Produktionsvirksomheder har de grønne løsninger til resten verden. Det er os, der i praksis skaber den grønne omstilling, men vi skal gøre mere, og vi ved godt, at vi har travlt, sagde Peter Trillingsgaard.

Foto: KeepUp
26.04.23 DI Produktion Nyheder

Grøn Produktion 2023: Ingen slap fri fra den grønne dagsorden i Fængslet

En fantastisk dag i Produktionsdanmarks tegn løb tirsdag af stablen i Fængslet i Horsens. Med fokus på grøn omstilling, klima og bæredygtighed og med et stort program af oplæg, debatter og dilemmaer var der masser af inspiration og ny viden at gå hjem med. Missede du besøgstiden? Få nogle af højdepunkterne lige her.

Med blå himmel og solskin dannede Fængslet i Horsens flotte rammer for DI Produktions første årsdag – Grøn Produktion 2023.

Den frie besøgstid inden for fængselsmurene betød, at knap 400 havde fundet vej til den historiske dag, der bød på et program med oplæg, cases, debatter, dilemmaer og netværk. Alt sammen med en dagsorden om grøn omstilling og hvordan vi styrker danske produktionsvirksomheders konkurrenceevne.   

I direkte forlængelse af ’Klimaklar Live’ om formiddagen, kunne DI Produktions årsdag starte klokken 14 med en velkomst af branchedirektør i DI Produktion, Peter Trillingsgaard.

I velkomsttalen blev lagt vægt på, at danske produktionsvirksomheder bidrager stort til samfundet, og at DI Produktion vil styrke fortællingen, om hvordan danske produktionsvirksomheder bidrager til vækst og udvikling i hele Danmark og arbejder benhårdt på at levere på den grønne omstilling.  

-  Vi fejrer, at Danmark har fået et talerør for produktionsvirksomheder. Vi skal skabe en ny fortælling, og vi skal skabe de bedste rammer for virksomhederne, der bidrager markant til samfundet. De beskæftiger mange mennesker, de driver eksport og betaler selskabsskat. Dermed bidrager danske produktionsvirksomheder væsentlig til vores velfærd og til vores samfund, sagde Peter Trillingsgaard.

Vi skal have fat i flere unge

Produktionsdanmark står også over for nogle helt centrale udfordringer, som der skal tages fat om og samarbejdes omkring.

- Men jeg vil i dag også gerne tale om elefanten i rummet. Vi har ikke godt nok fat i de unge mennesker. Der er for få, der søger os, og vi er derfor nødt til at gøre tingene anderledes, handle os frem til en ny måde at tænke på og åbne døren. Vi har akut brug for flere kloge hænder og hoveder.

- Vi skal vise, at der er fede arbejdspladser og gode karrierer i produktionsvirksomheder. Vi skal gøre disse historier nærværende og relevante, sagde han.

Kvalificeret arbejdskraft er nemlig helt essentielt, hvis virksomhederne skal gennemføre den grønne omstilling.

- Produktionsvirksomheder har de grønne løsninger til resten verden. Det er os, der i praksis skaber den grønne omstilling, men vi skal gøre mere, og vi ved godt, at vi har travlt, sagde Peter Trillingsgaard.

Med moderator Tine Gøtzsches ord om, at ingen bliver løsladt, før de har hørt alle de gode pointer, kunne programmet gå i gang.

Artiklen fortsætter efter billedet. 

Peter Trillingsgaard havde i sin velkomsttale fokus på at skabe en ny fortælling om produktionsvirksomheder.

Foto: KeepUp
Blikket rettet mod fremtiden

”Planlæg, når alle planer fejler – trusler og muligheder for dansk produktion i de kommende år”. Det var temaet for første oplæg.

Daria Krivonos, adm. Direktør i Institut for fremtidsforskning, talte fængslende, om hvordan man bedst muligt kan planlægge og lægge strategier til en fremtid, der er svær at forudse, og som er præget af megatrends, usikkerheder og uventede events. 

Du kan finde alle Daria Krivonos slides fra årsdagen lige her.

Vi har alle sammen ’kognitive biases’ og blinde vinkler, der gør det svært at planlægge langt frem, og så har vi som mennesker ikke lyst til at kigge på de ting, som vi ikke kan forholde os til. Det er kritiske usikkerheder, som man er nødt til at forholde sig til, hvis man vil lykkes med sine strategier på lang sigt.

Næste person på scenen var Bjarne Corydon, CEO og ansvarshavende chefredaktør hos Børsen. Med et oplæg under overskriften ”En ny politisk virkelighed – muligheder og barrierer for danske produktionsvirksomheder” kom han med sit bud på, hvordan virkeligheden under den nye SVM-regering bliver.

En af Corydons hovedpointer var, at den grønne omstilling og de ambitiøse klimamål i øjeblikket ikke vil kunne nås, fordi indsatsen er for ukoordineret, og at regeringen endnu udsætter de svære beslutninger.

Artiklen fortsætter efter billedet. 

”Der er ikke særlig lang tid tilbage, hvis man skal lave reformer. Lige nu er regeringen ved at spilde den tid”, sagde Bjarne Corydon blandt andet.

Foto: KeepUp

Efter oplægget kom Peter Trillingsgaard med op på scenen til en samtale med Bjarne Corydon, hvor snakken især gik på, hvor man hurtigt kan tage fat i den grønne omstilling ude i virksomhederne og hvilke politiske rammer og barrierer, der er lige nu. 

Et par gode bemærkninger fik salen til at bryde ud i latter.

- Alle de lavthængende frugter er gnasket af Dan Jørgensen, sagde Bjarne Corydon med et smil.

Dén fulgte Peter Trillingsgaard hurtigt op på.

- Der er stadig masser af lavthængende frugter derude, som ikke nødvendigvis koster noget særligt økonomisk. Det er vi godt klar over. Der masser at gøre for at blive mere grønne. Så alle frugterne er dog ikke gnasket endnu.

Bæredygtighedskrav og dilemmaer i Produktionsdanmark

Efter lidt frisk forårsluft og kaffepause gik sidste del af programmet i gang. Først stod den på en debat om de nye krav til bæredygtighedsrapportering med Bente Overgaard, direktør i Bestyrelsesforeningen på CBS, Mikael Geday, CFO Grundfos Holding A/S, Lotte Jensen, CEO i Osvald Jensen A/S og Trine Lysholt Nørgaard, Afdelingsdirektør og Investor Relations & Bæredygtighed i Jyske Bank som hovedpersonerne.

Læs også: Hvad vil de nye bæredygtighedskrav betyde for mindre virksomheder?

Her kom der gode argumenter for, hvordan vi bedst muligt lever op til de krav, der er på vej, og som i manges tilfælde allerede er der. Cirka 80 procent af salen havde f.eks. allerede mødt krav fra interessenter. Der var dog konsensus hos paneldeltagerne om, at det kræver hårdt arbejde, og at det er vigtigt at have styr på sit CO2-regnskab

Artiklen fortsætter efter billedet. 

Mads og Produktionsholdet var i storform.

Foto: KeepUp

Programmet blev tilendebragt af det eminente ”Mads og Produktionsholdet”, hvor Mads Steffensen, som vanlig dilemmaknuser agerede vært, mens Søren Pape Poulsen, partiformand for Det Konservative Folkeparti, Camilla Haustrup Hermansen, bestyrelsesleder DI Produktion og deputy CEO i Plus Pack A/S, Mette Østergaard, chefredaktør hos Berlingske og Palle Damborg, chairman i Jysk Display A/S udgjorde det slagkraftige produktionshold.

Sammen kom de med løsninger på aktuelle produktionsdilemmaer om grøn omstilling, uddannelse, arbejdskraft og energieffektivisering. Dilemmaer som i større eller mindre grad var relaterbare for mange ude i virksomhederne.

Med et 'stort tak for en fantastisk dag i produktionens tegn’ rundede Tine Gøtzsche og Peter Trillingsgaard af fra scenen, og derefter stod den på sandwiches, hotdogs og kolde Cocio i fængselsgården.

Alle slap ud, men ingen undslap en masse inspiration og ny viden om grøn omstilling.

Artiklen fortsætter efter billedet. 

Den nye bestyrelse for DI Produktion.

Foto: KeepUp

Se mange flere billeder fra dagen nedenfor. Alle fotos er taget af KeepUp. 

Relateret indhold