Teksten er skrevet af Hans Andersen, Head of Sustainability, DEAS.

Foto: DEAS
05.10.22 DI Rådgiverne Nyheder

Rådgiverens energispareråd: Vil dine medarbejdere bryde deres kontorvaner?

Kan du motivere din virksomheds medarbejdere til at gøre på arbejdspladsen, som de gør derhjemme, har du en hurtig, effektiv og billig løsning til energibesparelser, lyder det fra Danmarks største ejendomsforvalter og rådgivningshus. Læs også ”fem quick wins - som tager toppen af elregningen”.

Teksten er skrevet af Hans Andersen, Head of Sustainability, DEAS

I DEAS Group har vi ansvar for mere end 2.600 bolig- og erhvervsejendomme med  sammenlagt mere end 72.000 lejemål. Det gør os til Danmarks største ejendomsforvalter og rådgivningshus.

Det er en position, der forpligter på den grønne dagsorden. Siden Group CEO Rikke Lykke efter sin tiltrædelse i august 2021 satte yderligere skub i arbejdet med miljømæssig og social ansvarlighed, er DEAS’ afdeling for Sustainability, hvor vi arbejder med at identificere og udføre energirenoveringer, indeklimaoptimeringer og mange andre udviklingsprojekter, vokset med mere end 50 procent. Derfor er vi nu 25 eksperter til primært at bistå institutionelle investorer, som de danske pensionsselskaber, samt private investorer og andelsbolig- og ejerforeninger.

I den seneste tid er erhvervslejerne begyndt at henvende sig med forespørgsler om energioptimering, og lad os indse det: Vi har nok alle været lullet lidt i søvn de sidste mange år.

Vi har naturligvis tænkt over at undgå energispild, men de lave energipriser har gjort, at vi har manglet et egentlig økonomisk incitament. Det mærker private og virksomheder til gengæld nu, og mit helt overordnede råd til kontorlejerne er: ”Motivér medarbejderne til at gøre på arbejdspladsen, som de gør derhjemme.” Det er en hurtig, effektiv og en billig løsning, der fører til energibesparelser, virksomheden kan føle på. Medansvar er vejen frem.

Læs også: Arkitektens bedste energispareråd: Luk solen ind og sæt en prop i træk

Udnyt det los bagi, som vi alle har fået derhjemme, til at bryde vores kontorvaner

Kan du få medarbejderne til at acceptere et andet komfortniveau på kontoret? Kan de leve med, at temperaturen svinger i løbet af arbejdsdagen, så det er lidt koldere om morgenen, når de møder ind, og det måske kræver en varm trøje? Kan de acceptere at gå lidt længere for at komme til det nærmeste printer-rum? Hvis det kan lykkes, kan din Facility Manager bl.a. skære i driftstiderne og skrue ned for klimaanlægget i løbet af dagen og måske helt slukke det om natten.

Det vil have en markant indvirkning på energiforbruget. Vi siger generelt, at sænker du temperaturen med 1 grad, sparer du 5 procent af varmeforbruget. Det lyder let, men vi har indtil nu haft en helt andet indstilling til niveauet af komfort på vores arbejdsplads.

Min påstand er, at vi er et helt andet sted nu, hvor vi lettere kan bryde vores vaner, fordi vi allerede gør det derhjemme. Og her handler det som virksomhed om at smede, mens jernet er varmt og få skabt en fælles forståelse for den kæmpe forskel, medarbejderne kan gøre gennem adfærd og indstilling.

Læs også: DI Rådgivernes LinkedIn: Hvad er dit bedste energisparetip?

Ja tak til flere hjemmearbejdsdage

Med coronaepidemien kom mulighederne for hjemmearbejde på radaren hos os alle, og min anbefaling er at gribe muligheden i endnu højere grad – til glæde for både arbejdsplads og medarbejdere.

Når medarbejderne arbejder hjemmefra i et omfang, der fungerer for alle, sparer vi på strømmen, vi kan skrue ned for rengøringen og kantinedriften og muligvis helt lukke sektioner af kontoret ned. Samtidig begrænser vi medarbejdernes brug af brændstof ved transport til og fra arbejde.

I DEAS har vi indført flexible seating og hybridarbejde efter medarbejdernes eget ønske, og det betyder, at vi i dag har færre pladser end headcounts og dermed bruger mindre plads og energi.

DEAS’ hovedkontor på Frederiksberg fungerer som testcenter for mange af de grønne tiltag, som vi efterfølgende kan rådgive vores investorer om. Vel at mærke uden at vi går på kompromis med en god arbejdsdag.

Udover at vi har indført hybridarbejde og flexible seating, har vi sammen med ejendommens ejer investeret i nyt lysanlæg, solfilm på vinduerne, justering af indeklima, IOT indeklima-overvågning i mødecentret, nedlæggelse af kopifaciliteter, screen-saver på skærmene, og så arbejder vi med mulighederne for at etablere solceller eller anden grøn strøm på taget.

Vi tager altså vores egen medicin og kan derfor med god samvittighed anbefale:

Fem quick wins, som tager toppen af elregningen

1. Tag en nattevandring: Langt de fleste moderne erhvervslokaler har i dag fuldautomatisk dagslysstyring og bevægelsesstyring på lysinstallationerne. Men virker styringen optimalt? Det ved I som daglige brugere bedst. Så tag en rundtur – også gerne efter det er blevet mørkt – for at se, om der kan optimeres på noget.

2. Allier dig med en sladrehank: Leg detektiver og tag et kig ind i datahub’en for elmåleren. Her kan du spore dig frem til det skjulte elforbrug. Du kan sammen med en rådgiver se timeværdierne og kigge på elbelastningen. Hvad sker der uden for normal åbningstid? Her skal elbelastningen være så lav som overhovedet muligt. En klassiker er, at ventilationsanlægget kører om natten. Men hvad med kaffemaskinerne, printerne eller computerne? Der er ofte noget at skrue på.

3. Opgradér og minimér: Teknologien for belysningsanlæg og styringsmulighederne for belysning har udviklet sig i lyntempo over de seneste 5-10 år. Og der kan derfor være god økonomi i at opgradere kontorets anlæg, selvom det måske blev installeret for bare fem år siden. Vi udskiftede DEAS’ lysanlæg på vores hovedkontor for 1 år siden. Cirka 1.000 lysarmaturer blev udskiftet til LED, og vi sparer nu cirka 40 procent strøm, samtidig med at de nye armaturer leverer ca. 10 procent mere lys – uden at gå på kompromis med lyskvaliteten.

4. Brug toppen! Businesscasen for at etablere solceller på taget er god i øjeblikket pga. de nuværende elpriser. Og det på trods af, at startudgiften naturligvis er blevet større pga. de stigende materialepriser. Solcelleanlæg kan som tommelfingerregel producere strøm for 1 kr. per kilowatt-time. Hvis bygningen har fladt tag, kan ejer af bygningen investere i solcelleanlægget, og derfra forære lejerne strømmen på baggrund af et finansieringsbidrag. Tommelfingerreglen er her, at solcellerne kan dække 25 procent af forbruget uden for vintersæsonen. Her er altså argumenter til god dialog med ejendommens ejer.

5. Mange bække små: Og så kan det godt betale sig at tage kontorets skjulte småforbrug af el under lup. Tør vi slukke for hver anden kaffemaskine eller nogle af printerne? Kan vi opfordre medarbejderne til slukke for skærmene, og lade kaffekoppen holde hele dagen, så opvaskemaskinen skal køre mindre? Det virker banalt, men hvis vi kan overføre den mentalitet, vi begynder at lægge for dagen i privaten, så kan vi med små tiltag i løbet af arbejdsdagen skrue enkelt og effektivt ned for forbruget.

God arbejdslyst derude!

Skrevet af:

Hans Andersen, Head of Sustainability i DEAS

Relateret indhold