glade på arbejde, fordi de oplever, at det, de laver, gør en forskel.
-
God løn og stærk jobsikkerhed
Lønnen for faglærte er steget markant mere end for akademikere, og mange faglærte får i dag en god løn også sammenlignet med universitetsuddannede. Samtidig er der stor efterspørgsel på dygtige faglærte, hvilket giver sikkerhed for gode jobmuligheder.
-
Mange karriereveje og mulighed for videreuddannelse
Med et svendebrev kan du specialisere dig, blive leder, blive selvstændig, tage efteruddannelse eller endda videreuddanne dig til fx maskinmester eller ingeniør. Der er masser af muligheder for at udvikle sig gennem hele karrieren.
-
Arbejde med ny teknologi og grøn omstilling
Industrien er præget af innovation, og som faglært arbejder du med avanceret teknologi som robotter, AI og 3D-print. Samtidig er du med til at skabe bæredygtige løsninger, der driver den grønne omstilling.
-
Mere praktisk læring
En faglært uddannelse kombinerer teori med hands-on erfaring. Du lærer ved at gøre, hvilket giver en stærk forståelse for dit fag og en hurtig vej til arbejdsmarkedet.
-
International karriere eller egen virksomhed
Mange danske industrivirksomheder opererer globalt, hvilket åbner døren til internationale jobmuligheder. Derudover vælger mange faglærte at starte deres egen virksomhed som specialister eller selvstændige håndværkere.
-
Stærkt fællesskab og spændende industri
Med 10.000 lærlinge og elever i industrien er der et stærkt fællesskab for unge. Industrien spænder bredt fra skibsreparation og avanceret produktion til udvikling af fremtidens medicin – du bliver en del af noget større.
-
Smed
På smedeuddannelsen lærer eleverne at arbejde med stål og dets mange anvendelser. Uddannelsen varer 2,5 til 5 år og åbner op for jobmuligheder i blandt andet smedeværksteder, byggebranchen og større virksomheder, eller som selvstændig. Der er også mulighed for at specialisere sig som for eksempel klejnsmed, rustfast smed, energitekniker, maritim smed eller svejser.
Læs mere her: Smed | UddannelsesGuiden
-
Procesoperatør
En procesoperatør sikrer, at produktion af fx mad, medicin og byggematerialer på maskiner kører på skinner. På uddannelsen lærer eleverne at overvåge, styre og vedligeholde produktionsanlæg, der typisk vil være computerstyrede og automatiske. Uddannelsen tager mellem 2,5 og 5 år, og som færdiguddannet kan man få job i industrivirksomheder og på moderne fabrikker.
Læs mere her: Værktøjsuddannelsen | UddannelsesGuiden
-
Værktøjsmager
Med værktøjsuddannelsen bliver eleverne uddannet til værktøjsteknikker eller værktøjsmager, og de får erfaring med, hvordan man laver støbeforme til masseproduktion. Uddannelsen tager mellem 4,5 og 6,5 år, og efterfølgende er der jobs at finde i plast- og metalvirksomheder, hvor man blandt andet kan være med til at udvikle forme til produktion af alt fra små plastikdele i computere til større udskæringer af møbler.
Læs mere her: Værktøjsuddannelsen | UddannelsesGuiden
-
Industriteknikeruddannelsen
Som industriteknikker arbejder man med maskiner, der kan dreje, bore og skære i metal, stål og plast. På uddannelsen stifter eleverne bekendtskab med at betjene manuelle og automatiske maskiner, ligesom de lærer, hvordan man fremstiller dele til alt fra robotter til fly. Uddannelsen tager mellem 2,5 og 6 år, og efterfølgende er der jobmuligheder at finde i fx autobranchen, skibsværfter eller jern- og metalindustrien.
Læs mere her: Industriteknikeruddannelsen | UddannelsesGuiden
-
Automatik og proces
På automatik-og procesuddannelsen arbejder eleverne med maskiner, der indgår i forskellige produktioner, såsom industrirobotter og -maskiner eller elevatorer. De lærer om teknik, elektronik og stærkstrømsystemer. Uddannelsen varer mellem 2,5 og 5,5 år, og efterfølgende kan man blandt andet få job i elektronikvirksomheder, robotvirksomheder, offshore-industrien eller på kraftvarmeværker.
Læs mere her: Automatik- og procesuddannelsen | UddannelsesGuiden
Hør mere om de muligheder automatik-og procesuddannelsen skaber.
-
Maskinsnedker
På maskinsnedkeruddannelsen lærer eleverne at indstille og programmere forskellige typer af maskiner, der findes i virksomheder. Det kan være alt fra små fræsere til små og store computerstyrede maskiner og robotter. Uddannelsen tager mellem 2,5 og 4 år, og åbner op for jobmuligheder i blandt andet virksomheder, der producerer møbler, snedker- og tømrerværksteder eller som selvstændig.
Læs mere her: Maskinsnedker | UddannelsesGuiden
Bliv inspireret af Louise, der er i gang med maskinsnedkeruddannelsen.
-
Industrioperatør
Under industrioperatøruddannelsen lærer eleverne at betjene automatiske eller halvautomatiske produktionsanlæg og maskiner. De får erfaring med vedligeholdelse, fejlfinding og reparation af maskiner samt at udvikle løsninger, der er med til at forbedre produktionen. Uddannelsen tager 2,5 til 3 år, og giver fx jobmuligheder i virksomheder, der producerer fødevarer, elektronik og medicin.
Læs mere her: Industrioperatør | UddannelsesGuiden
-
Plastmager
Plastmagere arbejder med plastik i mange former, lige fra produktion af legetøj til produktionen af vinger til vindmøller. På uddannelsen arbejder eleverne både med 3D-print, programmering og robotter. Uddannelsen tager mellem 2,5 og 5,5 år, og efterfølgende kan nyuddannede plastmagere få job i både små og store virksomheder, der fremstiller plastprodukter.
Læs mere her: Plastmager | UddannelsesGuiden
FAQ om optagelseskrav
Har dit barn afsluttet 9. eller 10. klasse inden for det sidste år?
- Folkeskolens afgangseksamen skal være bestået
- Man skal have 2,0 i gennemsnit i både dansk og matematik
- Man skal være erklæret uddannelsesparat til en erhvervsuddannelse
Er dit barn under 25 år og afsluttede 9. eller 10. klasse for over et år siden?
- Folkeskolens afgangseksamen skal være bestået
- Man skal have 2,0 i gennemsnit i både dansk og matematik
Er dit barn over 25 år?
- Folkeskolen eller lignende undervisning skal være færdiggjort
- Man skal have 2,0 i gennemsnit i både dansk og matematik i folkeskolens afgangsprøve.
Opfylder dit barn ikke kravene?
Hvis man ikke opfylder kravet om 2,0 i dansk og matematik, er der mulighed for at blive optaget gennem en optagelsesprøve og en samtale på den givne erhvervsskole.
Hvis man opfylder kravet om 2,0 i dansk og matematik men ikke er bestået folkeskolens afgangseksamen, er der mulighed for at blive optaget på baggrund af en samtale med den givne erhvervsskole.
Hvor og hvornår skal ansøgningen sendes?
Man søger ind på erhvervsuddannelserne på: www.optagelse.dk.
Der er forskellige ansøgningsfrister afhængigt af, hvornår den pågældende ansøger har afsluttet folkeskolen. Du kan læse mere på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside her.
Gense vores kampagnevideo om en meningsfuld fremtid for dit barn her.