Fra idé til handling: Nyt samarbejde kan være med til at løse stor produktionsudfordring
Hvordan kan man automatisere opsamling af emner, der hidtil har vist sig vanskelige at håndtere? Det spørgsmål tager DI Produktion og MADE -Danmarks produktionsklynge op i et nyt projektforløb.

Forløbet blev kickstartet med en innovationsworkshop med titlen ”Smart håndtering med robotter”, der blev afholdt hos Teknologisk Institut i Odense. Her var 15 engagerede virksomheder samlet for at udforske mulighederne inden for avanceret vision, kunstig intelligens og robotteknologi til at tackle udfordringer i produktionen.
Workshoppen indikerede en tydelig interesse for konkrete løsninger, og det har nu medført, at MADE, DI Produktion og Teknologisk Institut nu igangsætter et Samarbejdsprojekt.
Projektet har til formål at arbejde videre med at udvikle smartere og brugbare automatiseringsløsninger til håndteringen af emner, der ofte har været svære at automatisere.
Nye tilgange kan være vejen frem
Automatisering af opsamling i produktionen har længe været udfordrende, da mange processer har krævet, at emner er placeret præcist. Førhen har den eneste løsning været at tilføje en ekstra process til at placere emnerne korrekt, hvilket ofte gør automatisering dyrere end forventet.
Dog har de seneste års udvikling inden for bl.a. kamerasystemer, kunstig intelligens og robotteknologi gjort, at tilgangen har ændret sig, og det er nu blevet muligt at gøre opsamlingen mere intelligent og fleksibel.
Samarbejdsprojektet giver derfor virksomheder mulighed for at dykke ned i disse teknologier, og finde konkrete løsninger på deres håndteringsudfordringer. Samtidig får deltagerne mulighed for faglig sparring og et netværk af andre virksomheder, der arbejder med lignende problemstillinger.
Hvem kan deltage?
Projektet er for medlemmer af DI Produktion, Fremstillingsindustrien og Arbejdsgiverne i Danmark samt andre produktionsvirksomheder, der har en interesse i automatiseret håndtering af emner. Kan man nikke genkendende til følgende punkter, så er projektet med god sandsynlighed noget for jer:
- Vi har emner, der skal placeres meget præcist for at kunne gå videre til næste proces
- Vi har emner, der ligger blandet i kasser
- Vi har emner, der kan ændre form eller udseende (fx åbent/lukket, drejet osv.)
- Vi har andre lignende udfordringer inden for automatisering af opsamling
- Vores virksomhed leverer teknologier inden for vision, AI eller robotter og ønsker at bidrage med viden til projektet
Om forløbet
Forløbet er struktureret i fem faser. Opstart og projektdefinition, forberedelse af løsninger, testforløb, evaluering og afslutning og til sidst formidling. Man kommer både til at have aktiviteter hos Teknologisk Institut, hos deltagervirksomheder/leverandører, og der vil ligeledes indgå hjemmearbejde.
Dette er valgt for at sikre, at man kommer godt fra start i projektet – både ved begyndelsen, undervejs og ved afslutningen, og at man får mulighed for at skabe nogle gode resultater.
Projektstart er i marts/april 2025, og der er tilmeldingsfrist for projektet den 04. april 2025.
Vilkår
Forløbet er finansieret af DI Produktion, Fremstillingsindustrien samt Industriens arbejdsgivere i Danmark og gennemføres af MADE – Danmarks produktionsklynge. Det er gratis at deltage. Det forventes, at de deltagende virksomheder investerer deres tid i projektet og deltager med ca. 160 timer pr. virksomhed til møder, forberedelse, tests mv. Efter endt forløb vil projektet blive evalueret og resultaterne fra projektet vil blive formidlet til andre produktionsvirksomheder.
Lyst til at være med?
I kan stadig nå at være med i projektet, så vi sammen kan udvikle innovative løsninger til automatiseret opsamling. Ræk ud til Preben Dahl Johansen, chefkonsulent i MADE på pjohansen@made.dk eller +45 2130 5009
Hvad er MADE?
MADE (Manufacturing Academy of Denmark) er en organisation, der samler virksomheder, forskere og offentlige aktører for at styrke innovation, digitalisering og bæredygtighed i dansk produktion. Gennem netværk, videndeling og projekter hjælper MADE danske virksomheder med at blive mere effektive og konkurrencedygtige.