Konsulentbesparelserne i Venstres finanslovsudspil er ildevarslende og markerer en bred politisk uvilje mod brugen af ekstern rådgivning i den offentlige sektor, blogger Katrine Ellersgaard Nielsen.

29.11.20 DI Rådgiverne Nyheder

Hvor der er vilje, er der en vej – men den er lang

Én ting er værre end ikke at få sin vilje, når man har ret: At få sin vilje, når man overhovedet ikke har ret. Det kommer Christiansborg til at sande med tiden i sagen om konsulentbesparelser, men prisen er høj – for rådgiverbranchen, for skatteyderne og for vores samfund, blogger Katrine Ellersgaard Nielsen, branchedirektør i DI Rådgiverne.

Konsulentbesparelser er en dyr og dårlig idé, men vi får næppe vores vilje            

Socialdemokratiet gik til valg på at spare tre mia. kr. på den offentlige sektors brug af konsulenter. Med sidste års finanslov lagde de en plan for de første to.

Fra dag ét har DI Rådgiverne kæmpet for at forhindre, begrænse og tilbagerulle besparelserne, og budskabet er klart: Ekstern rådgivning bidrager til en bedre offentlig sektor.

Det har vi vist med faktuelle argumenter og dokumenteret sort på hvidt. Gang på gang støtter fakta vores sag. Alligevel tyder den seneste politiske udvikling på, at selvom vi har ret, så får vi ikke vores vilje.

Se analyse: Offentlige ledere er tilfredse med eksterne rådgivere 

Som om Venstre hviskede: ”Lad regeringens vilje ske”

Regeringen er fast besluttet på, at de opgaver, som eksterne rådgivere hidtil har løst for det offentlige, er overflødige – eller kan løses inhouse ved at ansætte flere embedsmænd og -kvinder.

I sidste weekend kom Venstre så med deres finanslovsforslag. Her foreslår de at lægge én mia. oveni de to mia., som regeringen allerede har sat i søen.

Læs Venstres finanslovsforslag: Vækst i en grøn omstilling - med mennesket i centrum 

Vi har længe frygtet yderligere besparelser, men jeg havde ikke forventet, at det var Venstre, der ville presse på for at få det ført ud i livet.

Dette hjørne af finanslovsforslaget fik ingen medieopmærksomhed, men det skal vi ikke sørge over. Rådgiverbranchen har ikke vælgernes gunst, og Venstre skal helst ikke kravle op i et træ, som de ikke kan komme ned fra igen.

Meget taler for, at Regeringen laver finanslov med andre partier end Venstre. Alligevel er det ildevarslende og markerer et skifte. En politisk uvilje mod brug af ekstern rådgivning i den offentlige sektor har rodfæstet sig bredt – og langt ind i de borgerlige rækker.

Hvad så nu?

Jeg frygter, at vi ikke har set de sidste besparelser – og vi skal indstille os på, at det har lange udsigter, før vi får vores vilje. I et forretningsperspektiv er det afgjort klogt at se sig om efter nye græsgange – i den private sektor og i udlandet, hvis muligt. Mange har allerede gjort præcis dét.

Selvom det er op ad bakke at kæmpe imod en diskurs, som synes afkoblet fra fornuft og fakta, skal vi klø på.

I et samfundsperspektiv er konsulentbesparelserne ikke forenelige med grøn omstilling, innovation og digitalisering i den offentlige sektor. Det vil tiden helt sikkert åbenbare, men det kræver et langt og sejt træk, hvor vi igen og igen viser, hvordan rådgiverbranchen skaber værdi.

HOLD DIG OPDATERET

Modtag  DI Rådgivernes nyhedsbrev og få information om rådgivningsbranchen, seneste nyt fra den politiske scene, faglig inspiration og invitationer til relevante arrangementer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Relateret indhold