Teksten er skrevet af Anna Ekdahl, Business Development Manager, Energy Transition, Rambøll.

Foto: Rambøll
27.10.22 DI Rådgiverne Nyheder

Rådgiverens energiråd til virksomheder: Forbered plan b, c og d

Det er vigtigt, at du tænker langsigtet og i mange forskellige scenarier i energikrisen, skriver Anna Ekdahl fra Rambøll. Få hendes tre bedste råd til at komme stærkt igennem krisen med grøn bevidsthed.

Teksten er skrevet af Anna Ekdahl, Business Development Manager, Energy Transition, Rambøll

Efter 40 år med pålidelige energipriser og systemer kommer energikrisen som et chok for mange danske og europæiske virksomheder. Det kan blive en lang vinter, hvis krisen varer ved.

Når jeg taler med virksomhedsledere, er en af ​​deres mest presserende bekymringer, hvad de kan gøre lige nu for at tage kontrol over deres stigende energiomkostninger og finde alternativer til naturgas i deres energiforsyning. For energiintensive industrier som kemikalier, glas og metaller er dette spørgsmål i stigende grad eksistentielt. Her er det vigtigt ikke at miste det langsigtede perspektiv.

Læs også: Rådgiverens energispareråd: Vil dine medarbejdere bryde deres kontorvaner?

Anna Ekdahl er ansvarlig for energiintensive virksomheder hos Rambøll.

Foto: Rambøll

Tre gode råd til at komme stærkt igennem krisen

1. Forbered din plan B, C og D

Pas på med at have én plan for, hvordan du sikrer produktionen og energiforsyningen i 2022 og 2023. Forbered en plan B, C og D for din produktion og energiforsyning baseret på forskellige potentielle scenarier. Planen bør indeholde både kort- og langsigtede perspektiver. Den bør kombinere produktionskapacitet, opbevaring og logistik med energieffektivitet, sourcing, produktion og opbevaring.

Du bør også identificere dine mindst prioriterede systemer, der kan lukkes ned i tilfælde af nedlukninger, og vurdere din modstandsdygtighed over for strømfald og forringelse af el-kvaliteten. På langt sigt kan du kun nedbringe udgifterne til energi ved at vælge grønne energikilder frem for kul, gas og andre fossile brændsler.

Læs også: Dansk rådgivers tilgang til CO2-neutral energiproduktion giver genlyd

2. Reducer forbruget

Hvis din største udfordring er omkostningerne, så reducer forbruget. Hvis du er i stand til at reducere dit forbrug, vil det ikke kun sænke dine omkostninger og CO2-fodaftryk men også øge sandsynligheden for, at du kan hente energi udelukkende fra mere pålidelige, vedvarende kilder. Det virker banalt, men min erfaring er, at selvom der er installeret energirigtigt udstyr, er der ofte lavthængende frugter tilbage knyttet til optimering af energistrømme. Har du køletårne? Så kan det være muligt at bruge den varme i din proces i stedet for at sende den ud i luften.

3. Indtænk forsyningssikkerhed

Hvis dit hovedproblem er forsyningssikkerhed, så find alternative energikilder. Reevaluer din brændstofforsyning og din indkøbsstrategi. At skifte fra gas til biobrændstoffer kan f.eks. være et levedygtigt og relativt hurtigt alternativ. Elektrificering af processer er også en interessant mulighed, der giver dig forudsætningerne for en bæredygtig profil.

Læs også: Arkitektens bedste energispareråd: Luk solen ind og sæt en prop i træk

Skrevet af:

Anna Ekdahl, Business Development Manager, Energy Transition, Rambøll

Relateret indhold