Fra klasseværelse til industriens maskinrum
I klasselokaler landet over er kreativiteten i fuld sving, når elever undersøger, idégenererer, planlægger og bygger deres egne satellitter. Det hele sker som led i konceptet Naturfagsmaraton, der inspirerer unge til at se de mange muligheder, der er ved en fremtid i industrien.

Inden 2035 vil vi mangle op mod 125.000 faglærte, samtidig med at hver femte faglærte går på pension. Hvis vi skal sikre fremtidens produktion, innovation og grønne omstilling, er der brug for, at langt flere unge får øjnene op for mulighederne i industrien - og for alt det, en erhvervsuddannelse kan føre til.
Derfor er det afgørende, at børn og unge tidligt bliver inspireret til at arbejde med teknologi, problemløsning og innovation - præcis som det sker i Naturfagsmaraton, Danmarks største naturfagskonkurrence for 5. og 6. klasse.
”Vi har brug for kloge hænder og hoveder i industrien. Det er vigtigt, at børn og unge kan se sig selv i den slags roller og få erfaringer, der viser, hvor spændende og meningsfuldt det er at arbejde i industrien. Derfor er det afgørende, at vi allerede fra en tidlig alder præsenterer de unge for de mange muligheder. Her er Naturfagsmaraton et stærkt koncept, der kan vække deres nysgerrighed og interesse,” lyder det fra Peter Trillingsgaard, der er branchedirektør i DI Produktion.
Naturfagsmaraton giver smag for en fremtid i industrien
Naturfagsmaraton er Danmarks største naturfagskonkurrence for 5. og 6. klasse. Konkurrencen har eksisteret i 20 år, og den giver elever landet over mulighed for at arbejde kreativt og innovativt med naturfag. I år deltager 22.000 elever og 1.200 lærere fordelt over 48 kommuner. Konkurrencen slutter med en lokal konkurrencedag, hvor eleverne skal præsentere deres kreative løsninger på en række opgaver.
Naturfagsmaraton er med til at åbne unges øjne for de mange spændende og meningsfulde muligheder, der findes inden for teknologiens og industriens verden. Med opgaver der kombinerer kreativitet, samarbejde og teknisk forståelse, får eleverne en smagsprøve på, hvad en fremtid med hænderne i teknologien kan byde på.
Danmarks største naturfagskonkurrence bringer rumteknologi i børnehøjde
Netop mødet mellem teknologi og innovation kommer til udtryk i opgaven Seje satellitter med GomSpace, hvor eleverne bygger deres egne satellitmodeller med inspiration fra nanosatellitter udviklet i Aalborg. Her får eleverne ikke kun viden om solpaneler og antenner, de får også en konkret fornemmelse af, hvordan det er at arbejde i industrien. Naturfagsmaraton er med til at tænde gnisten for teknologi og innovation i en tidlig alder, og måske så frøet til en fremtid i industrien.
Hvem er GomSpace?
GomSpace er en dansk rumvirksomhed med base i Aalborg. De udvikler og producerer nanosatellitter, som er små, avancerede satellitter, der blandt andet bruges til kommunikation, overvågning og forskning. Satellitterne bliver sendt i kredsløb om Jorden i raketter og er designet til at kunne foldes sammen, så de fylder mindst muligt. GomSpace arbejder med hele processen fra idé og design til produktion og opsendelse.
Præmier skal bringe idéer til live
For at understøtte den teknologiske nysgerrighed uddeler DI Produktion en præmie til de tre grupper af elever, der har udviklet de bedste løsninger i opgaven Seje satellitter med GomSpace. Vinderne er udvalgt i samarbejde med Naturvidenskabernes Hus og får hver en 3D-printer til deres skole. På den måde kan endnu flere idéer blive ført ud i livet, og de unge kan fortsat bruge hænder og hoveder til at udforske, hvad et arbejde i industrien kan indebære.
Industrien er en fremtid med muligheder
Når elever får lov til at prøve kræfter med virkelighedsnære teknologiske udfordringer, styrker det deres tro på egne evner og giver et indblik i, hvordan man kan bruge både hoved og hænder i sit arbejdsliv. Det er netop den kombination, industrien skriger på. Naturfagsmaraton er ikke bare en konkurrence - det er en døråbner til fremtidens erhvervsliv.
Mød de tre vindere i konkurrencen Seje Satellitter
I DI Produktion har vi sammen med Naturvidenskabernes Hus kåret tre vinderhold i konkurrencen Seje Satellitter. Eleverne har bygget deres egne satellitmodeller og vist imponerende kreativitet, teknisk forståelse og vedholdenhed. Vinderne modtager en 3D-printer, oplæringskursus og materialer til deres skole, så de kan arbejde videre med idéerne.
Her er vinderholdene:
- Espergærdeskolen, 6.A (Helsingør):
Cornelia, Mimi, Elisa og Mynte imponerede med en enkel og funktionel satellit med selvudfoldende solpaneler, batteri og antenne – bygget med stor opfindsomhed og præcision. - Kirstinebjergskolen (Fredericia):
Marie og Andreas skabte en kompakt satellit, hvor solpanelerne folder sig ud som en blomst. Det elegante og mekaniske design blev rost for sit håndværksmæssige niveau og kreative løsning. - Askov Malt Skole, 6.A (Vejen):
Karl og Pau konstruerede en satellit med lufttryksdrevne paneler, der folder sig ud på blot syv sekunder. Projektet var både ambitiøst og gennemført – og viser, hvor langt man kan nå med fantasi og teknisk snilde.
Natur- videnskabernes Hus
Naturvidenskabernes Hus er en nonprofitorganisation, der i samarbejde med kommuner, virksomheder og undervisere udvikler undervisningsforløb, hvor elever arbejder med virkelige virksomhedsudfordringer. Målet er at styrke unges uddannelsesvalg og motivere flere til at vælge naturvidenskabelige og tekniske retninger, som er afgørende for den grønne omstilling og et bæredygtigt samfund.