Før du ansætter en lærling

På denne side finder du et overblik over de praktiske ting og overvejelser, der er nødvendige før ansættelsen af en lærling.

Før ansættelsen af en lærling skal du gøre dig overvejelser såsom at definere klare arbejdsopgaver, sikre godkendelse som praktikplads, udarbejde en uddannelsesaftale og orientere dig hos det faglige udvalg.

På siden har du desuden adgang til detaljerede svar på de typiske spørgsmål, som ofte opstår i processen med at ansætte en lærling på din arbejdsplads. Med nedenstående FAQ bliver du godt rustet til at navigere gennem denne proces med lærlinge.

Hvordan finder jeg en lærling?

Her får du 10 gode råd til at finde nye lærlinge og elever

  1. Tjek, om I har ufaglærte i virksomheden, som I aktivt kan tilbyde at videreuddanne sig
  2. Brug alle kanaler - og husk at orientere dig mod de sociale medier, som de unge bruger
  3. Slå alle stillinger op på læreplads.dk (det er gratis at oprette stillingsopslag), og de når ud til alle elever på erhvervsskolerne i Danmark
  4. Beskriv, hvordan I gerne vil/arbejder allerede nu med lærlinge på jeres hjemmeside, og link eventuelt til virksomhedens hjemmeside i et jobopslag. Her kan en kommende lærling nemt få et indtryk af, hvilken type virksomhed I er, og hvad I kan tilbyde en kommende lærling. Skriv også gerne, hvad I forventer af et kommende samarbejde
  5. Ræk ud til diverse erhvervsskoler, der tilbyder den relevante uddannelse (ikke kun lokalt). Erhvervsskolerne vil typisk have en virksomhedskonsulent tilknyttet, som jeg hjælpe jer
  6. Vær åben over for alle kandidater uanset alder, køn og etnicitet.
  7. Åbn dørene for samarbejder med folkeskoler – f.eks. gennem  Åben Virksomhed
  8. Tag imod erhvervspraktikanter fra de lokale grundskoler
  9. Tilbyd fritids- og feriejob til unge – også dem i og fra gymnasiet
  10. Husk, at jeres nuværende lærlinge og elever er jeres bedste ambassadører.

Hvad skal vi overveje inden vi tager imod en lærling?

Før I beslutter at ansætte en lærling, er det vigtigt at overveje, hvilke kompetencer og færdigheder I gerne vil have hos en lærling, og hvordan dette passer ind i jeres virksomheds behov og fremtidige planer.

Det kan være en god idé på forhånd at definere klare arbejdsopgaver og forventninger til lærlingen for at sikre en struktureret og effektiv lærlingetid, samt overveje, om I vil uddanne egne medarbejdere som voksenlærlinge eller om jeres virksomhed vil uddanne unge lærlinge.

Hvordan bliver vi godkendt som praktiksted?

Hvis du ønsker at have lærlinge, er det afgørende at være godkendt som praktiksted for den specifikke uddannelse. Hvis det er mere end fem år siden, du sidst har haft lærlinge, skal godkendelsen fornyes. Du opnår godkendelsen fra det relevante faglige udvalg for din branche. På deres hjemmeside finder du et skema, som du skal udfylde med oplysninger om din virksomhed og de opgaver, du forventer, at en kommende elev skal udføre. Din virksomhed skal opfylde specifikke kriterier og være i stand til at tilbyde den nødvendige oplæring og praktiske erfaring inden for det pågældende fagområde.

Inden for fire uger vil du modtage svar fra det faglige udvalg om, hvilken type godkendelse du kan opnå.

Fuld godkendelse
Hvis du har tilstrækkeligt personale og kan tilbyde eleven fagligt relevante arbejdsopgaver, opnår du fuld godkendelse.

Betinget godkendelse
Din virksomhed bliver godkendt under betingelse af, at der foretages de nødvendige ændringer for at opfylde det faglige udvalgs krav til at være et praktiksted for den pågældende uddannelse.

Begrænset godkendelse
Hvis din virksomhed ikke opfylder alle krav, kan du blive godkendt til at have et begrænset antal elever eller være praktiksted i en kortere periode. Hvis du ønsker at bidrage til, at en elev får en komplet uddannelse, kan du indgå en kombinationsaftale med en anden virksomhed, som kan være praktiksted for de arbejdsopgaver, du ikke kan tilbyde.

Afslag
Et afslag forekommer sjældent. Hvis det sker, modtager du en begrundelse og vejledning til, hvordan du kan forbedre dine chancer for godkendelse i fremtiden. Hvis du er utilfreds med afgørelsen, kan du skriftligt klage til "Ankenævnet vedrørende praktikplads" i Undervisningsministeriet.

Hvad er en uddannelsesaftale?

Uddannelsesaftalen er et kontraktligt forhold, der indebærer et uddannelsesmæssigt ansvar for virksomheden, og den kan som udgangspunkt ikke ophæves, udover de første tre måneders prøvetid. Derfor er det vigtigt at vide, hvad en uddannelsesaftale indebærer, og hvad man som virksomhed skal overveje og foretage sig i forbindelse med indgåelse af en uddannelsesaftale.

Lærepladsen.dk gør det nemt at udfylde og underskrive aftalen med NemID. Skolen kan udfylde aftalen, så det er let for virksomheden blot at lave eventuelle tilføjelser og underskrive. Virksomheden kan naturligvis også selv udfylde hele aftalen og samtidig underskrive den.

Aftalen skal være underskrevet, inden eleven kan starte, så når I har fundet den helt rette elev, kan I afgøre, hvilken type af aftale I vil indgå.

Der findes fem forskellige typer af uddannelsesaftaler, som I kan læse mere om her.

Hvad er det faglige udvalg?

Det faglige udvalg er en gruppe af repræsentanter fra både arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer inden for en specifik branche. Udvalget har til opgave at sikre kvaliteten af erhvervsuddannelserne inden for denne branche. Dette inkluderer at godkende virksomheder som praktiksteder, fastsætte krav til uddannelsesindhold, udarbejde læreplaner og sikre, at uddannelserne følger med den seneste viden og teknologi. Hver erhvervsuddannelse har sit eget faglige udvalg.

Uanset om I planlægger at uddanne unge lærlinge eller jeres egne medarbejdere til en bestemt uddannelse, er det afgørende, at jeres virksomhed er godkendt som en oplæringsvirksomhed af det relevante faglige udvalg. Dette indebærer, at virksomheden opfylder specifikke kriterier og er i stand til at tilbyde den nødvendige oplæring og praktiske erfaring inden for det pågældende fagområde. Du kan finde en liste over de faglige udvalg her.

Hvad er en voksenlærlinge?

En voksenlærling er en person, der starter en erhvervsuddannelse på et senere tidspunkt i deres liv, typisk efter at have været i arbejde eller efter at have afsluttet en tidligere uddannelse. Voksenlærlinge udgør ofte en god investering for virksomheder, da de bringer arbejdserfaring og modenhed med sig. Deres tidligere erfaringer kan også medføre, at uddannelsesforløbet samlet set er kortere sammenlignet med yngre lærlinge.