Under lærlingens ansættelse
På denne side finder du et overblik over de praktiske ting og overvejelser, der er nødvendige under ansættelsen af en lærling.
På denne side finder du et overblik over de praktiske foranstaltninger og nødvendige overvejelser, du skal gøre dig under ansættelsen af en lærling. Dette inkluderer udpegelsen af en vejleder, fastlæggelse af elevløn samt søgning af lønrefusion.
På siden har du desuden adgang til detaljerede svar på de typiske spørgsmål, som ofte opstår i processen med at ansætte en lærling på din arbejdsplads. Med nedenstående FAQ bliver du godt rustet til at navigere gennem denne proces med lærlinge.
Bør vi have en vejleder i virksomheden?
Under ansættelsen af en lærling er det vigtigt at tilbyde en god introduktion og oplæring. Det kan være en fordel at udpege en mentor eller vejleder, som kan støtte lærlingen i at lære virksomhedens rutiner, arbejdsgange og værdier. Ved at skabe et inkluderende og støttende arbejdsmiljø vil lærlingen have større mulighed for at udvikle sig og bidrage til virksomheden på bedste vis.
Hvordan følger jeg op på min lærlings forløb?
Under ansættelsen er det vigtigt at følge op på lærlingens udvikling og trivsel. Det kan være en god idé at afholde regelmæssige samtaler, hvor I kan drøfte lærlingens oplevelser, udfordringer og eventuelle behov for ekstra støtte eller uddannelse. Ved at være opmærksomme på lærlingens udviklingsområder og give konstruktiv feedback kan I bidrage til en positiv og værdifuld lærlingetid.
Hvordan fastlægger jeg min lærlings løn?
Som virksomhed er du forpligtet til at give elever og lærlinge løn under hele deres uddannelsesforløb, fra den dag hvor uddannelsesaftalen træder i kraft. Det betyder, at lønnen skal udbetales både under praktikperioder i virksomheden og under skoleopholdene.
AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) udbetaler automatisk et refusionsbeløb til arbejdsgivere, når deres elever er på skoleophold. Du kan finde mere information om dette her.
Lønniveauet og satserne for elever og lærlinge afhænger af den specifikke branche, som eleven uddanner sig inden for, samt hvor langt eleven er i sit uddannelsesforløb. Disse satser er fastsat af overenskomsten inden for den pågældende branche. Det er vigtigt at bemærke, at de gældende lønsatser skal opfattes som mindsteløn, og du har mulighed for at aftale en højere løn med eleven.
Startlønnen for elever og lærlinge på erhvervsuddannelser ligger typisk mellem 9.500 og 12.500 kroner om måneden. Denne løn stiger årligt i takt med, at eleverne og lærlingene opnår mere erfaring inden for deres fagområde.
Hvad er lønrefusion?
Som virksomhed er det jeres ansvar at betale elevers og lærlinges løn under deres skoleophold. Heldigvis har I mulighed for at få tilskud fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), som dækker størstedelen (ca. 90 %) af udgifterne til skoleopholdet. Dette tilskud kaldes lønrefusion.
Vær opmærksom på, at der gælder en frist på tre år for at søge om udbetaling af lønrefusion og befordring. Hvis dette ikke gøres inden fristens udløb, bortfalder retten til tilskud. Se satserne for lønrefusion her.
Hvad er betingelserne for lønrefusion?
Følgende betingelser og regler gælder for lønrefusion ved ansættelsen af lærlinge:
- Der skal være en godkendt uddannelsesaftale mellem dig og eleven.
- Eleven må ikke arbejde samtidigt med sit skoleophold.
- Du skal udbetale en løn til eleven, der følger overenskomsten eller de gældende satser for branchen.
- Din virksomhed skal være registreret som lønudbetalende hos SKAT og ATP.
Hvordan søger jeg lønrefusion?
For at opnå lønrefusion skal du afvente, at erhvervsskolen har indberettet til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), at eleven har deltaget i skoleopholdet. Dette sker enten, når eleven har afsluttet skoleopholdet, eller efter 10 uger, hvis skoleopholdet strækker sig over en længere periode. Efter modtagelse af indberetningen sender AUB et orienteringsbrev til din virksomhed for at informere om, at din elev har deltaget i skoleopholdet. Herefter skal du logge ind på virk.dk og udfylde et ansøgningsskema via selvbetjeningsdelen. Når din ansøgning er sendt til AUB, vil elevtilskud og eventuelt befordringstilskud blive udbetalt til din virksomheds NemKonto inden for 10 hverdage.
Hvilke andre tilskud kan jeg søge som arbejdsgiver?
Udover tilskud til lønnen kan du som arbejdsgiver inden for lærlingeområdet også søge om følgende tilskud:
- Befordringsgodtgørelse
Hvis du har dækket din elevs transportudgifter til og fra skoleopholdet, kan du søge om tilskud til disse udgifter gennem forskellige tilskudsordninger eller Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB). - Kost- og logiophold
Hvis din elev har behov for kost- og logiophold i forbindelse med skoleophold eller uddannelsesaktiviteter væk fra hjemmet, kan du søge om tilskud til disse udgifter. Tilskuddet kan være op til 500 kroner pr. overnatning afhængigt af de gældende regler og betingelser. - Udstationering
Hvis din elev skal udstationeres i forbindelse med uddannelsen, f.eks. til praktikophold eller arbejde i udlandet, kan du søge om tilskud til elevens rejse- og flytteudgifter samt eventuelle tilskud til at dække lønforskellen i forhold til hjemmearbejdspladsen. Disse tilskud kan også være tilgængelige gennem forskellige tilskudsordninger eller AUB.
Det er vigtigt at undersøge de specifikke betingelser og krav for hvert tilskud og søge om dem i overensstemmelse hermed.