Haves: djævle - søges: diversitet
I 2014 lancerede Apple sin "HealthKit"-app ved en pressekonference. ”Den kan måle al menneskelig biometri," sagde Apple. Alkoholniveauet i dit blod, mængden af salt i din mad og meget mere. Men journalisterne fandt hurtigt ud af, at den ikke kunne måle en menstruationscyklus. Et sundhedsvilkår for en stor del af befolkningen. Hvordan kunne det ske?

Heterogene grupper (altså hvor folk ikke ligner hinanden) klarer sig ca. 20 procentpoint bedre til kompleks opgaveløsning, end homogene grupper.
Foto: Nanna NavntoftDer var ingen kvindelige ingeniører på holdet, der designede appen. Ingen kvindelige ledere, der satte spørgsmålstegn ved indholdet af appen – og ingen kvindelige konsulenter til at råbe vagt i gevær.
Katherine Phillips, professor ved Columbia Business School, har gennem adskillige studier påvist, at heterogene grupper (altså hvor folk ikke ligner hinanden) klarer sig ca. 20 procentpoint bedre til kompleks opgaveløsning, end homogene grupper. Netop fordi de heterogene sætter spørgsmålstegn ved hinandens indbyggede fordomme om, hvordan verden fungerer.
Men det morsomme – eller tragiske om man vil – er at det homogene grupper overestimerer, og de heterogene grupper underestimerer, hvor godt de har udført opgaven. Faktisk er de heterogrene grupper ca. dobbelt så gode til at klappe hinanden på ryggen efter en udført opgave.
Og det er klart. For i de heterogene grupper har man hele tiden sat spørgsmålstegn ved idéerne, processerne og alt andet. Men netop dét er kimen til deres succes.
Eller som den danske fodboldtræner Troels Bech sagde, uanset hvor mange kopper 50 grader varmt vand du samler, så vil det aldrig koge.
Netop derfor giver rådgiveren værdi: Han eller hun kommer udefra og kan sætte spørgsmålstegn.
Læs også: Følg instagramprofil More Women in Consulting
Djævlens advokat
Virksomheder har brug for en djævlens advokat.
Du kender nok udtrykket, men ved du, hvor det kommer fra? Nogle tror fejlagtigt djævelens advokat er en karakter i en fortælling, der har solgt sin sjæl til djævelen.
Den misforståelse er blevet hjulpet godt på vej af en i øvrigt stærkt underholdende film fra ’97 med Al Pacino i hovedrollen, Devils Advocate. Den handler om et advokatfirma, der bogstaveligt arbejder for det onde – Al Pacinos rolle afsløres endda som DEN onde sidst i filmen.
Men djævelens advokat –ham fra dagligsproget – han arbejder faktisk for den godes sag. Og det er altså ikke bare spin fra jeres yndlingsorganisation. Helt frem til nyere tid brugte den katolske kirke den officielle titel, djævlens advokat, til at trykteste helgekåringer.
Djævlens advokat fremførte argumenterne mod helgenkåringen: Var dette eller hint mirakel nu også ægte? Var den afdødes karakter alligevel nu også helt pletfrit?
Det sjove er, at da titlen blev afskaffet i ’83, fik kirken virkelig noget fra hånden. Helgenproduktionen steg helt enormt. Alene pave Johannes Paul II helgenkårede 483 i sin tid, hvilket var flere end forgængerne sammenlagt igennem århundreder. Og nogle af de nyslåede helgener var naturligvis ikke guds bedste børn.
Det ledte altså til ringere helgener, da kirken ikke bad djævlens advokat sætte spørgsmålstegn.
Men hvad har al den her snak om djævle med diversitet og DI Rådgiverne at gøre?
Jo. Hver dag bliver der truffet beslutninger i virksomheder og organisationer om, hvilken vej man skal gå. De beslutninger bør træffes på et så oplyst grundlag som muligt. Men du kan ikke være sikker på, at du ikke overestimerer din beslutnings rigtighed, før end en djævlens advokat sætter spørgsmålstegn ved den.
Derfor er djævelens advokat meget, meget dyr … at undvære.