Udflytning af studiepladser dræner rekrutteringsgrundlaget for rådgiverbranchen, blogger branchedirektør Katrine Ellersgaard Nielsen.

Foto: Sebastian Benoit Remy
09.02.22 DI Rådgiverne Nyheder

Udflytning rammer rådgiverne i solar plexus

Branchedirektør Katrine Ellersgaard Nielsen opfordrer til en ny retning i slutspurten af forhandlingerne om, hvordan den endelig aftale for udflytning af studiepladser skal se ud.

For knap to år siden blev dansk økonomi lagt i kunstig koma. I dag holder vi en jobfest, som nærmer sig kogepunktet, og rådgiverbranchen er ikke bænkevarmere. Rådgivervirksomheder ansætter på livet løs, men må ofte også opgive rekrutteringer og som konsekvens takke nej til opgaver. 

På Christiansborg er der arbejdsudbudsreformer i luften, om end sagerne er gået lidt i hårdknude efter en hurtig, men smal aftale på bagkant af regeringens udspil ”Danmark kan mere 1”.  

Læs også: Erhvervslivets top i alvorligt opråb til regeringen: »Opgaven er ikke løst«

Der er ingen tvivl om vigtigheden af reformer, men mens vi forsøger at fylde hullet ét sted, skal vi også holde øje med, at der ikke opstår nye huller andre steder.  

Desværre er der allerede to alvorlige sprækker, som dræner rekrutteringsgrundlaget for rådgiverbranchen: Det ene er en offentlig sektor med vokseværk i kølvandet på konsulentbesparelserne. Det andet er aftalen om udflytning af uddannelser fra i sommer.

Læs også: Socialdemokratiet gik til valg på at spare på konsulenter, men staten bruger stort set samme beløb som før valget

 Om få år risikerer vi at opleve et heftigt dræn fra den talentmasse, rådgiverbranchen rekrutterer fra, fordi den politiske aftale om udflytning af studiepladser kan føre til færre kandidater på STEM og samfundsvidenskabelige uddannelser. 

Læs også: Rektorer, politikere og DI: Udflytning af uddannelser gør Danmark dummere

Aftalen, som netop i disse dage tager sin endelige form, rammer rådgiverbranchen i solar plexus. Hver fjerde privatansat med en lang videregående uddannelse på CV’et arbejder i rådgiverbranchen. Branchens forretningsmodel har primært ét input: universitetsuddannede menneskers tid.  

Det er i forvejen en alt for knap ressource, og færre kandidater vil gøre det sværere at få skub på den grønne omstilling og at finde nye digitale løsninger, f.eks. til at frigøre tid i den offentlige service, fordi eksterne rådgivere leverer værdifuld viden og best practice.  

Studerende, uddannelsesinstitutioner og det øvrige erhvervsliv har også kritiseret aftalen. Faktisk er det svært at få øje på vinderne.  

Herfra skal lyde en opfordring til en ny retning i slutspurten af forhandlingerne om, hvordan den endelig aftale skal se ud. Ønsket om flere studiepladser i provinsen er helt legitimt, men det skal ikke ske på bekostning af pladser på studier med stor søgning og lav arbejdsløshed blandt kandidaterne.  

Læs også: DI og IDA: Udflytningen af studiepladser skal tættere på virkeligheden

HOLD DIG OPDATERET

Modtag  DI Rådgivernes nyhedsbrev og få information om rådgivningsbranchen, seneste nyt fra den politiske scene, faglig inspiration og invitationer til relevante arrangementer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Relateret indhold