Rådgiverbranchens største udfordring lige nu er at skaffe mere højtuddannet arbejdskraft. Der er brug for politisk pres, og i branchefællesskabet intensiverer vi kampen i 2022, blogger branchedirektør Katrine Ellersgaard Nielsen.

09.01.22 DI Rådgiverne Nyheder

Vær velkommen et herligt år

Det er årstid for tilbageblik og fremtidsudsigter. Farvel til 2021. Goddag til 2022.

Rådgiverbranchen speedede op på vej ud af svinget og har haft et historisk travlt år. At det er lykkedes, er selvfølgelig et spejl af de generelle konjunkturer, men det er også på sin plads at sende branchen en heftig anerkendelse for indsatsen. Det blev ikke klaret med et fingerknips.

I 2022 skal succesen fortsætte, for omstillingen til et bæredygtigt samfund klarer ikke sig selv. I branchefællesskabet fortsætter arbejdet med at skabe gode rammer for branchen. Højt på prioriteringslisten står adgangen til kvalificeret arbejdskraft, for det er dér, skoen klemmer allermest i øjeblikket.

Nyt forretningsmæssigt landskab

I 2021 skulle samfundsøkonomien finde tilbage efter en gevaldig rystetur, og der er absurde forskelle på, hvor hårdt forskellige brancher er landet. Det har i sagens natur også påvirket rådgivernes markeder.

Nogle brancher ligger stadig i mere eller mindre permanent koma og holdes kunstigt i live med kompensation for de politiske vedtagne restriktioner, der holder kunderne væk. Det offentlige marked er en sag for sig. Andre brancher har historisk travlt og skal tilpasse sig nye efterspørgselsmønstre, nye priser på input og arbejdskraft, nye digitale muligheder og frem for alt nye forventninger til grøn omstilling og bæredygtig forretning.

Derfor har mange rådgivere i 2021 fundet helt nye kunder og brugt værktøjskassen på nye problemstillinger. Heldigvis er rådgiverbranchen verdensmestre i at genopfinde sig selv; der tænkes alligevel nyt fra projekt til projekt. Og når kunderne står i forandringer til halsen, har de ekstra meget brug for hjælp udefra.

Tag fx det nye hybride arbejde

I 2021 skulle de fleste organisationer finde sig til rette med de nye digitale muligheder for distancearbejde, som mange – af nød - havde kastet sig hovedkulds ind i året forinden. Det hybride arbejdes plusser og minusser er blevet vendt og drejet, og som med så mange andre forandringer, har rådgiverne indsamlet og udbredt den nyeste viden om emnet.

Ingeniører og arkitekter re-designer fremtidens arbejdspladser. Analytikere kortlægger behov og ønsker. Managementrådgiverne re-designer organisation og ledelse, it-konsulenter implementerer og optimerer de digitale værktøjerne osv.

2022: Send flere hoveder!

Travlheden fortsætter ind i 2022, og branchens største udfordring er at skaffe kompetente hoveder nok.

Der er brug for politisk pres for at skaffe mere højtuddannet arbejdskraft - både akut og på længere sigt. Desværre har alt for mange politiske aftaler trukket i den forkerte retning, og derfor skal kampen intensiveres.

Et eksempel er massiv insourcing i kølvandet på regeringens fatwa mod offentligt konsulentkøb. Et andet er sommerens politiske aftale om udflytning af studiepladser. Det viser sig nu – ikke overraskende – at landets universiteter må omsætte den politiske vilje på Christiansborg ved at lukke hele studieretninger, som har uddannet efterspurgte kandidater, bl.a. til rådgiverbranchen. Også mulighederne for at hente ekstra hoveder internationalt er langt mere restriktive end hensigtsmæssigt.

Derfor fortsætter vi vores indsats for at påvirke beslutningstagerne, men vi skal også skrue på de andre håndtag, vi har. Branchefællesskabets arbejde med diversitet og inklusion fortsætter, for vi skal ikke ubevidst komme til at vælge talent fra. Vores kommunikation om branchens mange gode historier under overskriften #ladosløsedetsammen fortsætter. Kunder såvel som kandidater skal se, hvad branchen laver, og hvordan den gør en forskel.

Der er nok at tage fat på, så vi er allerede hoppet i arbejdstøjet. 2022 – bare kom an. Vi er så klar til dig!

HOLD DIG OPDATERET

Modtag  DI Rådgivernes nyhedsbrev og få information om rådgivningsbranchen, seneste nyt fra den politiske scene, faglig inspiration og invitationer til relevante arrangementer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Relateret indhold