Vasketøjet hos Vraa Dampvaskeri kører rundt under loftet

01.11.18 DI Service Månedens medlem

Medlemsportræt: Hos os begyndte automatiseringen for generationer siden

Vraa Dampvaskeri har længe været helt i front med automatisering. Men det er alligevel grundlæggende et stærk familiesammenhold, som driver værket.

- Vores farfar havde et vaskeri, og det tog han med sig, da han flyttede hele familien med sig her til Vrå i midten af 50erne, fortæller Stina Nordmand Rasmussen, som er CSR Manager på Vraa dampvaskeri og et af tre voksne børn, som er ved at overtage virksomheden fra forældregenerationen.

Familien har endda gamle billeder af oldefar, der i sin tid kørte rent vasketøj ud til bondegårdene i hestevogn. Så det at drive vaskeri ligger blodet på familien Rasmussen og har gjort det i generationer. I dag er vaskeriet ét af landets absolut største og et af de mest teknologisk avancerede. Det sidste ligger også i blodet.

- Vores far er stadig adm. direktør hos os. Han er 70 år, men er her stadig hver dag fra morgen til aften. Og han har altid gået meget op i, at vi var på forkant med den ny teknologi, fortæller Stina Nordmand Rasmussen og hun suppleres af sin bror Martin Nordmand Rasmussen, som er salgs- og økonomichef på vaskeriet.

- Allerede i starten af 90erne begyndte vi f.eks. at sætte chip i det tøj, som vi vasker og lejer ud. Det betød bl.a., at vi kunne sikre, at arbejdstøjet altid endte hos den rette medarbejder ude hos kunden. I dag er det noget, som alle gør, og de nye chip kan meget mere. Men vi var blandt de første og det er vores fars fortjeneste, siger han.

- Det er også en kæmpe fordel at vores bror, Thomas, er Teknisk Chef. Han er et stort aktiv i forbindelse med implementering af ny teknologi og udvikling af nye maskiner. Så er vi sikre på, at praktikken også er i orden, siger Martin Nordmand Rasmussen.

En tidligt automatiseret branche

- Det er ikke noget, som alle mennesker er opmærksomme på, men faktisk er vaskeribranchen en branche, som meget tidligt begyndte at blive automatiseret, fortæller Martin Nordmand Rasmussen.

De første vaskemaskiner blev allerede opfundet omkring år 1850 og var drevet med håndsving, men i løbet af de kommende årtier kom først den dampdrevne og siden den elektriske vaskemaskine til. Alligevel er der meget lang vej fra det vaskeri, der havde sin spæde start i et butikslokale i Vrå, og til den virksomhed, som i dag har op mod 130 ansatte og et produktions- og lagerareal på 10.000 kvadratmeter.

Vaskeriet har efterhånden kunnet automatisere mange af arbejdsgangene bl.a. ved hjælp af robotteknologi. En af verdens allerførste vaskerirobotter fandt for ganske få år siden sin plads i Vrå, og det har betydet meget for vaskeriet.

- Det betyder ikke, at vi har færre medarbejdere for vi har aldrig været flere, end vi har netop nu. Men det betyder, at vi kan tage flere store opgaver ind samtidig med, at teknologien reducerer ensidigt gentaget arbejde. For selv om mange processer er automatiserede, så har vi stadig mange manuelle arbejdsprocesser og vi vil gerne beholde vores medarbejdere i mange år, fortæller Stina Nordmand Rasmussen.

Og det er lige, hvad mange af medarbejderne gør.

- Vi har en del 25 års jubilæer og vores farmor på 95 år er også stadig på lønningslisten. Hun sidder eksempelvis og syr stropper i håndklæder, og det skal hun have lov til, så længe hun har lysten, understreger Stina Nordmand Rasmussen.

Godt samarbejde med Aalborg Universitet

Vraa dampvaskeri arbejder hele tiden på at få mest muligt ud af alle teknologiske fremskridt og medvirker også selv til udviklingen. Det gør vaskeriet bl.a. ved at åbne dørene for grupper af studerende fra Aalborg Universitet.

- Universitet ser meget gerne, at de studerende får mulighed for at arbejde med helt konkret problemstillinger, og dem er vi leveringsdygtige i. Eleverne kommer her i løbet af et semester og samarbejder med os og det følgende semester kommer et nyt hold og arbejder videre, forklarer Martin Nordmand Rasmussen.

- Vi har endnu ikke et konkret resultat, vi kan fremvise. Men vi samarbejder for tiden med universitet om et projekt, som ser rigtig lovende ud, siger han og lover at sige til, når de er klar til at løfte sløret.

Han tror dog ikke på, at hverken markedet eller produktionsformen i vaskeribranchen vil ændre sig markant på den korte bane.

- Spørgsmålet om bæredygtighed bliver det vigtigste i de kommende år, tror jeg.  Altså, hvordan vi belaster miljøet mindst muligt og får tekstilerne til at holde længst mulig. Det er noget, som vi allerede arbejder meget med, men også noget, som i stigende grad ligger os alle på sinde, siger Martin Nordmand Rasmussen.

Virksomheden har for nylig investeret en hel del i udvidelser og nyt udstyr, som er blevet sat i drift over sommeren, så det gør heller ikke noget, hvis det næste store projekt kan vente et lille øjeblik, indrømmer han.

Fordelene ved ikke at være for stor   

Stina Nordmand Rasmussen, der bl.a. styrer vaskeriets HR, CSR og alle virksomhedens certifikater, ser heller ikke noget akut behov for store forandringer eller stærk vækst lige nu og her.

- Vi kan måske nok blive lidt større, men der er også mange fordele ved at have den størrelse, som vi har nu. Vi kender alle vores medarbejdere, fordi ledelsen også færdes på gulvet og ind imellem giver en hånd med i produktionen, ligesom vores far altid har gjort. Det betyder også, at kunderne kender os personligt, fortæller hun.

I Vrå er erfaringen nemlig, at mange kunder også de store hellere vil mødes af et menneske end af et system. Så det er en nærhed, som ledelsen går op i at bevare.

- Men vi er selvfølgelig også blevet betydeligt mere strømlinede med tiden. Mine søskende og jeg er jo af en generation, som f.eks. også gerne vil have et familieliv ved siden af arbejdet. Så på den måde har tiderne ændret sig, fortæller hun.

Men indtil videre er der altså stadig plads til at justere mødetiderne efter buskøreplanen, hvis en ansat er i knibe og til at tage medarbejdere ind, som har brug for lidt støtte eller færre timer.

- Vi er jo en virksomhed, som har udgangspunkt i et lille lokalsamfund, og det ansvar kan vi ikke løbe fra, slutter Stina Nordmand Rasmussen.

Fakta

Om Vraa Dampvaskeri

Vraa Dampvaskeri blev etableret i 1956
Virksomheden er familieejet på tredje generation
Kunderne er bl.a. fødevarebranchen, hvor der er høje krav til hygiejnen.
I dag har Vraa Dampvaskeri 125-130 ansatte – 30 chauffører, 20 funktionærer og 70-75 i produktionen.
Læs mere om virksomheden på www.vdv.dk

 

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Relateret indhold