07.06.19 DI Rådgiverne Nyheder

Godt nyt: Statsrevisorerne vil have billigere offentlige indkøb

Både virksomheder og ministerierne kan spare penge, når det offentlige køber ind hos private virksomheder.

Sådan lyder det fra Statsrevisorerne i en afgørelse i dag. Statsrevisorerne anbefaler at skære ned, på de såkaldte transaktionsomkostninger i forbindelse med offentlige udbud. DI og DI Rådgiverne hilser anbefalingerne velkomne.

- Statsrevisorerne kommer med anbefalinger til, hvordan udbud kan gøres billigere, og det flugter fuldstændigt med, hvad vi længe har anbefalet. Der er et kæmpe potentiale for sammen at få løst de offentlige opgaver bedre og billigere, siger branchedirektør Henriette Søltoft, DI Rådgiverne.

Transaktionsomkostninger er de omkostninger, som f.eks. ministerier bruger på at udarbejde udbudsmateriale og gennemføre et indkøb, og som private bruger på at udarbejde tilbud.

I afgørelsen hedder det, at statsrevisorerne finder, at ministerierne bør styrke indsatsen for at minimere transaktionsomkostningerne, når de gennemfører udbud, da dette vil medføre besparelser for både staten og den private sektor. Statsrevisorerne skal pege på, at der er potentiale for at minimere transaktionsomkostningerne både i ministerier og hos tilbudsgivere på flere områder.

Rådgiverbranchen er særlig hårdt ramt af høje transaktionsomkostninger ved salg til det offentlige. Det viser forskning fra Center for forskning i offentlig-privat samspil på RUC. Det betyder, at mange virksomheder afholder sig fra at byde på konkrete opgaver og ifølge en ny analyse fra DI Rådgiverne vurderer 85 pct. af rådgivervirksomhederne, at transaktionsomkostningerne er så høje, at de ofte eller nogle gange afholder sig fra at byde på offentlige opgaver.

- Det er ikke kun en udfordring for rådgivervirksomhederne, at transaktionsomkostningerne er så høje. Det er et samfundsproblem, fordi de transaktionsomkostninger, som rådgiverne har, bliver lagt oven i priserne. Vores tal viser, at mere end 8 ud af 10 rådgivervirksomheder ofte eller nogle gange helt lader være med at byde på opgaver i det offentlige, alene fordi ressourceforbruget i forbindelse med at udarbejde tilbud til den offentlige opgave er ude af proportioner, siger Henriette Søltoft, branchedirektør i DI Rådgiverne.

- Det er derfor overordentligt positivt, at Statsrevisorerne på baggrund af Rigsrevisionens analyse nu sætter streg under dette problem og kommer med anbefalinger til at gøre noget herved, siger Henriette Søltoft.

Læs kommentar til anbefalingerne i Børsen (via Ritzau) her.

Se hele Statsrevisorernes beretning her.

Mads Buhl
Skrevet af:

Mads Buhl

Henriette Søltoft

Henriette Søltoft

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3654
  • Mobil +45 2088 3919
  • E-mail hes@di.dk