26.02.25 DI Rådgiverne Blog

Uberettiget kritik af revisorer og advokater

Læs branchedirektørens blog.

Den danske regering har taget en ny dansk position med ændret kurs for CSRD-krav. Det kan der komme meget godt ud af – mere om det lidt senere – men desværre kan jeg også læse, at erhvervsministeren mener, at revisorer og advokater er tilfredse med omfattende bureaukrati, fordi de tjener ”styrtende” på fortolkninger og ”omfattende CSRD-indberetninger til årsrapporter”.  

Her er jeg nødt til at gå i rette: Det er en udlægning af rådgiverbranchernes syn på sagen, som simpelthen ikke har hold i virkeligheden.  

Se LinkedIn-opslag fra Erhvervsminister Morten Bødskov 

Vi har sagt det hele tiden: tæm tigeren 

I DI Rådgiverne har vi hele tiden sagt det: CSR-direktivet er en papirtiger, som kan vokse sig stor og dødsensfarlig, hvis vi fodrer den forkert. Den skal tæmmes. Vi har advaret mod datapunktspanik og overimplementering og argumenteret for at have skarpt øje på, at ESG-arbejdet skal skabe værdi. 

Rådgivervirksomheder har investeret millioner af kroner i at uddanne medarbejdere i ESG-kompetencer, har sat sig grundigt ind i reguleringen og har ansat nye kollegaer. Alt sammen for at blive klar til at hjælpe erhvervslivet med den opgave, politikerne havde besluttet. De investeringer og ansættelser ser nu ud til at få et noget anderledes udfald end stillet i udsigt.  

Det koster rådgivervirksomhederne millioner af kroner, men jeg hører ikke nogen af dem pive. For de ved godt, at der er brug for dansk og europæisk konkurrenceevne. Og de kan godt se, at vi er nødt til både være ambitiøse på det grønne og undgå at kvæle konkurrenceevnen i bureaukrati. 

Drop de urimelige anklager, tak  

Rådgivervirksomhedernes indsats fortjener anerkendelse, ikke urimelige og urigtige anklager. De hjælper virksomheder til at drive deres forretning bedre og bidrager til dansk økonomi med vækst og øget produktivitet – dvs. konkurrenceevne. En indsats, som erhvervsministeren - af alle - bør anerkende. 

Den bæredygtige omstilling, som stadig er en bunden opgave, kan kun lykkes, hvis vi trækker i samme retning. Rådgiverne er klar. 

Der er brug for samarbejde og alle gode kræfter 

Politikernes opgave er at lave god og forudsigelig regulering. Og så skal de – som de gør – tage ansvar for at rette til, hvis nødvendigt. Nogle gange udvikler omstændigheder og politiske muligheder sig, så det kræver ændringer – også selvom det var uforudset og skaber usikkerhed.  

Rådgiverbranchernes rolle er at hjælpe erhvervslivet med at leve op til den regulering, politikerne vedtager. Vi deler gerne vores indsigt i, hvad der virker i praksis, og hvordan ESG kan blive værdiskabende og så lidt bøvlet som muligt. 

Det kan være fristende at finde en skurk at pege på. Men med pegefingeren frem, peger tre fingre tilbage på én selv. Så drop den fingerpegeriet og lad os i stedet finde løsninger sammen.