BossLady får gylden mulighed for nyt indblik i hendes fag på Krones i Tyskland
Fra den 8. september 2024 og fire uger frem vil Jasmin Tengbom Osther være at finde på virksomheden Krones i Flensborg. Udstationeringsopholdet syntes ved første øjekast ikke foreneligt med familieliv, men et legat hjulpet på vej af Metalindustriens Uddannelsesvalg gjorde det muligt.
Robotter i aktion, indblik i montageafdelingen og nye tiltag til arbejdspladsen. Det er blot nogle af de ting, den 37-årige industriteknikker lærling Jasmin Tengbom Osther håber på at få ud af hendes fire ugers udstationeringsophold. Det skal foregå på Krones, der er en tysk producent af maskiner til emballering og påfyldning.
”Krones er en kæmpe virksomhed med 19.000 ansatte på verdensplan. Hvem ved, måske kan jeg hive nogle gode ideer med hjem til virksomheden ved at komme lidt ud”, siger Jasmin.
Kom hindringerne til livs
Til daglig står hun i lære hos CC Jensen i Svendborg, hvor hun arbejder med maskiner, der laver oliefiltre til blandt andet vindmølleindustrien og den maritime sektor. Udover opbakning fra arbejdspladsen har et legat fra Erasmus+ været med til at muliggøre opholdet. Metalindustriens Uddannelsesvalg har nemlig sikret en pulje penge til at støtte ophold i Tyskland.
”Det har givet ro at vide, at vi får dækket en stor portion af udgifterne. Pia Lauridsen, der er internationale konsulent i MI, har været rigtig god til at hjælpe med at få styr på det økonomiske og have kontakten til virksomheden”, fortæller Jasmin.
Selvom legatet gjorde udsynet til et udstationeringsopholdet mere realistisk, var der flere faktorer end økonomi på spil.
”Først tænkte jeg ”nej, jeg er for gammel”. Jeg er 37 år og har en søn på tre og en kone derhjemme. Der var for mange praktiske barrierer,” siger Jasmin.
Men heller ikke det blev en hindring, for hun mødte Jasmin mødte opbakning på hjemmefronten, og legatet har gjort det muligt for hendes kone og søn at tage med på første del af opholdet.
Brud med fordomme
Udover udstationeringsopholdet, er der også andre punkter, hvorpå Jasmin udmærker sig i metalindustrien. Foruden titlen som voksenlærling, er kvinder også en sjældenhed i faget.
Det havde Jasmin ikke taget ind til særlig overvejelse, før hun hørte om andre kvinders ubehagelige oplevelser i faget. Det fik hende til at melde sig ind i netværket BossLadies, hvor hun nu er med til at ”udfordre stereotyper” og ”nedbryde fordomme” om at være kvinde i hendes branche.
” Nogle er skræmte af, at det er tungt arbejde. Men vi har løftekraner og værktøj til alt muligt. Det er ikke kræfterne, det kommer an på,” forklarer Jasmin, der også er udlært frisør og har 17 års erfaring i den branche.
Selvom lighederne mellem at være industriteknikker og frisør ikke er åbenlyse, har Jasmins tidligere karriere alligevel givet hende en fordel.
”Jeg har jo faktisk vundet en pris, fordi jeg kom på en god ide med at indføre gummikoste på værkstedet. At feje hår og feje metalspåner er næsten det samme,” forklarer Jasmin Tengbom Osther.
Jasmin trives nu i, at hun ikke længere skal være lige så ”på” som i frisørfaget men nu også har mulighed for computerarbejde med musik eller en lydbog i ørene.