50 succesfulde direktører har vist mig, hvordan de har fejlet og vendt det til deres absolutte fordel, skriver Lise Bartell i dette debatindlæg.

Foto: Jakob Skov
06.10.22 DI Rådgiverne Nyheder

50 succesfulde direktører viser vejen til fremtidens ledelse

Du skal også turde være sårbar, ærlig og autentisk, hvis du vil have effektive og motiverede medarbejdere, skriver konsulent Lise Bartell, der er aktuel med ny bog om ledelse.

Verden forandrer sig i et rasende tempo i disse år. Udviklingen drives af megatrends som digitalisering, den grønne omstilling og nye generationer, der stiller helt andre krav til deres arbejdsliv. Det kræver, at lederne også udvikler sig og lærer de redskaber, der bliver brug for i en uforudsigelig fremtid. Men hvad er de værktøjer?

Det har jeg interviewet 50 direktører om fra forskellige brancher og med forskellige forretningsmodeller. Jeg spurgte, hvad der virker for dem, og hvad der ikke gør indenfor fremtidens ledelse. På den måde kan vi lære af hinandens fejl og undgå at begå dem igen og igen. Konklusionen er mange af de gamle metoder er outdatede. I dag har du brug for en hel pallette af redskaber, og nogen af de vigtigste er, at du skal være autentisk, ærlig og sårbar.

Læs også: Tre gode råd til ansættelsesprocessen

Taler du højt om dine fejl?

Èn af de direktører, jeg har interviewet, fortalte, hvordan han havde vendt en fejl til sin fordel. Han stillede sig overfor sit team og erkendte, at han havde lavet en fejl og været en dårlig leder, og at han nu ville gøre noget ved sine udfordringer. Til sin store lettelse og overraskelse oplevede han, at medarbejderne fik større respekt for ham og blev motiveret af hans ærlige og autentiske udmelding.

Den form for ærlighed, autencitet og i bund og grund ordentlighed gik igen i på tværs af flere direktører og brancher. Når direktøren turde vise sin glæde over et projekt, være ærlig om en fejl eller bede sit team om hjælp, fik han eller hun endnu større forståelse og respekt fra sine medarbejdere.

Det vidner om, at vi vil se hele mennesket - ikke kun direktøren. Og derfor er det vigtigt, at du tør være en ærlig, sårbar og autentisk leder nu og i fremtiden.

Læs også: En dårlig velkomst spænder ben for udenlandsk arbejdskraft i Danmark

Udvikl dig som leder

Det kan være svært at være ærlig, sårbar og autentisk overfor dine medarbejdere. Derfor kan du med fordel lære af andres erfaringer og lade dig inspirere. Og hvordan gør du så lige det?

Jo, du læser min bog. Melder dig ind i et netværk, hvor du kan sparre med andre, der står overfor de samme udfordringer som dig. Eller du tager et kursus eller en uddannelse, der gør dig klogere på dig og din rolle som leder, så du er bedre rustet til fremtiden.

Vi ved ikke, hvordan fremtiden kommer til at se ud, men kravene til fremtidens ledere er under forandring. Flere ting gik klart igen i mit forskningsprojekt: Fremtidens ledere har brug for en lang række ’bløde’ værktøjer som visualisering, positiv energi, autencitet, mindfulness, autencitet og empati. Selvom vi ikke ved, hvordan fremtiden bliver, så kan vi lige så godt erkende – også som ledere – at det er en lang udviklingsrejse. Hvis du tror, du er færdiguddannet, er du mere færdig end uddannet. Alle har brug for ny viden, inspiration eller kompetencer, og det er lederen, der skal gå forrest for motivere sine medarbejdere, som jo heller ikke ved, hvordan deres fremtid ser ud.

Læs også: Fem gode råd: Sådan lykkes du med talentdagsordenen

Om Lise Bartell

Lise Bartell er forfatter, foredragsholder og konsulent. Nu aktuel med ledelsesbogen Stjernestøv på ledelsesgangen – formler for fremtidig ledelse i SMV-Virksomheder. En Ledelsesbog med 3 års forskningsprojekt med 50 succesfulde direktører, ejerledere og CEO’s i ind- og udland.

Skrevet af:

Lise Bartell, CEO og stifter af Bartell+co

Relateret indhold