Flere unge vælger erhvervsuddannelser efter erhvervspraktik hos Idé-Pro Skive A/S
Idé-Pro Skive A/S afhjælper manglen på faglærte, når deres tidligere erhvervspraktikanter vælger en erhvervsuddannelse. Ifølge virksomheden selv skyldes succesen, at forløbet giver de unge et indblik de mange facetter og muligheder, et arbejdet på en industrivirksomhed indebærer.
Idé-Pro Skive A/S blev grundlagt i 1994 af brødrene Tommy og Morten Nors og er i dag en af Europas førende producenter af prototyper og serier i plast, letmetal og EPS/EPP. De leverer til produkter til blandt andet fødevare- og energibranchen og betegner sig selv som en ”onestop shop”, hvor kunder kan komme med en ide, skitse eller 3D-fil og få udarbejdet et færdigt produkt.
Men det er ikke alle, der ved, hvad et arbejde på en industrivirksomhed egentlig indebærer. Virksomheden har derfor stort fokus på at tage erhvervspraktikanter ind, så de kan vise det. Blandt de omkring 300 medarbejdere er der også flere, som tidligere har været i erhvervspraktik der.
En attraktiv arbejdsplads
”Vi vil gerne åbne døren og vise, hvad vi egentlig laver. Mange erhvervspraktikanter ved ikke, hvad man kan lave på vores arbejdsplads, men når de først lærer det, bliver de mere tilbøjelige til at tage en erhvervsuddannelse,” fortæller Morten Nors, CEO hos Idé-Pro Skive A/S.
Erhvervspraktikanterne er 5., 6., og 7.-klasseselever fra skolerne i lokalområdet, der besøger virksomheden i en lille uges tid. Typisk vil de have deres gang i værktøjsafdelingen og plastafdelingen, og ifølge Morten Nors er det vigtigt at vise de unge et komplet forløb.
”De skal følge processen i at fremstille et produkt, der bagefter kommer ud i tusind- eller milliontal. Alt, vi laver her, skabes med et støbeværktøj, som vi også selv producerer. Den fremstilling skal de se, så vi kan vise dem, at et værktøj ikke kun er en hammer eller en skruetrækker,” forklarer han.
Ifølge Morten Nors, har det i det hele taget stor værdi for virksomheden at have en bred sammensætning af arbejdskraft.
”Det er givende med de tilhørende friske ideer og ny energi. Det er også spændende at være i kontakt med nogen, der bliver fremtidens arbejdskraft,” fortæller han.
Fokus på muligheder
Hos Idé-Pro Skive A/S tror de på, at deres succes, med at flere erhvervspraktikanter efterfølgende starter på en erhvervsuddannelse, skyldes, at de lykkedes med at vise de muligheder, arbejdspladsen har at byde på.
”Vi ved, at vi skal indfange de unge tidligt, fordi de har så mange muligheder i dag, og jeg tror, at vi her er gode til at vise dem de mange spændende aspekter, der er i en industrivirksomhed. Heriblandt kan de efteruddanne sig, hvis de senere ønsker at skifte kurs. Faktisk er stort set alle vores sælgere og teknikere startet med en praktisk uddannelse,” fortæller Morten Nors.
Selvom erhvervspraktikanterne kræver, at virksomheden sætter tid og ressourcer af til både besøget og forberedelse, har det stor værdi bagefter. Derfor råder Morten Nors også andre virksomheder, der overvejer at tage erhvervspraktikanter ind, til at tage springet.
”Jeg tror, at man hurtigt kan komme til at gøre det sværere, end det er, og i en travl virksomhed er det vigtigt at prioritere det,” afslutter han.
Danmark mangler faglærte
Industrien i Danmark mangler hænder.
De nye klimplaner kræver hele 195.000 ekstra årsværk i industrien frem mod 2035, hvis virksomheder skal kunne følge med den efterspørgsel, den grønne omstilling kalder på.
Det svarer til, at der skal bruges 15.000 flere fuldtidsmedarbejdere i industrien hvert år indtil da.
Her forventes det, at mindst halvdelen af de medarbejdere bør være faglærte.
Kilde: Industriens Uddannelser