Generation Z kræver ekstra opmærksomhed som leder: Johan Hygum Hillers om fremtidens arbejdsmarked, AI og globalt ansvar
Ved dette års DI Topmøde var kampen om arbejdskraft, talentudvikling, AI og ledelse af Generation Z de centrale temaer. Blandt de inviterede talere var Johan Hygum Hillers, CEO og Co-founder af INDIVIDUALS, som fortalte om virksomheders tilpasningsmuligheder i et hurtigt skiftende arbejdsmarked, hvor de nye generationers krav og forventninger vokser.
Generation Z: En ny virkelighed for arbejdsgivere
"For mange virksomheder er den største udfordring lige nu at tiltrække arbejdskraft, og Generation Z er en del af løsningen," sagde Johan på scenen. "De unge forventer dog en høj løn fra start, stor fleksibilitet og grundlæggende tryghed, men er også klar på at skubbe til den klassiske arbejdsmodel. Det lyder jo attraktivt på tværs af generationer, men den traditionelle arbejdsmodel, hvor privatlivet bliver tilrettelagt rundt om arbejdet, bliver alligevel udfordret i højere graf af den nye generation i start- og midt tyverne.”
Han fremhævede blandt andet, hvordan der kan opstå et "clash" mellem generationerne: "Der ankommer nogle unge mennesker, som har oplevet en forholdsvis stor økonomisk frihed. Derfor er det naturligt for dem, at professionelle og private behov kan prioriteres lige højt. Det skaber et større behov for fleksibilitet fra arbejdsgiveren, men også en lavpraktisk diskussion om, hvornår på ugen arbejdstiden skal placeres. Vi oplever i højere grad en efterspørgsel på at tage orlov for at rejse eller at tage arbejdet med til udlandet. Det skaber bare nogle udfordringer, når majoriteten af kolleger, der arbejder 9-17 i hverdagene, har brug for svar eller et tæt samarbejde. Derudover er der også mange virksomheder i rådgiverbranchen, hvor den model ikke fungerer, når forretningen lever af at debitere timer.”
Fokus på generationssamarbejde
Johan ser dog ikke kun udfordringer i samarbejdet med Generation Z. "De unge bringer friske idéer og energi til arbejdspladsen. De er vant til at blive eksponeret og have holdninger. Der er klart udfordringer, men samarbejdsniveaet er højt,” sagde han under sin session.
Hans virksomhed, INDIVIDUALS, hjælper virksomheder med at bygge bro mellem generationerne ved at finde løsninger, der både imødekommer de nye krav og tilgodeser arbejdspladsen. "Det handler om at få det bedste frem i de unge og sikre, at vi lærer af hinanden på tværs af generationer. Men også at de unge lærer, hvordan de bidrager til fællesskabet og en veldrevet forretning."
AI og fremtidens rådgiverbranche
På topmødet blev også AI's stigende rolle diskuteret, og Johan ser teknologien som både en mulighed og en udfordring, præcis som han også ser en ung generation være flere skridt foran i forhold til at bruge det i dagligdagen: "AI kan optimere processer, give dig et fundament af research og lave det grove arbejde i eksempelvis en præsentation på så effektiv vis, at man i højere grad skal fokusere på detaljen og målrette det til opgaven. Det ved den unge generation allerede godt, og de kan bedre navigere i landskabet af nye teknologier. Til topmødet var det dog interessant at høre, hvordan ledere og rollemodeller selv tager det i brug, både på den store klinge og helt lavpraktisk.”
Globalt ansvar og Danmarks rolle
Johan afsluttede sin refleksion over topmødet med, hvordan han brugte dagen til at få fingeren på pulsen, både i forhold til trends og tidens udfordringer. "Det er vigtigt for mig at lytte med på, hvad der sker ude i verden, måske netop i en tid, hvor det føles som om, at der er ekstra mange globale udfordringer. På en dag som topmødet, bliver jeg dog ydmyg og stolt af, at vi som lille land kan bidrage til det store billede. Vi har ledere og politikere, der navigerer i et komplekst landskab – fra de små udfordringer på arbejdspladsen til internationale udfordringer."