08.11.24 DI Produktion Nyheder

Technicon vil styrke Danmarks konkurrenceevne med robotteknologi

Accelereret time-to-market. Større robusthed. Hurtigere omstilling. Mere fleksible fremstillingsprocesser. Bedre ressourceudnyttelse. Færre nedslidende jobs. Det er blot nogle af de problemer, automation kan løse, ligesom der er et stort vækstpotentiale for de danske virksomheder, der vælger at styrke deres automationsgrad, lyder det fra Technicon.

Indføring og opgradering af produktionsteknologi er den hurtigste vej til et produktivitetsløft, uanset produkt og størrelsen på produktionsanlæg. Gennem modulær og skalerbar teknologi kan en hurtig opstart sikres, og produktionsapparaterne kan derefter let følge med udviklingen. Sådan lyder det fra den danske automationsvirksomhed Technicon, der er eksperter i at udvikle innovative robotteknologiske løsninger især til den globale farmaindustri.

Med Fyn som epicenter har Danmark i mere end 20 år målrettet satset på robotteknologi, digitalisering og produktionsteknologier. Det har skabt et robotmiljø i verdensklasse og en tilhørende unik styrkeposition på området. Men med et endnu bedre samspil mellem robotmiljøet og danske fremstillingsvirksomheder, kan vi styrke den danske konkurrenceevne. Det mener Casper Hansen, CEO for Technicon.

Automation sikrer konkurrencekraft

Technicon beskæftiger over 80 medarbejdere og er gentagende gange blevet hædret for sit arbejde. Blandt andet har virksomheden vundet DI Aalborgs regionale initiativpris, internationale The Robotic Application of the Year Award af the International Society of Pharmaceutical Engineering samt Børsens Gazelle-pris fem år i træk for sit vækstmæssige højdespring.

Technicon anerkendes for sin evne til at flytte grænserne for det muliges kunst inden for produktion. Ved at kombinere cutting edge teknologi, digitalisering og AI har Technicon udviklet en stribe fleksible automationsløsninger. Heriblandt er kompakte og pladsbesparende cobots, som kan udføre arbejdsmiljøbelastende opgaver på et laboratoriebord, og større integrerede helhedsløsninger, der sikrer stabilt flow. Fællesnævneren er, at de letter arbejdsbyrden, højner kvaliteten og sikrer skalering af produktion.

"Automation er vigtigt for produktionsdanmark, fordi det er med til at sikre vores konkurrencekraft og tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Det gør også, at vi kan producere produkter, som løser morgendagens udfordringer – herunder grøn omstilling og forbedring af digitalisering, velfærd, sundhedspleje og medicin,” siger Casper Hansen.

De senere år har Technicon specialiseret sig mere og mere inden for den globale farmaindustri. Det har øget antallet af automationsløsninger i den farmamæssige produktionskæde helt fra robotter, som udpakker kasser til visionbaserede kontrolsystemer, der scanner medarbejdere for bakterier. Kataloget udbygges løbende i tæt samspil mellem virksomhedens kunder og samarbejdspartnere.

Fleksibel automation

Technicon har særligt fokus på fleksibel automation, der øger samarbejdsmuligheder mellem robotter og mennesker.

”Vi lever i en urolig tid med mange usikkerhedsfaktorer, der påvirker produktions- og forsyningskæder globalt. Det har en række konsekvenser, og en af dem er, at tiden med ufleksible samlebånd er passé. Uanset hvad, du fremstiller, er tendensen klar. Derfor er et konkurrencedygtigt, produktivt, omstillingsparat og skalerbart produktionsapparat vigtigt. Forecasts og efterspørgsler kan ændre sig lynhurtigt, og det kan være svært at skaffe de rette kompetencer”, siger Casper Hansen.

Ifølge Casper Hansen er det vigtigt at produktionssystemer har den rette gearing til at håndtere nytilkomne udfordringer og løse komplekse produktionsmæssige opgaver. En sådan agilitet og omstillingsparathed gør en virksomhed bedre i stand til at agere i et volatilt marked, hvor produktionen kan ændre sig fra kvartal til kvartal.

Træn hjemme og udbyd globalt

Casper Hansen forklarer, at flere robotter på det danske marked sikrer et godt afsæt for at såvel robotvirksomheder som produktionsvirksomheder, der er hovedmålgruppen for de innovative automationsløsninger, bedre kan klare sig internatinoalt. 

”Udover at fremme dansk konkurrencekraft på det internationale marked giver det også mulighed for at have et hjemmemarked at træne på. Således kan vi skabe stærke startups og gode robotvirksomheder herhjemme, så vi kan løse internationale udfordringer,” fortæller han.

Men en succesfuld implementering kalder også på omstrukturering. Det indebærer ifølge Casper Hansen flere investeringer i moderne teknologi, øget uddannelse af medarbejdere og styrket kommunikation til kunderne om fordelene ved robotteknologi.

”Hvis vi skal styrke entreprenørskabet inden for robotteknologi og starte iværksættere, så skal vi sørge for at have den mængde af kapital, knowhow og arbejdskraft, der skal til,” forklarer han.

Relateret indhold