Rapporteringskrav er dobbeltarbejde og kræver for mange ressourcer, mener V. Guldmann A/S
De mange dokumentationskrav, danske virksomheder er underlagt, kan føre til mindre fokus på produktudvikling og højere priser for kunderne. Det mener V. Guldmann A/S, der peger på blot ét eksempel, hvor man kan begynde med at fjerne rapporteringskrav, som er rent dobbeltarbejde.
Unødig arbejdstidsregistrering og ekstra rapporteringsskemaer betyder ressourcetræk, som ikke er værdiskabende hverken for kunderne eller virksomheden. Det har de nogle af nye dokumentationsregler medført for den familieejede erhvervsvirksomhed V. Guldmann A/S. Og det står de ikke alene med.
Analyser fra DI viser, at danske virksomheder bruger 40 millioner timer årligt, altså knap 25.000 fuldtidsmedarbejdere, på at rapportere til offentlige myndigheder. Det koster erhvervslivet 23,4 milliarder kroner om året.
Unødvendige dokumentationskrav
Danske virksomheder bliver påtvunget stadigt flere regler og dokumentationskrav, og det kræver ressourcer at imødekomme dem. Hver uge kommer der i gennemsnit tre nye krav til, viser analyser fra DI.
Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) udbetaler en række tilskud til offentlige og private arbejdsgivere, der betaler løn til deres elever og lærlinge under skoleophold og uddannelse. Hertil får man som virksomhed en forskudsopgørelse med et mål for, hvor mange elever og lærlinge, man skal have ansat i løbet af året. Og året efter får man en årsopgørelse, hvor det fremgår, om målet er blevet opfyldt. Derudover pålægges virksomheder at lave ekstra rapportering ifm. visse projekter for det offentlige.
Lone Utzon pointerer, at hun sagtens kan forstå intentionen om at tjekke op på, om virksomheder lever op til deres forpligtelser omkring at uddanne lærlinge og elever. Men lige nu laver virksomheden dobbeltrapportering på området.
”Når vi indgår i en entreprise, som udføres for kommunerne, hvor total projektet er over 5 millioner kroner, skal vi nu udfylde en oversigt over antal elever og lærlinge på projektet med navn og timetal fordelt pr. måned, for at sikre, at vi opfylder kravene på området. Men hvert år får vi tilsendt en opgørelse fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, der de sidste mange år har vist, at vi hos Guldmann netop lever op til den forpligtelse,” fortæller Lone Utzon.
Derfor er rapporteringslisterne på de enkelte projekter, ifølge hende, det rene dobbeltarbejde.
”Vi kan jo have et projekt med flere elever og lærlinge på og et andet helt uden nogen. Så de enkelte lister er ikke retvisende for, om vi lever op til vores forpligtelse.”
Virksomheden har tidligere forespurgt en hovedentreprenør på et projekt, om listerne virkelig var nødvendige og foreslog i stedet at anvende AUB opgørelsen, som er mere retvisende. Han svarede, at listerne var et krav fra den pågældende kommune.
Går ud over kunderne
Hvis regelstrømmen fortsætter, kan det på sigt også ramme andre end selve virksomhederne.
”De mange dokumentationskrav trækker på ressourcerne, og det kan betyde, at vi bliver nødt til at ansætte flere medarbejdere. Det kan potentielt føre til mindre fokus på vores kerneforretning, nemlig at levere tid til omsorg og tilgængelighed, og at produkterne kan blive dyrere for kunderne. Det svært at se værdien, når ekstra rapporteringskrav blot er dobbeltrapportering, som i dette tilfælde” siger Lone Utzon.
Guldmann A/S håber på at være med til at starte en kollektiv samtale om, hvorfor det er nødvendigt at lempe på regelvanviddet for danske virksomheder.
”Jeg ser kravet om dobbeltrapportering her som en lavthængende frugt, man med et snuptag bør fjerne. Der er ikke tale om et EU Direktiv, men et rent dansk rapporteringslag, som er lagt ovenpå en i forvejen velfungerende opgørelse, så lad os da starte her,” siger Lone Utzon.
Fakta om V. Guldmann A/S
V. Guldmann A/S er stiftet i 1980.
Virksomheden har hovedsæde i Aarhus og er markedsledende indenfor løfte- og forflytningssystemer.
Med udgangspunkt i fabrikkerne i Ukraine og Aarhus og salgskontorerne i Aarhus, København, Norge, Sverige, Tyskland, Italien, Frankrig, England, Holland, USA og Canada udvikler, producerer og distribueres produkter og ydelser, der gør dagligdagen nemmere for ældre, mennesker med funktionsnedsættelse og deres hjælpere.
Der er 600 medarbejdere i koncernen, heraf 190 i Danmark.
Ikke mere regelvanvid
Hver uge presses virksomhederne i gennemsnit af tre nye krav, de skal leve op til. Det skal vi have et opgør med.
Læs mere