Tre dage i industriens tegn: Grøn omstilling, arbejdskraft og digitalisering i fokus
Hvordan styrker vi dansk industris konkurrenceevne i en verden præget af klimaforandringer, mangel på kvalificeret arbejdskraft og hastig teknologisk udvikling? Det spørgsmål satte rammerne, da DI Produktion i april 2025 inviterede til tre regionale årsdage, med hver sit tema.

Grøn omstilling i praksis hos Grundfos i Jylland
DI Produktions første årsdag havde fokus på grøn omstilling og fandt sted hos Grundfos i Bjerringbro. Dagen satte skarpt fokus på, hvordan man som produktionsvirksomhed i Danmark kan levere på den grønne agenda og samtidig navigere i en foranderlig og konkurrencepræget verden. I løbet af dagen blev deltagerne inspireret af konkrete løsninger, der skal være med til at styrke deres egen virksomhed og samtidig sikre fremtidens produktion.
Med oplæg fra blandt andre erhvervsminister Troels Lund Poulsen og journalist Steffen Kretz blev der givet et aktuelt indblik i udviklingen i USA, og hvad det betyder for danske produktionsvirksomheders position i den globale konkurrence. Der blev talt om, hvordan bæredygtige strategier og grønne løsninger ikke kun er nødvendige for klimaet, men også for at opretholde og styrke konkurrenceevnen.
Budskabet var klart: Grøn omstilling er ikke længere et valg, men en forudsætning for at sikre både fremtidens produktion og virksomhedernes konkurrenceevne. Den grønne dagsorden handler ikke om begrænsninger, men om at skabe stærkere, mere robuste virksomheder i en foranderlig verden.
Vejen til arbejdskraft hos ROCKWOOL på Sjælland
På Sjælland dannede ROCKWOOL rammen om DI Produktions anden årsdag, hvor temaet var fremtidens arbejdskraft. Dagen satte fokus på en af de største udfordringer for dansk industri: Hvordan sikrer vi, at vi både tiltrækker, udvikler og fastholder dygtige medarbejdere - unge som erfarne?
Et af dagens absolutte højdepunkter var de tre lærlinge fra DI’s lærlingepanel. De delte deres erfaringer fra lærepladsen og gav konkrete bud på, hvordan virksomheder kan skabe attraktive lærepladser og samtidig være relevante for de færdiguddannede.
Dagen bød også på stærke perspektiver fra den anden ende af karrierespektret. Både Mette Rønnau fra Cabi og Pernille de Fine Lützhøft understregede betydningen af aldersdiversitet i virksomhederne. Et konkret eksempel kom fra Johnson Controls Denmark, hvor seniormedarbejderen Johannes fortalte, hvordan virksomheden havde formået at fastholde ham og hans kompetencer.
Et vigtigt politisk indspark kom fra børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, der via video præsenterede sine visioner for fremtidens faglærte. Unge skal ikke lokkes, men gøres nysgerrige og bedre rustet til at vælge en erhvervsuddannelse.
Det foranderlige uddannelseslandskab blev belyst af Signe Tychsen Philip, vicedirektør i DI, der gav en status på gymnasiereformen og dens betydning for rekrutteringen af fremtidens faglærte. En reform, der påvirker både uddannelsesveje og virksomhedernes adgang til nye talenter.
Årsdagen gjorde det klart, at hvis industrien skal løse udfordringen med manglen på kvalificeret arbejdskraft, kræver det både strategisk handling og ægte dialog med dem, det hele handler om.
Ny teknologi – nye løsninger hos Universal Robots på Fyn
Den tredje og sidste årsdag fandt sted hos Universal Robots i Odense, hvor digitalisering og automatisering satte dagsordenen. Siden 2017 har danske virksomheder, der har taget robotter i brug, øget deres omsætning med over 58 milliarder kroner og skabt 15.000 nye arbejdspladser. Det understreger tydeligt, at teknologi ikke handler om at erstatte mennesker, men om at bruge menneskelige ressourcer klogere.
Casper Hansen, CEO og medstifter af Technicon, bidrog med et blik ind i fremtidens produktionsvirksomheder og gav sit bud på, hvilke teknologier der vil få størst betydning for industrien de næste 10 år. Peter Trillingsgaard, direktør i DI Produktion, understregede, at ”teknologi ikke bare er noget, der sker. Det er noget, vi vælger, former og investerer i - og det kræver mod at tage de første skridt.”
Deltagerne fik også mulighed for at hente inspiration fra virksomheder, der allerede har taget skridtet ind i den digitale fremtid. Blandt andet delte Rynkeby Maskinfabrik, ARIS Robotics og Envases Europe deres erfaringer med automatisering og AI, og hvordan det har skabt målbare resultater. Louise Opprud byggede videre på dagens tema og rundede af med et blik ind i fremtidens arbejdsliv. Med eksempler fra nogle af verdens mest innovative virksomheder pegede hun på, hvilke kompetencer der bliver afgørende i en tid præget af AI, automatisering og konstant forandring.
På årsdagen blev det tydeligt, at det er afgørende at gøre digitalisering og automatisering tilgængelig for alle virksomheder. For at støtte denne udvikling er der i 2025 afsat betydelige midler gennem SMV:Digital, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU. Disse midler skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med at tage de første skridt mod en mere digital og automatiseret fremtid.
Et samlet blik på fremtiden
Selvom hver årsdag havde sit eget fokus, står det klart, at de tre dagsordener hænger uløseligt sammen. En grøn og digital fremtid kræver de rette kompetencer, og fremtidens arbejdsstyrke skal kunne navigere i både den teknologiske og bæredygtige udvikling for at sikre virksomhedernes konkurrenceevne. Gennem dialog på tværs af virksomheder, eksperter og andre aktører blev det tydeligt, at videndeling og samarbejde er afgørende for at ruste dansk industri til fremtiden.