Fremtidens hospital: Arkitektur der heler børn og familier
På et børnehospital vil mursten møde følelser: Hvordan kan arkitektur transformere hospitalsoplevelser og skabe trygge rammer for både børn og pårørende?
At stå ved kuvøsen med sit nyfødte, for tidligt fødte barn er en oplevelse, der præger én for livet. Kristian Erlandsen er i dag PR Manager hos Artelia, men tiden som far til en søn, født næsten 16 uger for tidligt, er en del af hans bagage. En bagage, som giver ham et helt særligt forhold til arbejdsopgaven om at fortælle om kollegaernes vigtige arbejde med at skabe et nyt børnehospital, Mary Elizabeths Hospital i København.
Kristian og hans kæreste oplevede på neonatalafdelingen, hvordan trange fysiske rammer med to familier på én stue skabte en konstant følelse af overeksponering og stress.
“Laurids blev født med en vægt på kun 680 gram, og hans første operation kom, da han nåede 840 gram. Mirakler blev udført på Rigshospitalet, men de fysiske rammer gjorde en allerede sårbar situation endnu mere udfordrende,” fortæller Kristian.
Fra trængsel til helende arkitektur
Kristians personlige erfaringer har givet ham en dybere forståelse for arbejdet med at skabe løsninger til Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide, også kaldet Børneriget. Hospitalet er en banebrydende satsning, hvor funktionalitet, æstetik og menneskelig omsorg går op i en højere enhed. Ambitionen er klar: Hospitalet skal være verdens bedste børnehospital.
”Helende arkitektur handler om at designe rammer, der fremmer trivsel og heling. Undersøgelser viser, at æstetik har stor indflydelse på mental sundhed, men det er langt fra det eneste hensyn. Der er samtidig brug for en indretning og fysiske tiltag, der sikrer privatliv og en rolig atmosfære i en sårbar tid. Det kan dreje sig om alt fra lys og lyd til pladsforhold og udsigt til verden udenfor,” forklarer Kristian.
Samarbejde og partnerskab
Det nye børnehospital er resultatet af et unikt partnerskab mellem Centre for Real Estate, Capital Region, Rigshospitalet, samt Ole Kirk’s Fond, der alene bidrager med 700 millioner kroner til projektet. Fondens fokus på brugeroplevelsen har sikret, at rammerne er skabt med både patienter og pårørende i centrum.
Samtidig involverer byggeriet en række af landets førende virksomheder, herunder 3XN/GXN, Arkitema, NIRAS, Kristine Jensen Landskab & Arkitektur, LM Byg A/S, NCC, Per Aarsleff A/S, Wicotec Kirkebjerg A/S og ELINDCO.
Artelia er bygherrerådgiver på projektet og har derudover bidraget med lysdesign i hospitalets fællesrum. Byggeriets form er inspireret af barnehænder, og fællesrummene er placeret i de yderste ”fingerspidser”. På den måde kan familierne bedre få et afbræk fra hospitalsstemningen, og det skal lysdesignet understøtte.
Opgaven har været at skabe et differentieret lysmiljø, der tjener flere formål. Lyssætningen skal dels bryde med det kliniske og institutionelle præg, som gerne kendetegner sygehuse, og dels give mulighed for at bruge rummene på forskellig vis. Rammerne skal indbyde til leg, ophold, rekreation og meget andet.
Kristians kollegaer har f.eks. designet en hel stjernehimmel, som allerede nu kan opleves i testhuset ved Rigshospitalets hovedindgang.
En dybere forbindelse til projektet
For Kristian er det særligt meningsfuldt at skabe fortællinger om et projekt, der direkte afspejler hans egne oplevelser som forælder.
“Én ting er at beskæftige sig med idéen om helende arkitektur på afstand. Men at opleve, hvor massivt de fysiske rammer påvirker familier i praksis, har givet mig større respekt for begrebet. Det gør mig endnu mere stolt af det, mine kolleger og de andre aktører er med til at sætte i verden,” fortæller han.
Et sted for fremtidens familier
Med enkeltværelser, større fællesområder og løsninger, der tager højde for både æstetik og funktionalitet, sætter Mary Elizabeths Hospital en ny standard for børnehospitaler. Projektet viser, hvordan helende arkitektur kan forvandle hospitalsoplevelser og skabe rammer, der gør en reel forskel – både for nutidens og fremtidens familier.
For Kristian Erlandsen er hospitalet ikke bare et byggeri, men en vision, der forbinder hans personlige rejse som far med hans professionelle passion for at skabe bedre rammer for mennesker i deres mest sårbare øjeblikke.