Klimaforandringer og klimatilpasning: EU udvikler nyt rapporteringssystem for bæredygtig finansiering, hvor virksomheder skal oplyse deres klima- og miljøpåvirkning.

Foto: Getty Images
03.02.21 DI Rådgiverne Nyheder

Nye rapporteringskrav til virksomheder

Fra januar 2022 skal danske virksomheder oplyse deres klima- og miljøpåvirkning som led i EU’s nye taksonomi for bæredygtig finansiering. Men hvad betyder de nye krav for din virksomhed? Få svaret her.

Som et led i EU's Green Deal og Zero Pollution Strategy er EU ved at udvikle et rapporteringssystem for bæredygtig finansiering: taksonomi for bæredygtig finansiering. Rapporteringssystemet og de kriterier, som udvikles skal sikre ensartet identifikation af grønne og miljømæssigt bæredygtige investeringer på det europæiske marked.

Formålet er på den ene side at tiltrække investeringer til den grønne omstilling og på den anden side modvirke greenwashing.

Læs også: Dine muligheder efter Brexit

Bygger videre på EU’s seks miljømål

Taksonomien klassificerer en økonomisk aktivitet som miljømæssigt bæredygtig ud fra en række kriterier baseret på de seks miljømål, som EU’s miljø- og klimaarbejde hviler på. Det er klimaforandringer, klimatilpasninger, forureningsbekæmpelse, vand og marine ressourcer, natur og biodiversitet samt cirkulær økonomi.

Der er udviklet taksonomier for klimaforandringer og klimatilpasning. De har netop været i høring og ventes at blive endeligt vedtaget i løbet foråret. De fire sidste taksonomier udvikles nu. EU-Kommissionen har nedsat en ”Platform”, som skal rådgive kommissionen. Platformen består af 56 medlemmer. Fra DI sidder Karin Klitgaard, underdirektør med ansvar for miljøpolitik og cirkulær økonomi. 

Læs også: Dansk Industri: Brexit-site 

Hvad betyder det for din virksomhed?

For danske virksomheder kommer det formentlig til at betyde, at de skal kunne dokumentere deres klima- og miljøpåvirkning, og at virksomheder skal tage hensyn til sociale risici fra banker og investorer fra januar 2022.

Taksonomien for bæredygtig finansiering kan meget vel også åbne nye behov for ekstern rådgivning.

I DI følger vi udviklingen af taksonomien tæt, og vi vil løbende holde dig opdateret, når der er nyt.

Fandt du ikke svaret på dit spørgsmål?

Har du spørgsmål til EU’s taksonomi for bæredygtig finansiering, kan du kontakte seniorchefkonsulent i europapolitik på DI’s kontor i Bruxelles Andreas Brunsgaard på tlf.: 3377 3506 eller mail: anbu@di.dk.

Læs mere om taksonomien på EU-Kommissionens hjemmeside her.

Du kan også deltage i to offentlige webinarer om taksonomien 24. og 26. februar 2021. Tilmeld dig her.

HOLD DIG OPDATERET

Modtag  DI Rådgivernes nyhedsbrev og få information om rådgivningsbranchen, seneste nyt fra den politiske scene, faglig inspiration og invitationer til relevante arrangementer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Relateret indhold