Billede fra Loomis.

15.01.20 DI Service Månedens medlem

Medlemsportræt: Den brændende platform skaber innovation

Loomis Danmark håndterer og transporterer kontanter og andre værdier for bl.a. detailhandlen og finanssektoren. Og selv om der er kommet færre kontanter i omløb, er der masser af tro på fremtiden i virksomheden. Den brændende platform skaber nemlig både hovedbrud og innovation.

Hovedkontoret ligger i en af Europas bedst sikrede bygninger. Engang husede den bankernes fælles værdihåndteringscentral, men i dag er både værdihåndteringen og bygningen overtaget af Loomis Danmark – den danske afdeling af en stor, international koncern.

Det er adm. direktør Anette Furbo, der byder indenfor i fortet, hvor der her i december måned er overraskende meget julestemning. Man kan nemlig sagtens julehygge, selv om der er meget sikkerhed at tage hensyn til. Og sikkerhedsniveauet er altid højt i Loomis Danmark.

- Vores kunder overlader jo deres største værdier til os, så vi lægger utrolig meget vægt på at overholde alle sikkerhedsprocedurer til punkt og prikke. I en virksomhed som vores, er der ikke noget, der må gå galt, for det handler både om sikkerheden for de værdier, vi håndterer, men også om vores medarbejderes sikkerhed – og om kundernes tillid, fortæller Anette Furbo.

Hun har været i virksomheden siden 2017, hvor hun kom ind som salgs- og marketingdirektør og efterfølgende overtog rollen som CEO.

Stammer tilbage fra guldgraverens tid 

I dag er Loomis en topmoderne, børsnoteret virksomhed, men virksomhedens rødder kan spores helt tilbage til 1800-tallets store, amerikanske guldfeber. Her blev det nemlig en business i sig selv at transportere guldet fra minerne ind til bankerne - og det blev den spæde start på Loomis.

- På mange måder er det jo det samme, vi laver i dag. Det er bare ikke så ofte guld, vi har med at gøre, men i stedet kontanter og andre værdier som smykker og kunstgenstande. Det kan også dreje sig om f.eks. EM-pokaler, som også repræsenterer en stor værdi, siger Anette Furbo.

Det største område er dog fortsat kontanthåndtering for detailhandel og finanssektoren, hvor Loomis med sine topsikrede bygninger, køretøjer og specialuddannede personale sørger for, at ingen uretmæssigt kan få fingre i værdierne.

- Og skulle det endelig lykkes alligevel, så betyder vores sikkerhedssystemer, at alle kontanter bliver gjort uanvendelige, så de ikke kan bruges til noget alligevel, påpeger Anette Furbo.

Det er da heller ikke ofte, at nogen forsøger at stjæle eller røve værdierne, for professionelle tyve ved udmærket, at det ikke kan betale sig. Og faktisk er sikkerheden i Loomis Danmark så velfungerende, at kolleger fra andre lande kommer på studiebesøg for at lære af det gode eksempel.

 Færre kontanter giver ild under måsen

Derfor er det heller ikke bekymringer for sikkerheden, der giver de største hovedbrud i virksomheden. Her i Danmark – og resten af Skandinavien – er der i hvert fald en mere påtrængende udfordring at tage hånd om.

- I de skandinaviske lande har vi en meget høj tillid til digitale systemer, som man f.eks. ikke har på samme måde i Tyskland og Sydeuropa. Bl.a. derfor har vi også været meget hurtige til at tage de nye betalingsmetoder til os, og det betyder at, der er færre kontanter i omløb. Det giver vores virksomhed ild under måsen, men det er også spændende og udfordrende at arbejde fra en brændende platform, forklarer Annette Furbo.

Det betyder nemlig, at Loomis Danmark pt. arbejder benhårdt for, at det fortsat skal være attraktivt at betale med kontanter herhjemme.

- Jo bedre en service vi leverer – og jo billigere og mere effektiv, vi kan gøre den – des større er chancen for, at vi kan fastholde andelen af kontanter, der er i omløb, siger Anne Furbo.

Jeg tror også, at globaliseringen kan betyde, at den unikke tillid vi har til digitale systemer i Danmark kan falde Adm. direktør Anette Furbo

Cybertrusler og nye forretningsområder

Hun peger også på, at der fortsat er mange – bl.a. ældre mennesker, der er afhængige af kontante betalingsmetoder, fordi de ikke bare kan omstille sig til de digitale løsninger.

- Risikoen for cybertrusler kan også betyde, at myndighederne er interesserede i at fastholde kontantbetalingssystemet. For hvad gør vi ellers, hvis de digitale systemer kommer under angreb? Jeg tror også, at globaliseringen kan betyde, at den unikke tillid vi har til digitale systemer i Danmark kan falde. Det vil i så fald også tale for en bevaring af kontant betaling, påpeger hun.

Uanset hvad, så skal Loomis i de kommende år både opfinde og erobre nye forretningsområder. Men fordi koncernen er stor og velkonsolideret – og fordi udfordringerne er vidt forskellige fra land til land, er der tid og rum til at udforske mulighederne.

- Koncernen har oprettet et innovationscenter, som arbejder med, hvilke nye og gamle beslægtede forretningsområder vi skal kaste os over i fremtiden. Koncernen er meget ambitiøs i forhold til udviklingsarbejdet, så jeg er spændt på at se, hvilke nye udfordringer vi kommer til at tage op. Men en ting er sikkert: Vi arbejder ikke på samme måde om fem år, slutter Anette Furbo, adm. direktør i Loomis Danmark.

Fakta om Loomis Danmark

Loomis Danmark er den danske del af den internationale Loomis-koncern, som arbejder i 24 lande.

Den primære forretning er transport af kontanter og kontanthåndtering for detailbranchen og finanssektoren.

Den danske afdeling har ca. 400 medarbejdere og base i Taastrup.

Læs mere om virksomheden på www.loomis.dk