Venstres forslag om nye konsulentbesparelser gør arbejdskraftmanglen værre, blogger branchedirektør Katrine Ellersgaard Nielsen.

13.11.21 DI Rådgiverne Nyheder

Hvem ved, hvor Venstre vil hen?

Det plejede at hedde ”Venstre ved du, hvor du har”, men årets finanspolitiske prioriteter bekræfter, at det skal man ikke længere regne med. Efter at have læst forslag om nye konsulentbesparelser i Venstres finanslovsudspil fra i torsdags, spørger jeg mig selv, om Venstre egentlig ved, hvor de har sig selv?

Torsdag eftermiddag blev Venstres finanslovsudspil offentliggjort. To af de væsentligste ambitioner i udspillet er for det første at sikre, at danske virksomheder har adgang til den arbejdskraft, de har brug for. For det andet at levere på det velfærdsløfte Venstre gav danskerne før sidste folketingsvalg, hvilket skal ske ved at holde skatterne i ro og forny den offentlige sektor.                    

Det lyder som en velkendt Venstre-melodi – med erhvervsvenlige toner, men kæden hopper af i udspillets finansieringsforslag.

For at pengene passer, foreslår Venstre nye besparelserne på statens brug af eksterne konsulenter. Helt konkret 400 mio. kr. om året, som altså vil komme oveni de allerede besluttede besparelser på 2,5 mia. kr.

Det finansieringsforslag er en selvmodsigelse af dimensioner. For konsulentbesparelser har vist sig at betyde insourcing og forværrer dermed manglen på arbejdskraft. Og fornyelse af den offentlige sektor – det bliver svært uden friske øjne og viden udefra.

Venstres forslag om nye konsulentbesparelser gør arbejdskraftmanglen værre

Rådgiverbranchen skriger på arbejdskraft i et omfang, hvor der alt for ofte må takkes nej til opgaver. Konsekvensen er, at erhvervslivet ikke får den rådgivning, de har brug for i en tid med meget store omvæltninger og investeringer i fx digitalisering og grøn omstilling.

De omfattende besparelser på statens brug af eksterne rådgivere, som allerede er gennemført, har været den direkte vej til insourcing. Staten har stukket snablen dybere ned i den pulje af kandidater, som er relevante for rådgiverbranchen. Alene i år har statslige institutioner fået mulighed for at ansætte 5-600 ekstra årsværk som direkte konsekvens af konsulentbesparelserne.

I en situation, hvor manglen på arbejdskraft er så alvorlig, som Venstre jo netop selv peger på, skal vi bruge de knappe ressourcer klogt. Og klogt er her projektbaseret, ikke fastansat i staten.

Fornyelse af den offentlige sektor kræver viden udefra

Udfordringerne for vores velfærdsmodel er velkendte. Der bliver færre til at passe på flere, og social- og sundhedsområderne er under pres. Det er en hård nød at knække, men én ting er sikkert og vist; vellykket digitalisering og nytænkning er en del af løsningen. At begrænse adgangen til ekstern rådgivning gør kun opgaven endnu vanskeligere.

Det er en ommer, Venstre

Sidste år foreslog Venstre en endnu større konsulentbesparelse, nemlig 1 mia. kr., i deres udspil til forhandlinger om finansloven for 2021. Set i det lys er 400 mio. kr. selvfølgelig bedre, men det er stadig en katastrofe og en stor selvmodsigelse.

Ligesom sidste år er det nok ikke sandsynligt, at Venstre bliver en del af en finanslovsaftale, men der kommer jo en dag. Lad os håbe, at Venstre bliver enig med sig selv i tide inden den dag.

 

HOLD DIG OPDATERET

Modtag  DI Rådgivernes nyhedsbrev og få information om rådgivningsbranchen, seneste nyt fra den politiske scene, faglig inspiration og invitationer til relevante arrangementer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Relateret indhold