Ulrik Juul Christensen er en del af Dansk Konkurrenceevneråd, hvis vigtigste opgave bliver at besvare spørgsmålet: Hvorfor skal udlandet vælge danske services og dansk viden i fremtiden?

Foto: Caroline Juul Ellervik
17.02.21 DI Rådgiverne Nyheder

Hvordan genstarter vi Danmark efter corona?

Det spørgsmål stiller et nyt konkurrenceråd, der vil starte en samtale om, hvorfor udlandet skal vælge ydelser, services og viden fra Danmark i fremtiden.

Med den globale genåbning, som vaccinerne stiller i udsigt, presser spørgsmålet sig på: Hvordan genstarter vi Danmark til tiden efter COVID-19?

Det skal et nyt Konkurrenceevneråd undersøge, som Industriens Fond står bag.

Læs også: Hvordan udnytter du krisens muligheder?

20 erhvervsprofiler

Dansk Konkurrenceevneråd består af 20 profiler fra toppen af dansk erhvervsliv og forskningsverdenen, der frem mod 2022 skal komme med konkrete initiativer til at sparke den coronaramte økonomi i gang.

”Jeg har sagt ja til at være med i rådet, fordi vi er en virksomhed, der med stærke danske rødder i mange år har kunnet gøre en forskel internationalt. Det er ikke kun, fordi det, vi laver, er noget af det allermest danske – nemlig vores tradition for læring – men også fordi vi om nogen er et produkt af Danmarks tro på at skabe gode vilkår for innovation og forskning”, fortæller Ulrik Juul Christensen, CEO i teknologi- og læringsvirksomheden Area9 Lyceum og en del af Dansk Konkurrenceevneråd.

I rådet sidder bl.a. også Andrea Elisabeth Rudolph fra Rudolph Care, Mai-Britt Poulsen fra Boston Consulting Group, Stine Mølgaard Sørensen fra Radiobotics, Hans Axel Kristensen fra PlastiX, Nima Sophia Tisdall fra Blue Lobster, Malou Aamund fra Google, Jakob Riis fra Falck, Bjarne Corydon fra Børsen, professor David Dreyer Lassen samt journalist og Kina-ekspert Christina Boutrup.

Læs også: Hvordan leder du i 2021?

Inddrager personlige netværk

Medlemmerne af det nu to måneder gamle råd har haft travlt med at trække på deres personlige netværk for at få deres bud på, hvad der er vigtigt. Målet er, at de hver især skal bringe 20 indlæg i debatten.

”Jeg har først spurgt tidl. direktør i Vækstfonden, Christian Motzfeldt, der også er næstformand i Area9 Lyceums bestyrelse, om hans syn på fremtiden for dansk konkurrenceevne efter at have stået i spidsen for tusinder af investeringer. Christians svar var ret klart: Tag kalkuleret risiko – og bak op om de potentielle store, internationale vindere”, siger Ulrik Juul Christensen.

Læs mere her: Why Denmark, Christian Motzfeldt?

“Meget interessant kom Lars Frølund fra Massachusetts Institute of Technology – og en af Danmarks klogeste hoveder, når det kommer til innovation – med et svar, der var helt i forlængelse af Motzfeldts pointe: Tænk stort – rigtigt stort! Han kom med langt og klogt svar om, hvad vi kan lære af Klods Hans og det amerikanske forsvarsministerium”, fortæller Ulrik Juul Christensen.

Læs mere her: Why Jack the Dullard aka 'Klods Hans'​ can be the future of Denmark's competitiveness

Hvad skal Danmark leve af i fremtiden?

”Jeg er meget enig i Christian Motzfeldts og Lars Frølunds budskaber: Vi skal turde! Turde være danske, turde tænke stort, turde tage ud i verden – men frem for alt skal vi turde at være nysgerrige, tage risiko, fejle og være ambitiøse. Hvorfor? Fordi vi har potentialet til at konkurrere på den helt store scene, når det kommer til områder, der er afhængige af mennesker, der kan tænke”, påpeger Ulrik Juul Christensen og fortsætter:

”Bestyrelsesformand for Bang og Olufsen, Juha Christensen, skrev et fremragende indlæg, som fint opsummerer det, jeg også tror, er fundamentet for, at vi KAN lykkes. Jeg tror, at det er modet og fremtidens kultur i virksomhederne, blandt investorer og regeringen, der bliver afgørende for, om vi VIL lykkes. VIL – både i betydningen om der er vilje til det, men også om det er sandsynligt, at det sker. For jeg tror, at det er to sider af samme sag”.

Læs mere her: Why Denmark? Af Juha Christensen

Vil du vide mere?

Følg Dansk Konkurrenceevneråds arbejde på sociale medier under hashtagget #WhyDK og på deres hjemmeside www.WHY.dk.

Du kan også læse mere om rådet på Industriens Fonds hjemmeside: Dansk Konkurrenceevneråd

Tre skarpe til Ulrik

1. Hvorfor vælge danske services og dansk viden?

Hvis vi vælger at satse på de rigtige områder, så har vi gang på gang set, at vi KAN blive blandt verdens bedste: Lego, Novo Nordisk, Danfoss, Universal Robots og mange andre. Vi har et uddannelsesniveau og en indretning af vores samfund, der skaber et frodigt fundament for at få og forme gode ideer. Det afgørende er, at vi også i fremtiden tør gå hele vejen, så de også bliver lige så relevante som selskaberne nævnt her.

2. Hvorfor vælger udenlandske talenter Danmark frem for andre lande?

Jeg bliver som dansker, der bor i USA, ustandseligt spurgt om, hvorfor i alverden jeg ville forlade Danmark? Min subjektive vurdering er, at Danmark nok har verdens bedste image i forhold til livskvalitet. Det image er et helt uvurderligt aktiv for danske virksomheder. Nu skal vi så bare passe på de værdier, som har skabt det og sikre, at vi fortsat er rummelige – både for vores gamle og nye medborgere, venner og kolleger. 

3. Hvorfor investere i danske virksomheder frem for udenlandske?

Det tror jeg faktisk heller ikke er givet. Flere af de indlæg, der er skrevet, fremhæver, at man ikke starter med Danmark, men med den konkrete mulighed. Det tror jeg er helt central at forstå: Vi skal fokusere på substansen –  ikke formen. Det er nødvendigt, at investeringerne giver mening, så bliver det hele bare lettere og mere oplagt, når investorer ved, at de investerer i virksomheder, der opererer i et miljø med minimal korruption, højt etisk niveau og en højtuddannet befolkning.

HOLD DIG OPDATERET

Modtag  DI Rådgivernes nyhedsbrev og få information om rådgivningsbranchen, seneste nyt fra den politiske scene, faglig inspiration og invitationer til relevante arrangementer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Relateret indhold