Integrationsgrunduddannelsen (IGU) giver virksomheder mulighed for at ansætte en flygtning i to år til en løn, der tager højde for, at personens faglige og sproglige kompetencer endnu ikke lever op til kravene på det danske arbejdsmarked. Loven trådte i kraft den 1. juli 2016.
DI anbefaler, at virksomheden laver en aftale om virksomhedspraktik, før der indgås en aftale om IGU. Det giver begge parter mulighed for at se hinanden an.
IGU-uddannelse
Når I har fundet jeres kandidat og lagt en uddannelsesplan, skal I oprette en IGU-aftale på VITAS, som er Beskæftigelsesministeriets ansøgningssystem for virksomhedsrettede tilbud.
I bestemmer selv, hvordan uddannelsesplanen skal se ud. I skal blot huske at registrere på vitas.bm.dk, når I opretter aftalen.
DI har lavet nogle uddannelsesplaner målrettet servicebranchen. Nedenfor kan du finde to forslag til hvert arbejdsområde – et forslag med hovedvægt på danskundervisning (1) og et forslag med større vægt på faglig opkvalificering (2). Forslagene er til vejledning og inspiration, så I kan frit kombinere eller redigere inden for IGU-reglerne, så planen bedst matcher jeres medarbejder og virksomhed.
Opholds- og arbejdstilladelse
Det er en forudsætning for ansættelsen, at medarbejderen kan fremvise en gyldig opholds- og arbejdstilladelse. Det anbefales derfor, at virksomheden indhenter kopi af medarbejderens pas (hvori medarbejderens statsborgerskab fremgår) og kopi af opholds- og arbejdstilladelsen forud for ansættelsen.