Hvad vil de nye bæredygtighedskrav betyde for mindre virksomheder?
Fra og med 2024 skal alle store virksomheder rapportere om arbejdet med den bæredygtige omstilling, herunder i deres værdikæde. Det vil påvirke en virksomhed som Osvald Jensen A/S, hvor direktøren bifalder det øgede fokus på grøn omstilling, men er spændt på rapporteringskravene.
Danske virksomheder står overfor en stor ændring i deres rapportering, når nye krav om bæredygtighedsrapportering træder i kraft fra og
med 2024.
Det sker som en del af ”Green Deal”, hvori EU Kommissionen har besluttet at øge kravene til rapportering om bæredygtighed.
Aftalen betyder, at alle store virksomheder skal rapportere om deres arbejde med den bæredygtige omstilling mere omfattende end før. Det kommer til at påvirke værdikæden og dermed underleverandørerne.
Arbejdet med den grønne omstilling har de seneste år stået intenst på i rigtig mange danske virksomheder – også hos tandhjulsproducenten Osvald Jensen, der blandt andet har fået styr på deres CO2-regnskab gennem et forløb i ’Klimaklar SMV’, hvor små- og mellemstore virksomheder får hjælp til at få styr på CO2-aftrykket.
Nye krav kan påvirke mindre virksomheder
Selvom der er kommet styr på CO2-aftrykket hos Osvald Jensen, så er direktør og ejer Lotte Bruun Jensen spændt på, om de nye krav til rapportering bliver en stor mundfuld for især de mindre virksomheder.
Det er afgørende for klimaet, at hele værdikæden gør, hvad de kan. Jeg håber derfor også, at kravene bliver tilpasset mindre virksomheder som vores Lotte Bruun Jensen
Som underleverandør til mange store virksomheder vil kravene nemlig også ramme dem, når de store virksomheder skal inkludere arbejdet med bæredygtighed i hele værdikæden.
Som en relativt lille virksomhed – i Osvald Jensens tilfælde med 20 ansatte, der primært arbejder i produktionen - så er der simpelthen ikke ressourcer, hænder eller tid nok, hvis rapporteringskravene bliver for omfattende.
Håber på samarbejde med de store virksomheder
Trods mere end 110 år på bagen er Osvald Jensen en virksomhed, der er proaktiv i forhold til den grønne udvikling. De gør alt for at forberede sig på de kommende bæredygtighedskrav, og det har givet en masse positiv respons.
– Jeg er blevet mødt meget positivt fra både kunder, samarbejdspartnere, banker og leverandører, når jeg siger, at vi har lavet det første CO2-regnskab. De er imponeret over, at en 20-mands virksomhed faktisk har gjort det allerede, fortæller Lotte Bruun Jensen.
Hun mener imidlertid, at rapporteringen vil blive mere overskuelig for SMV’erne gennem dialog og samarbejde med de store virksomheder.
– Det er afgørende for klimaet, at hele værdikæden gør, hvad de kan. Jeg håber derfor også, at kravene bliver tilpasset mindre virksomheder som vores, så vi kan bidrage, men samtidig have tid til at drive vores forretning, afslutter Lotte Bruun Jensen.